ZF Live

ZF Live. Luca Niculescu, secretar de stat în MAE, coordonatorul proiectului de aderare a României la OCDE: România poate adera la OCDE la sfârşitul anului 2026 - începutul anului 2027. Intrarea în OCDE va însemna intrarea într-un club select, va aduce un plus de prestigiu României şi economiei sale.

Luca Niculescu, secretar de stat, MAE, coordonatorul proiectului de aderare a României la OCDE: 
Putem să trăim şi fără Uniunea Europeană, şi fără NATO, dar am trăi mai prost. Asta putem spune şi despre OCDE. Vom trăi mai bine, românii vor trăi mai bine, vor fi mai multe investiţii în primul rând.

Luca Niculescu, secretar de stat, MAE, coordonatorul proiectului de aderare a României la OCDE: Putem să trăim şi fără Uniunea Europeană, şi fără NATO, dar am trăi mai prost. Asta putem spune şi despre OCDE. Vom trăi mai bine, românii vor trăi mai bine, vor fi mai multe investiţii în primul rând.

Autor: Ramona Cornea

05.12.2023, 18:30 329

„Companiile de stat trebuie aibă o conducere executivă care să fie după normele guvernanţei corporative, după principiile guvernanţei corporative ale OCDE, care evoluează, adică cele de acum câţiva ani au fost modificate.”

Aderarea României la Organi­zaţia de Cooperare şi Dezvol­tare Economică (OCDE), cu sediul la Paris, ar putea avea loc la sfârşitul anului 2026 sau la începutul anul 2027, având în vedere că România este acum în stadiul în care a primit invitaţia formală de a adera la OCDE, urmează să vadă ce criterii îndeplineşte, ce recomandări i se fac şi cum se aduc la îndeplinire, spune Luca Nicu­lescu, secretar de stat în MAE, coordonatorul proiectului de aderare a României la OCDE.

Ţările OCDE sunt ţări bogate, dar nu doar atât. OCDE este un fel de club de de elită - de golf să spunem - în care nu intră oricine. Ţările arabe, unele dintre ele, sunt mult mai bogate decât multe din ţările din OCDE. Dar sunt multe criterii de accesibilitate într-un club: nu orice om care are un cal poate participa la cursa de cai Kentucky Derby, cum niciun om care are o crosă nu poate juca golf cu Joe Biden doar pentru că are o crosă.

Prezenţa în OCDE este un blazon. Înseamnă că eşti o ţară democrată, liberă, cu perspective economice bune. Pentru România, intrarea în OCDE are imporanţă şi pentru că ţările foste comuniste – Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia şi Slovenia, sunt acolo. Uitati-vă pe lista scurtă a membrilor OCDE: Nu sunt acolo ţări nedemocratice, poate Turcia are ceva probleme, dar ea nu este definitiv pierdută. OCDE este un fel de G7, cumva altfel. China nu este în G7, deşi este a doua economie a lumii.

România trebuie să lupte ca să fie în clubul OCDE – este şi o chestiune de orgoliu, până la urmă şi este un proiect de ţară, mai mititel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO