ZF Live

ZF Live. Adrian Codirlaşu, CFA: Finanţele ţării s-au mai echilibrat în martie, după ce veniturile au accelerat şi cheltuielile au rămas în grafic

Autor: Răzvan Botea

06.05.2023, 11:04 409

Deşi încă nu este suficient pentru a se contura o tendinţă clară de consolidare a bugetului, adică de scădere a deficitului bugetar, evoluţia din martie mai ia din presiunea pusă pe guvern pentru a scădea cheltuielile şi a spori veniturile.

Veniturile bugetului de stat au accelerat în martie şi au ajuns la peste 40 de mld. de lei, arată analiza datelor furnizate de Ministerul Finanţelor. În aceeaşi vreme, cheltuielile au frânat de la un plus de 17% la unul de doar 9% şi au fost de 46 mld. lei.  Încă departe de prognoza guvernului de creştere de 14%, evoluţia viitoare a veniturilor depinde de evoluţia consumului.

Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, spune că prognozele pentru economia României sunt bune şi indicatorii macroeconomici îşi revin. De asemenea, anticipaţiile analiştilor s-au îmbunătăţit.

„Încrederea în economie creşte şi a crescut cinci luni consecutiv. Vedem că şi anticipaţiile de creştere economică s-au ajustat în sens crescător. Deci optimismul revine în economie. De asemenea, ratele de dobândă sunt în proces de reducere. Inflaţia este un proces de reducere şi avem creştere în termeni reali a salariilor, pentru prima dată după această criză energetică. Deci economia îşi revine”, a spus el la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO