ZF IT Generation

ZF IT Generation. Laura Voinea şi Roxana Precu, membre în WIT Angels Club: Investim în start-up-uri de tehnologie din diferite verticale, iar cel mai important lucru la care ne uităm este echipa. În general, tichetele de investiţie ale clubului sunt de 50.000 – 100.000 de euro

12 mar 2024 Autor: Ioana Nita

Echipa fondatoare este un factor crucial în luarea deciziei de investiţie într-un start-up. Investitorii se uită la abilitatea echipei de a se adapta la schimbări şi de a primi feedback ♦ Printre start-up-urile în care a investit clubul WIT Angels Club până acum se numără StatInf, Pluria, Adapta Robotics şi Synaptiq.

Prezenţa femeilor în ecosistemul local de start-up-uri de tehnologie, fie din postura de fondator, fie din cea de investitor, este mai redusă în raport cu cea a bărbaţilor, însă a început să crească în ultimii ani, WIT (Women Invest in Tech) Angels Club fiind una dintre iniţiativele care susţin acest demers. Laura Voinea, specialist în domeniul HR cu experienţă de peste 15 ani în zona bancară, şi Roxana Precu, specialist în domeniul financiar cu experienţă de circa 20 de ani în industria farmaceutică, sunt două dintre membrele clubului WIT Angels care investesc în start-up-uri de tehnologie, cele mai importante aspecte pe care le analizează înainte de a investi fiind echipa şi piaţa căreia i se adresează produsul/soluţia tech.

„Eu am şase start-up-uri în acest moment în portofoliu. Pentru un tânăr investitor, cum mă consider, pentru că am o experienţă doar de un an şi ceva în această zonă, cred că este un echilibru bun ca să pot să urmăresc câteva proiecte, pentru că ce este special în proiectul nostru din club este că ne dorim nu doar să investim nişte bani în aceste start-up-uri şi atât, ci vrem să le putem ghida acolo unde vedem că au nevoie de ajutor sau dacă au nevoie să ne solicite anumite informaţii din zonele noastre de expertiză, personale, pot să o facă. Deci este mai mult decât doar investiţie. Este şi o formă de mentorat, de însoţire a acestor start-up-uri. Pentru că ce ştim noi din experienţa noastră personală este că sunt anumite momente de blocaj în care este puţin greu să găseşti oameni care să-ţi fie alături şi care să aibă bune intenţii până la urmă“, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation, Laura Voinea, membră a WIT Angels Club. Printre start-up-urile în care a investit până acum se numără StatInf, Adapta Robotics şi Pluria.

Roxana Precu, membră a WIT Angels Club: Mă uit la tot ce este legat de date şi mai nou mă uit tot mai mult la lucruri legate de inteligenţa artificială pentru că pe toată platforma asta de big data, cu tehnologia de azi, este imposibil să nu ne dăm seama că inteligenţa artificială o să fie un ajutor în foarte multe domenii.


Ea a ajuns să investească în acest domeniu, după ce în ultimii ani a recrutat preponderent oameni pentru roluri tech. „Zona asta tehnologică a crescut foarte mult ca cerinţă, mai ales în perioada de pandemie s-a văzut o nevoie specială şi multe industrii au mers către idei de digitalizare şi proiecte de îmbunătăţire a tot ceea ce înseamnă infrastructură IT şi atunci această nevoie a crescut. Iar acum şi valul tehnologic care vine peste noi toţi, ca o nouă revoluţie industrială până la urmă, aşa o percepem, face ca această nevoie să devină şi mai complexă. Nevoia de a găsi oameni potriviţi, de a lucra cu oameni potriviţi şi de a avea inovaţie pe această zonă e practic un focus pe care îl vedem toţi, din toate industriile, e o efervescenţă pe zona de proiecte tech. Iar pe mine personal, drumul acesta m-a dus natural către această temă.“

„Am intrat din ce în ce mai mult în acest domeniu şi până la urmă, dacă crezi în nişte proiecte sau vezi nişte proiecte cu potenţial, de ce să nu şi investeşti în ele? Şi propunerea de a intra în clubul WIT a venit cumva natural şi cam în acelaşi timp cu dezvoltarea mea pe zona aceasta de profile tech“, a explicat Laura Voinea, adăugând că în prezent este cofondatoare a unei companii pe zona de recrutare de profile tech.

„Îi ajutăm pe clienţii noştri şi pe zona de strategie digitală şi pe tot ceea ce înseamnă concept de la A la zero, pentru că nu e doar despre recrutare şi despre integrarea unor concepte şi despre definirea unor procese, ci şi despre a plasa oamenii pe roluri care să fie cu adevărat utile organizaţiei. Iar pe zona de tehnologie aceasta este o provocare foarte mare pentru mulţi antreprenori fiindcă am mai discutat despre temele astea cu clienţii noştri sau cu potenţialii clienţi. Este greu să identifice în piaţă un profil care să se potrivească exact pentru organizaţia lor în acel moment al evoluţiei sau sunt poate organizaţii care fac o tranziţie de la o tehnologie la alta, iar perioada de tranziţie este cea mai grea.“

Roxana Precu este la rândul ei implicată în ecosistemul de start-up-uri tech, atât din poziţia de investitor, cât şi de cofondator.

„Curiozitatea m-a dus în zona asta. Background-ul meu este în finanţe, în spaţiul industriei farmaceutice, unde am petrecut ultimii 20 de ani şi e imposibil să nu vezi că lumea se schimbă şi să nu îţi dai seama că se schimbă din ce în ce mai repede şi să decizi că vrei să fii parte din schimbare. Deci asta este logica mea şi ca atare am plecat din viaţa mea corporatistă să setez un prim start-up împreună cu câţiva cofondatori. Nu prea a mers, că aşa este într-un start-up tech based, aşa că apoi m-am alăturat altor doi prieteni cu care am început al 2-lea start-up. Deci în ultimii 3 ani am fost eu însămi în postura de cofondator  în start-up-uri care sunt tech based şi asta mi-a deschis ochii mai mult la ceea ce se întâmplă. Şi mi se pare că este o lume atât de plină de idei, atât de plină de iniţiative încât este imposibil să nu vrei să te mai alături pe aici pe colo, când înţelegi un pic“, a relatat în cadrul emisiunii Roxana Precu, membră în cadrul WIT Angels.

Start-up-ul în care este implicată se numeşte Tekeya, acesta punându-le la dispoziţie utilizatorilor o aplicaţie prin care au acces la reduceri de preţ pentru mâncarea care se apropie de expirare. Tekeya este este activ în Egipt şi în Emiratele Arabe Unite – Dubai.

“În esenţă ajută cu managementul pierderilor din piaţa alimentară, şi anume conectează consumatori ca noi cu magazine sau restaurante care la sfârşitul zilei au un surplus şi pe care consumatorii pot să-l cumpere la un preţ redus. În mod evident, asta îi ajută pe cei care au produsele să arunce mai puţin. Este totul până la urmă despre acest <<green economy>> despre care auzim tot mai mult şi îi ajută pe consumatori să consume nişte produse absolut de bună calitate, la un preţ mai mult decât accesibil”, a subliniat ea.

Printre start-up-uile în care a investit până acum Roxana Precu prin intermediul WIT Angels Club se numără şi proiectul StatInf, fondat de două românce în Franţa -  Adriana Gogonel şi Liliana Cucu-Grosjean. Cele două surori au studiat matematica în România la Galaţi şi apoi au emigrat în Franţa unde şi-au continuat studiile, iar după şase ani de cercetare au lansat un soft care ajută giganţii din auto sau aviaţie să valideze funcţionarea sistemelor electronice, înainte de a lansa pe piaţă noi maşini sau avioane.

“Valoarea investitorilor de tip angel este să susţină nu doar cu bani, ci şi cu expertiză, cu un umăr pe care să plângi, cu aplauze, cu orice e nevoie. În cadrul WIT ne concentrăm în special pe proiecte chiar la început, în zona de pre-seed şi seed, şi atunci este cu atât mai important să poţi să oferi acces la nişte capabilităţi oarecum în timp real şi să accesezi oameni care sunt realmente interesaţi, adică noi toţi avem nişte <<skin in the game>> în proiectele în care investim”, a precizat ea.

Cel mai important criteriu la care se uită cele două investitoare când analziează proiecte tech este echipa fondatoare, aceasta fiind factor crucial în luarea deciziei de investiţie într-un start-up.

“În cazul meu, eu pornesc în general de la oameni şi chiar mi-am validat această abordare şi cu alţi investitori care au mai multă expertiză. Pe oricine întrebi care are ceva ani în spate de investiţii, spune acelaşi lucru. Până la urmă, cel mai important a fost echipa, pentru că dacă celelalte lucruri se mai pot ajusta, un plan se poate ajusta, un produs nu poate fi îmbunătăţit dacă nu ai oamenii potriviţi la masa de discuţii şi care să aibă şi o abordare potrivită”, a punctat Laura Voinea.

“Pentru mine, celălalt lucru important după echipă, este legat de piaţa în care se lansează ideea. Trebuie să mi se pară interesant piaţa, trebuie să simt aşa că rezonez într-un fel. Şi şi-am dat exemplu cu acest <<green economy>>. Această piaţă, în afară de faptul că este aici să stea şi să crească, rezonează cu mine ca şi principii, ca şi valori în viaţă”, a completat Roxana Precu, adăugând apoi că printre verticalele sale de interes pentru investiţii se numără zona de big date şi AI.

“Mă uit la tot ce este legat de date şi mai nou mă uit tot mai mult la lucruri legate de inteligenţa artificială pentru că pe toată platforma asta de big data, cu tehnologia de azi, este imposibil să nu ne dăm seama că inteligenţa artificială o să fie un ajutor în foarte multe domenii.”

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR