ZF Live

ZF Live. Ştefan Nanu, directorul general al Trezoreriei: În 2024 necesarul de finanţare este de 185 mld. lei. Dobânzile la titlurile de stat vor scădea odată ce BNR va începe să reducă dobânzile

01.02.2024, 07:20 1084

În ultima emisiune de euroobligaţiuni în dolari au fost prezenţi mulţi investitori din Orientul Mijlociu, 7% din total Ponderea nerezidenţilor este în creştere inclusiv pe datoria în lei.

Dobânzile la titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor vor merge inevitabil în jos pe parcursul anului, pe măsură ce băncile centrale – inclusiv Banca Naţională a Românei – vor începe să reducă ratele dobânzilor odată ce inflaţia va oferi semnale clare de încetinire, spune Ştefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului, invitat la emisiunea de business ZF Live, ediţia din 31 ia­nuarie.

„Acum, curba randamentelor este între 6% şi 6,5%. Ne aşteptăm ca întreaga curbă să se ducă sub 6%. Dacă e să iei şi o pantă a curbei, se va alinia între 5% şi 6%. Contează foarte mult deciziile BNR pentru că, dacă rata-cheie se va duce semnificativ în jos, potenţialul de reducere este mai mare“, a declarat Ştefan Nanu.

Ministerul Finanţelor şi-a stabilit un necesar de finanţare pentru acest an de 180 de miliarde de lei, echivalent în moneda naţională sau valută.  La prima ieşire pe pieţele internaţionale din 2024, ministerul a împrumutat 4 miliarde de dolari prin obligaţiuni cu scadenţe de cinci şi zece ani, la randamente de circa 6%, respectiv 6,5%, sub procentele de la începutul anului trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO