ZF IT Generation

ZF IT Generation. Tudor Ciuleanu, fondator, RebelDot & Rebel Ventures: Anul trecut am investit cash în 6 start-up-uri tech şi am încheiat şi câteva parteneriate cu start-up-uri strict pentru partea de tehnologie

26 mar 2024 Autor: Ioana Nita

Rebel Ventures a investit anul trecut circa 200.000 de euro cash în start-up-uri tech Resursele de investiţii ale Rebel Ventures provin din profitul înregistrat de compania RebelDot, care anul trecut a închis cu o cifră de afaceri de peste 11,6 mil. euro, plus 40% faţă de 2022.

Rebel Ventures, vehiculul de investiţii al companiei de dezvoltare software RebelDot din Cluj-Napoca, a finanţat în total în ultimii doi ani 23 de start-up-uri de techno­logie, atât cash, cât şi pe modelul „tech for equity“, care presupune oferirea de servicii de dezvoltare a soluţiei tehnice în schimbul unei participaţii în cadrul start-up-ului. Anul trecut, echipa Rebel Ventures a făcut 6 investiţii cash în valoare totală de 200.000 de euro şi a încheiat şi câteva parteneriate pentru furnizarea de servicii tech. Investiţiile au fost realizate atât în start-up-uri din România, cât şi în proiecte din străinătate.

„În 2023 am făcut 6 investiţii financiare, cash fără «equity» şi am mai început şi câteva parteneriate cu start-up-uri în care, dacă vor fi de succes, vom primi «equity» în schimbul efortului pe partea tehnologică. Printre start-up-urile în care am investit anul trecut se numără D3 Cyber, o companie de servicii de cybersecurity pornită în Cluj, unde suntem investitor chiar de la început. Nordensa este o companie tot din România, care activează în zona de sportech -  practic încearcă să liberalizeze piaţa transferurilor în fotbal şi să existe un fel de crowdfunding pentru transferul jucătorilor din Africa, de exemplu, la cluburi din Europa, jucători care altfel n-ar fi avut o şansă, şi în acelaşi timp vor se transforme zona asta de «fantasy football» într-o chestiune mult mai palpabilă, în care nu doar te joci, ci jocul tău are şi un efect în lumea reală“, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation Tudor Ciuleanu, fondator, RebelDot & Rebel Ventures. El a adăugat că în portofoliul Rebel Ventures au intrat anul trecut şi start-up-urile Finqware, Aiva Technologies şi Extasy.

„Am făcut o investiţie şi în Finqware, un fintech din zona de open banking destul de cunoscut în România. Aiva Technologies este o altă companie din Cluj în care am invstit şi care activează în zona de procesare video cu ajutorul AI-ului, beneficiar fiind în special supermarket-urile şi hipermarket-urile, unde se face o analiza traficului de persoane, detecţie a fraudei la casele automate şi au şi un modul pentru detectarea traficului auto sau a anumitor categorii de trafic în intersecţii. De asemenea, am investit şi în Extasy App care este o aplicaţie pentru evenimente dezvoltată de fondatorul festivalului Untold. Acestea ar fi start-up-urile în care am făcut investiţii cash anul trecut.“

Pe zona de parteneriate, Tudor Ciuleanu nu a putut da exemple cu privire la start-up-urile tech cu care lucrează din cauza acordurilor de confidenţialitate semnate, excepţie făcând start-up-ul Fin din Marea Britanie, un proiect care se axează pe livrări “last mile”.

Compania clujeană de dezvoltare software RebelDot a lansat Rebel Ventures în 2022 ca urmare a experienţei de lucru avută de-a lungul timpului cu start-up-urile de tehnologie, care de cele mai multe ori fie au nevoie de un partener tehnic, fie au nevoie de o investiţie.

“Am decis să fondăm Rebel Ventures pentru a putea susţine start-up-urile şi pentru a avea un mecanism în acest sens. Rebel Ventures este de fapt o companie care deţine RebelDot şi decizia mea şi a partenerului meu a fost să luăm o parte din profiturile anuale ale RebelDot şi să le reinvestim în start-up-uri prin Rebel Ventures. Ca urmare, 2023 nefiind cel mai bun an în tehnologie şi profiturile fiind mai scăzute, automat şi partea de investiţie a fost mai jos şi şi pentru anul acesta ne aşteptăm să nu fie chiar la nivelul la care ne-am fi dorit. Dar în acelaşi timp am avut un an destul de bun în 2023”, a precizat fondator RebelDot & Rebel Ventures.

Anul trecut, RebelDot a înregistrat o cifră de afaceri de peste 11,6 milioane de euro la nivel de grup, în creştere cu 40% faţă de 2022, creşterea businessului RebelDot fiind generată în mare parte de dezvoltarea segmentului de AI odată cu achiziţia firmei Steepsoft AI. Pentru anul curent, reprezentanţii RebelDot mizează pe o cifră de afaceri de 15 milioane de euro.

“Sperăm să fie un an bun, cel puţin din perspectiva creşterii, chiar dacă pe partea de marjă de profit nu e la fel de bine cum ne-am fi dorit. Din acest motiv şi pentru anul trecut şi mai ales pentru anul curs suntem atenţi la partea de investiţii să investim doar în start-up-uri în care chiar avem încredere şi credem că pot să facă diferenţă în viitor.”

Rebel Ventures investeşte şi alături de grupurile de business angels de pe plan local, cum ar fi Transylvania Angel Network (TAN) şi Growceanu.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR