ZF Live

ZF Live. Adrian Benţa, consultant fiscal: Perspectivele de business pentru 2017 sunt pozitive, dar trebuie să fim atenţi din ce surse va fi finanţat deficitul

Autor: Roxana Rosu

17.01.2017, 00:04 105

Perspectivele de business pentru 2017 sunt pozitive şi me­diul de afaceri este optimist, dar modificările fiscale din ulti­ma perioadă se vor regăsi într-un deficit mai mare decât cel de anul trecut, ceea ce poate deveni o problemă, mai ales da­că pentru finanţarea lui se apelează la noi taxe sau îm­pru­mu­turi externe, este de părere Adrian Benţa, consultant fis­cal.

„Sper să nu vedem pe la mijlocul anului noi taxe ascunse, pentru că acela este momentul în care apar de obicei pro­ble­me pe buget şi nevoia unor noi ve­ni­turi. Sunt foarte curios de unde se va finanţa de­ficitul, care sigur va fi mai mare decât a­nul tre­cut. Perspectivele de business sunt po­zitive, dar trebuie să rămânem atenţi la de­ficit . Nu aş vrea să văd împrumuturi externe pen­tru finanţarea lui“, a spus Benţa la ZF Live.

În mai multe rânduri, Viorel Ştefan, no­ul ministru de fi­nan­ţe, a susţinut că în 2015 defi­citul bu­getar nu va depăşi 3% din PIB şi a res­pins categoric ipoteza că acesta ar putea fi a­co­perit din majorări de taxe sau din im­po­zite noi. Majoritatea e­co­­no­miş­tilor nu cred însă că deficitul va putea fi menţinut în li­mita im­­pusă de Tratatul de la Maastricht, de 3% din PIB, fă­ră a­dop­tarea de „măsuri com­pen­satorii“. În practică, deficitul poate fi fi­nanţat din trei surse: taxe (Benţa nu crede că vor fi in­troduse altele faţă de cele anun­ţa­te deja), tăierea in­ves­ti­ţi­i­lor pu­blice, care a fost sursa la care au apelat toate gu­ver­nele, şi da­torie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO