ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank. Doru Gaibăr, Damen Galaţi: Cea mai complexă navă realizată de noi costă 2 mld. euro

12.04.2024, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

Grupul olandez Damen spune că are nevoie de 300-400 de noi angajaţi în următorul an.

Şantierul naval Damen Galaţi, controlat de olan­dezii de la Damen, a atins investiţii totale de 146 mil. euro în ultimii 25 de ani şi a rulat în 2023 afaceri de 115,8 mil. euro, de două ori şi jumătate mai mult faţă de 2022.

Pentru 2024, şantierul are în planul de investiţii extin­derea halei de asamblat nave, în valoare de 23 milioane euro, cât şi alte investiţii în valoare de 5 milioane euro în sisteme de ventilaţie, sisteme de încălzire hale, maca­rale/poduri rulante, echipamente de sudură, scule.

Una dintre cele mai importante investiţii reali­zate în anul 2023 la Şan­tierul Damen Galaţi, este inaugurarea unei noi linii robotizate pentru fabrica­ţia micropanourilor. In­vestiţia în noul sistem a fost finanţată de Exim Banca Românească.

Printre cele mai rele­vante proiecte livrate în 2023 se numără 2 iahturi, unul 120 m şi altul de 80 m, 2 tancuri petroliere cu pes­caj redus şi 2 nave multirol pentru Inspecto­ratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

„În acest moment ne uităm la un necesar în jur de 300-400 de oameni, de muncitori şi personalul suport aferent, probabil, pentru următoarele 12 luni. Necesarul va începe probabil de undeva din octombrie şi va deveni foarte important în primele 3-4 luni ale anului viitor. Deja întreprindem măsurile necesare pentru a asigura această părţă de muncă sau în cazul în care nu vom reuşi pentru subcontractarea unor lucrări pentru alţi colegi din industrie“, a spus Doru Gaibăr, directorul general al şantierului naval Damen Galaţi în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank.

Printre cele mai importante livrări ale şantierului se numără spărgătorul de gheaţă pentru guvernul australian, navă evaluată la 2 mld. euro, datorită complexităţii sale.

Proiectele potenţiale pentru anul 2024 includ nava multirol pentru Forţele Navale ale Portugaliei, capabilă de a transporta drone, patru feriboturi full electrice pentru provincia canadiană British Columbia.

În istoria de 25 de ani a Damen la Galaţi, au fost realizate în total 450 de nave.

Grupul olandez Damen mai are acţiuni şi la şantierul naval din Mangalia, care a raportat în 2022 pierderi nete de 83,8 milioane de lei, faţă de pierderi de 77,9 milioane de lei anul anterior, potrivit datelor transmise de oficialii companiei. Veniturile totale s-au redus la 312 mil. lei în 2022 faţă de 488 mil. lei anul anterior, arată aceiaşi sursă.

Tranzacţia pentru preluarea şantierului naval Mangalia s-a finalizat în 20 iulie 2018, iar olandezii de la Damen Shipyards Group au preluat pachetul majoritar de la coreenii de la Daewoo şi au cesionat 2% statului român, astfel încât Ministerul Economiei, prin şantierul Naval 2 Mai Mangalia SA, a ajuns să controleze un pachet de 51%.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank