ZF Live

ZF Live. Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă: În România nu mai există, de fapt, o piaţă a gazelor naturale. Piaţa de distribuţie de gaze din România este dominată autoritar de Engie şi E.On, care au peste 90% din piaţă

Avem un transportator care transportă cam 90% din tot ceea ce se transportă pe teritoriul României şi avem 38 de distribuitori, dintre care doi distribuitori mari.

Avem un transportator care transportă cam 90% din tot ceea ce se transportă pe teritoriul României şi avem 38 de distribuitori, dintre care doi distribuitori mari.

Autor: Răzvan Botea

11.01.2024, 18:00 219

„Noi nu mai avem o piaţă. Avem de fapt o piaţă reglementată în care statul a venit şi a spus că 0,31 lei pe kWh este preţul corect în piaţă.“ Ce îi împiedică, însă, pe furnizori să ajusteze preţul în jos, întrucât legea permite ca gazul să se vândă sub preţul plafonat? Şi numărul furnizorilor de gaze s-a redus drastic după criza din 2021-2022.

În România nu mai este o piaţă a gazelor naturale, este de părere Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă. El a afirmat la emisiunea de business ZF Live că toţi furnizorii vând la preţul plafonat de 0,31 lei kW/h, după ce guvernul a plafonat preţurile la energie în 2022. Cu toate acestea, este un plafon pentru preţul maxim, iar legea le permite furnizorilor să vândă către consumatorul final şi gaz mai ieftin, în condiţii de piaţă.

„Noi nu mai avem o piaţă (a gazului - n. red.). Avem de fapt o piaţă reglementată în care statul a venit şi a spus că 0,31 lei este preţul corect în piaţă.  Este un preţ fixat  care la momentul anului 2022 a fost un preţ care avantaja, să spunem, în raport cu preţurile care existau la acel moment pe piaţă. Atunci preţurile ajunseseră până la 0,5-0,6 lei pe kWh cu TVA inclus“, a spus Chisăliţă la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO