ZF Live

Video ZF Live. Consultant fiscal: Investigaţia Fiscului poate merge 6 ani în urmă, dar pe penal poate depăşi 10 ani, procurorul decide

25.05.2015, 14:45 393

Un control fiscal derulat de ANAF poate merge 6 ani în urmă, dar, dacă investigaţia ajunge în zona penală, decizia aparţine procurorului şi verificarea actelor poate merge chiar şi peste zece ani în spate, a spus la ZF Live Marius Ionescu, consultant fiscal la casa de avocatură NNDKP (Nestor).

“O companie trebuie să ţină documentele financiar-fiscale 10-15 ani, unele chiar mai mult. Când controlul depăşeşte cadrul fiscal şi merge în penal, intri în alt teren de prescripţie. Procurorul stabileşte singur prejudiciul”.

El a precizat că tot mai des antreprenorii români, dar şi multinaţionalele solicită firmelor de avocatura sau consultanţă să verifice dacă totul este în regulă cu afacerea lor.

Consultantul consideră că, deşi politica de combatere a evaziunii fiscale este bună, autorităţile trebuie să aibă grijă să nu facă abuzuri. Marius Ionescu atrage atenţia că verificările ANAF au vizat firme care lucrează la lumină, care plătesc taxele şi nu cazurile de muncă neplătită.

„E mai uşor să te duci la cineva care lucrează la lumină, chiar dacă discuţi forma de angajare, la o firmă care plăteşte nişte taxe, chiar dacă tu zici că trebuie să mai dea, dar ce faci cu munca neplătită care face concurenţă neloială? Nu e corect şi normal. Ajungi să pui povara luptei contra evaziunii tot în spatele celor care plătesc taxe”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO