ZF IT Generation

ZF IT Generation. Carmen Sebe, CEO SeedBlink: În 2023 ne-am concentrat pe piaţa din Olanda, iar anul acesta vrem să ne extindem în zona DACH şi Franţa

2 feb 2024 Autor: Alexandra Cepăreanu

„Împărţirea proiectelor listate pe platforma SeedBlink este de 60% din România şi 40% din afară, dar în ultima vreme, adică spre sfârşitul anului 2023, a scăzut numărul start-up-urilor din România şi a crescut numărul celor din afară.“

SeedBlink, companie locală care a dezvoltat o platformă de equity crowdfunding pentru start-up-urile tech, prezentă în mai multe ţări europene, are în plan pentru anul 2024 să mute atenţia spre regiunea DACH - Germania, Austria, Elveţia, după ce anul trecut reprezentanţii platformei s-au concentrat pe activitatea desfăşurată pe piaţa din Olanda şi sud-estul Europei.

„Din punctul de vedere al expasiunii internaţionale am fost focusaţi în 2023 pe Olanda, unde avem şi un birou cu o echipă de trei-patru oameni deja, şi sudul-estul Europei. Anul acesta vrem să ne dezvoltăm mai mult în zona Austria, Germania, deci în zona DACH şi Franţa“, a spus Carmen Sebe, CEO al SeedBlink, în cadrul emisiunii ZF IT Generation, rubrica Start-up Update.

Ea a adăugat că circa 60% din proiectele listate pe SeedBlink sunt din România, iar 40% dintre acestea sunt din alte ţări europene în care platforma este activă. „Companiile sunt 60% din Rromânia şi 40% din afară, dar în ultima vreme, adică spre sfârşitul anului 2023, a scăzut numărul proiectelor din România şi a crescut numărul start-up-urilor din afară. Şi cred că acesta este un lucru firesc pentru că listăm pe platformă apro­xi­mativ 10 proiecte pe lună, iar numărul de companii din România este finit, limitat până la urmă şi atunci îţi trebuie dezvoltare pe toată Europa.“

Totuşi, din punctul de vedere al banilor investiţi prin platforma SeedBlink România rămâne în topul clasamentului, fiind urmată de Bulgaria, Olanda şi Marea Britanie. „Din punctul de vedere al volumelor realizate în diferite ţări, deci mă refer la banii care s-au investit în diferite ţări, după România urmează Bulgaria. Bulgaria este o zonă activă, tocmai probabil că şi ei, ca şi noi, nu au avut până acum posibilitatea să investească în astfel de instrumente. Apoi urmează Olanda, unde din nou avem o zonă destul de activă, şi Marea Britanie, care înregistrează un procent de 3,2% - ceea ce este un procent semnificativ“, a punctat Carmen Sebe.

Ea a explicat că lansarea Secondary Market - prin care investitorii individuali în startup-uri de tehnologie pot avea acces mai rapid la lichiditate – de anul trecut a ajutat la creşterea dinamicii tranzacţiilor realizate pe platforma SeedBlink.

„La începutul anului 2023 am lansat şi partea de Secondary Market, ceea ce a mărit dinamica tranzacţiilor, oferind lichiditate investitorilor, şi a ajutat foarte mult în decizia de investiţie, pentru că atunci când ştii că poţi să-ţi scoţi banii la un moment dat deja eşti mai relaxat şi parcă iei altfel decizii.“

Tot pe parcursul anului trecut SeedBlink şi-a mărit şi echipa de la 36 de oameni la 50 de angajaţi, care au reuşit să pună în practică şi să finalizeze planurile de dezvoltare pe care reprezentanţii platformei le-au dorit.

„În decembrie 2023 ne-am dat seama câte am făcut. Practic, am reuşit să punem la punct infrastructura - adică avem trust, avem backup, lucrurile sunt mult mai liniare în ceea ce priveşte investiţia. Am făcut partea de Secondary Market şi avem tranzacţii din ce în ce mai mari. Am avut nenumărate proiecte de educare a pieţei, adică am făcut foarte multă parte de investiţie. Apoi piaţa din Olanda - pe care am întărit-o, să spunem aşa. Peste toate astea am dezvoltat platforma, am inovat, pentru că noi la bază suntem o companie de tehnologie. Şi am reuşit să facem toate astea cu o echipă de 50 de oameni în prezent, care a crescut de la 36 de persoane la 50 într-un an de zile.“

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR