ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Radu Nemeş, ONV Law: Există o vibraţie a antreprenorilor şi o efervescenţă pe piaţa tranzacţiilor mai mici care mă bucură mai degrabă decât marile investiţii, care ţin de geostrategie

16.01.2024, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

ONV Law deschide în ianuarie la Chişinău primul său birou din afara României  La nivel sectorial, piaţa de M&A s-a împărţit ca valoare în cea mai mare parte între retail, turism, servicii, dezvoltare imobiliară şi energie.

Mediul antreprenorial românesc prezintă o anumită vibraţie şi generează efervescenţă pe piaţa tranzacţiilor, mai ales în contextul fondurilor de investiţii pe care le pregătesc antreprenorii români în aceast perioadă, a explicat Radu Nemeş, managing partner ONV Law, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Eu mă uit la vibraţia antreprenorilor şi la efervescenţa de pe piaţa tranzacţiilor mai mici, care mi se pare că dă un semnal de să­nătate a sistemului antreprenorial românesc şi a investiţiilor. (...) Există o efervescenţă şi asta mă bucură mai degrabă decât marile in­ves­tiţii, care ţin de ceea ce înseamnă geostra­tegie, apropierea de Ucraina şi alte lucruri“.

Într-adevăr, antreprenorii români sunt tot mai prezenţi pe piaţa tranzacţiilor de tip M&A, unde îşi consolidează activitatea, se transformă din companii în adevărate gru­puri sau lansează vehicule de investiţii prin care investesc în alte companii.

„Am semnale, nu numai printre clienţi, pot să vă spun că am semnale foarte bune cu privire la nişte fonduri de investiţii care sunt constituite de către antreprenori români, in­clu­siv un prim fond de seria A, care înseamă 100 de milioane de euro şi ar fi o noutate pe piaţa românească, dar şi fonduri adresate femeilor, de exemplu“.

Tot la nivelul antreprenorilor români, avo­catul a semnalat o serie de tranzacţii sau poten­ţiale tranzacţii prin care diverşi antrepre­nori din construcţii vând participaţii în afacerile lor.

„Şi din discuţiile pe care le am niciunul dintre antreprenorii care vor să înstrăineze participaţie nu vrea să stea pe banii câştigaţi şi să plece la Monaco. Investesc în alte business-uri, vin să mă întrebe dacă ştiu startup-uri, investesc în mai multe business-uri mici, iau participaţii mai mici, ecosistemul se mişcă gaudian într-un sens pozitiv pe planul micilor investiţii“.

De cealaltă parte, marile investiţii anunţate pentru România nu ajung de fiecare dată să se şi întâmple, iar atunci când sunt realizate nu există nicio garanţie că acea investiţie va fi una de succes.

Un caz recent este cel al elveţienilor de la Clariant care au deschis în 2022 o fabrică de bioetanol la Podari, judeţul Dolj, în urma unei investiţii de 140 de milioane de euro. În decembrie 2023 au anunţat că vor închide fabrica din cauza pierderilor masive pe care le acumulează.

„Eşecurile despre care vorbim trebuie să existe. Dacă nu există eşecuri nu ne putem raporta după aceea la succes. Este utopic să credem că toate investiţiile vor fi neapărat de succes, unele anunţate cu surle şi trâmbiţe, dar ele creează măcar la nivel de percepţie senzaţia că lucrurile se întâmplă şi asta este mai relevant pe termen lung decât succesul unui anumit deal care devine sau nu devine profitabil“.

La nivel sectorial, piaţa de M&A s-a împărţit ca valoare în cea mai mare parte între retail, turism, servicii, dezvoltare imobiliară şi energie. Totuşi, investiţiile realizate în energie sunt cu mult sub cele anunţate.

„Există o efervescenţă pe zona de energie pe care toţi o resimţim, există o căutare foarte mare, o dorinţă, o apetenţă pentru zona verde, regenerabile, fotovoltaic şi eolian, dar din păcate cifrele nu justifică efervescenţa iniţială. E o problemă pentru că acest hype al regenerabilelor creează o apetenţă pentru investitori, dar nu este o zonă care să fie sustenabilă investiţional decât pentru un anumit tip de investitor“.

ONV Law a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri cuprinsă între 1,5 şi 2 milioane de euro, iar în 2024 ţinteşte 2-2,5 milioane de euro, în contextul în care casa de avocatură va deschide la Chişinău primul său birou din afara ţării.

„În ianuarie urmează să deschidem un birou la Chişinău într-o asociere cu o firmă locală. (...) Noi facem parte din două reţele internaţonale de avocaţi în relaţie de exclusivitate şi cumva am acoperit foarte multe, cam toată lumea o putem acoperi, dar pe Republica Moldova niciuna dintre cele două reţele nu avea acoperire şi am decis că e o piaţă unde se simte nevoia de servicii juridice calificate pe anumite domenii“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank