ZF IT Generation

ZF IT Generation. Ilinca Păun, fondatoarea grupului Bravva Angels: Îmi propun să ajungem la 150 de membri activi anul acesta şi să facem investiţii de un milion de euro

29 mar 2024 Autor: Ioana Nita

Bravva Angels va începe în curând testarea unui program de incubare dedicat femeilor antreprenor, iar din toamnă va lansa oficial incubatorul ♦ Printre start-up-urile tech în care au investit membrii Bravva Angels până acum se numără Bright Spaces, Vestinda, FilmChain, Procesio.

Bravva Angels, grupul local de business angels care finanţează în principal start-up-uri fondate de femei sau de echipe mixte, şi-a propus să atragă anul acesta mai mulţi investitori activi în comunitatea sa astfel încât valoarea investiţiilor realizate de grup să ajungă la circa un milion de euro la final de 2024. Grupul Bravva Angels a fost fondat în 2022, iar până în prezent membrii au investit în total în 14 start-up-uri o sumă cumulată ce se apropie de un milion de euro.

„Îmi doresc să existe cel puţin un milion de euro finanţat din partea Bravva anul acesta. E un an însă dificil din punctul de vedere al lichidităţii. Atât timp cât se fac mai mulţi bani pe Bursă, pentru că Bursa a fost jos şi acum o ia în sus şi foarte mulţi au cumpărat cu lichidităţile proprii acţiuni în perioada aceasta, atunci nu cred că va fi uşor. Totodată, sunt optimistă că în comunitate văd că intră din ce în ce mai mulţi oameni cu experienţă, în jurul vârstei de 50 de ani, care vor nu doar să facă bani, ci şi să contribue, să susţină, le place să lucreze cu tinerii şi să pună în practică tot ce au învăţat într-un fel cu sens. Îmi propun să creştem comunitatea de la 50 la 150 de membri activi, care să facă investiţii“, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation Ilinca Păun, fondatoarea Bravva Angels. Ea a adăugat că domeniile de interes pentru investiţii sunt cele de sustenabilitate precum green energy sau green transportation, dar şi zona agrotech şi cea de automatizare.

„Pentru mine tehnologia este un <<enabler>>, nu o văd neapărat ca produs, ci să fie parte din produs, adică modul de dezvoltare a produsului sau de livrare a produsului să aibă cât mai multă tehnologie. Ca verticală mă interesează, de exemplu, foarte mult orice este legat de sustenabilitate - green transportation, green energy, infrastructură. Practic, mă interesează de la packaging la transport şi la real estate făcute sustenabil, adică cu un consum mai mic pentru planetă. Acesta este un element extrem de important. O altă verticală care pe mine mă atrage este verticala de creare de resurse, adică <<new food>>, <<new proteins>>. Am putea să o numim agrotech sau agricultura nouă - ori faci modificare genetică de substanţe, de proteină sau de produse, ori există o eficientizare a modului în care se produce mâncarea. Mi se pare că încă producem mâncare foarte tradiţional şi cu costuri mari pentru planetă şi pentru omenire. Cred că lucrurile astea se vor schimba sau sunt deja în schimbare şi se va accelera numărul de start-up-uri în acest domeniu. Şi mă mai interesează tot ce înseamnă automatizare, dar iarăşi nu neapărat ca produs în sine, adică gen RPA, ci automatizarea care duce la mai multă productivitate, la o eficienţă mai mare în companii sau în echipe.“

În 2023, grupul Bravva Angels a avut oportunitatea de a investi nu doar în start-up-uri aflate la început de drum, cât şi în start-up-uri care au deja o vechime de 3-4-5 ani pe piaţă, în condiţiile în care anul trecut fondurile de investiţii au finanţat per total mai puţine start-up-uri tech de pe piaţa din România, astfel că start-up-uri aflate deja în etape mai avansate s-au îndrep­tat mai mult către grupuri de business angels. 

„Am avut un avantaj ca business angels pentru că 2023 a fost un an mai slab, ceea ce a însemnat că VC-urile, banii mulţi nu au fost uşor de accesat şi atunci start-up-urilor, chiar şi celor foarte bune, nu le-a fost uşor să ridice bani pentru o nouă rundă de la un fond şi au venit către business angels pentru genul de instrument financiar care se cheamă <<bridge loan>>, adică un împrumut până când vine un fond şi atunci business angels primesc un discount în momentul în care se converteşte suma respectivă în acţiuni.“

„Lucrul aceasta nu l-am fi văzut posibil în 2021 sau 2022 pentru că aceste start-up -uri foarte bune nu ar fi avut nevoie de banii de la investitorii de tip angel. Ar fi mers direct pe linia lor către fonduri“, a explicat Ilinca Păun. Astfel, Bravva Angels a intrat în runde de finanţare ale unor start-up-uri locale precum Bright Spaces, Vestinda, Procesio şi FilmChain. Rundele de finanţare pentru Bright Spaces şi FilmChain se află chiar acum în derulare.

„De asemenea, acum suntem în discuţii cu încă trei start-up -uri care au venit şi şi-au prezentat proiectele. Văd nişte startup -uri senzaţionale acum în ultima perioadă înfiinţate de oameni cu experienţă, oameni care au 25 de ani în business şi care vor acum să lanseze un start-up, ceea ce este remarcabil pentru că până la urmă e foarte posibil ca procentul lor de succes, datorită experienţei, să fie mai mare decât al unui tânăr. Şi aici mă refer la la start-up-urile SalesOmmo şi SoNexy.“

 

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR