ZF Live

Cum văd analiştii economici situaţia din Grecia: Pentru greci va urma o perioadă de suferinţă fie că ies din UE, fie că rămân în zona euro

06.07.2015, 16:09 8402

Situaţia economică a grecilor rămâne precară, iar analiştii spun că scenariul principal este cel al ieşirii Greciei din zona euro, în condiţiile în care populaţia pare că nu a înţeles consecinţele votului de la referendumul de duminică. Singura ieşire din această problemă este un eventual acord al statelor europene din următoarele zile pentru salvarea Greciei.

Ce au declarat Laurian Lungu şi Aurelian Dochia la ZF Live:

Laurian Lungu, analist economic: Situaţia economică şi socială este precară în Grecia

§  Cred că în acest moment Syriza are un mandat mai puternic, ceea ce-i va da mai multă forţă în negocierile cu creditorii. Părerea mea este că suntem departe de Grexit şi se va ajunge la o înţelegere până la urmă, pentru că semnalele sunt că fiecare dintre cele două părţi sunt dispuse să cedeze.

§  Ministrul de Finanţe grec şi-a dat demisia, iar din declaraţiile instituţiilor europene care au fost făcute dinainte de referendum, am văzut că ele sunt dispuse să susţină Grecia în continuare, chiar dacă din Germania au venit nişte semnale mai dure în acest sens. Franţa este însă mult mai înţelegătoare, Italia la fel, deci cred că se va ajunge până la urmă la o înţelegere în următoarele zile sau săptămâni.

§  În acest moment, dacă Banca Centrală Europeană întrerupe acest program de asistenţă, este clar că Grecia va fi forţată să introducă o nouă monedă, pentru că sistemul lor bancar se va prăbuşi. Ei nu mai au lichidităţi în acest moment. Unii zic că sistemul bancar grecesc mai are lichiditate pentru următoarele două-trei zile, iar pe data de 20 iulie Grecia trebuie să ramburseze un împrumut la BCE. Deci acestea sunt nişte date cheie. Dar cred că în următoarea săptămână se va ajunge la o decizie cu privire la creşterea acestei limite a asistenţei sau la întreruperea ei.

§  Este vorba despre o situaţie ce s-a acumulat în timp. Grecii sunt de şase ani într-o recesiune aproape continuă, vorbim despre o contracţie a economiei de peste 25%. Este normal ca, atunci când ai această perspectivă (nu ai un job, nu ai fost plătit de câteva luni), încă un şoc nu-ţi va schimba opinia. Şi asta s-a văzut în rezultatul votului foarte puternic. Situaţia economică şi socială este precară în Grecia.

 

Aurelian Dochia, analist financiar: Mi-e teamă că grecii nu au înţeles foarte bine pentru ce au votat şi care sunt consecinţele unui asemenea gest

 

§  Grecia e compusă din diverse categorii de oameni. Sunt mulţi care nu au înţeles foarte bine pentru ce au votat în referendum-ul care a avut loc, aşa că este foarte greu să interpretăm dacă votul lor este în favoarea capitalismului sau a Uniunii Europene.

§  Este foarte greu de prevăzut ce se va întâmpla după acest vot. Evident că predicţiile optimiste pe care le făceau responsabilii guvernamentali din Grecia, cum că în 24 de ore lucurile se vor rezolva după referendum nu au fost niciodată susţinute de o bază.

§  Nimeni nu ştie care este pasul următor şi încotro se vor îndrepta lucrurile. Pentru mulţi, scenariul principal este cel al ieşirii Greciei din zona euro, ceea ce nu este conform aşteptărilor majorităţii grecilor. Foarte mulţi greci au fost pentru menţinerea ţării lor în zona euro, numai că dinamica pe care au luat-o acum lucrurile s-ar putea să-i împingă către o altă direcţie decât cea dorită de majoritatea cetăţenilor. Este imposibil ca cineva să-şi imagineze că prin acest vot grecii au rezolvat situaţia în care se află.

§  Va urma o perioadă de suferinţă, fie că vor rămâne în Uniunea Europeană, fie că vor ieşi din zona euro. Important este sprijinul extern de care se vor bucura în continuare.

§  Trebuie să ne aşteptăm la nişte consecinţe şi pentru celelalte ţări din Europa, îndeosebi  pentru cele din est, România fiind printre cele mai vulnerabile la evenimentele din Grecia. Această vulnerabilitate se poate manifesta pe canalele financiare, fluctuaţii mai mari în ceea ce priveşte cursurile de schimb şi ratele dobânzilor.

§  Există mari semne de întrebare în legătură cu viabilitatea programului european de acum în colo.

§  Tinerii care au votat la referendum au într-un fel dreptate, pentru că în Grecia rata şomajului este înaltă, însă ieşirea din zona euro nu ar rezolva această problemă. Este nevoie de investiţii străine pe această problemă. Sentimentul este uşor de înţeles, dar soluţia este în direcţia greşită.

§  Tinerii sunt viitorul, însă mă îngrijorează că s-ar putea să nu fi înţeles foarte bine acest vot. Mi-e teamă că nu au înţeles foarte bine şi consecinţele unui asemenea gest.

                                                                                                                      

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO