ZF News

Arabia Saudită şi-a adjudecat dreptul de a găzdui Jocurile Asiatice de Iarnă din 2029 într-o megaoraş futurist de 440 de miliarde de lire sterline, deşi se aşteaptă ca locul de desfăşurare să fie construit abia în 2026, în timp ce statul arab continuă să îşi sporească implicarea în sport

Arabia Saudită şi-a adjudecat dreptul de a găzdui...
08.10.2022, 09:29 625

Arabia Saudită este pregătită să găzduiască Jocurile Asiatice de Iarnă din 2029 într-o megaoraş futurist din deşert, în valoare de 440 de miliarde de lire sterline, conform Dailymail.

Jocurile vor avea loc în Trojena, oraşul Neom, care este o staţiune montană planificată şi care ar trebui să fie construită până în 2026.

Candidatura statului arab pentru aceste jocuri, care cuprinde 47 de evenimente diferite, a fost “aprobată în unanimitate” de Consiliul Olimpic al Asiei (OCA).

Trojena face parte din proiectul Neom al Prinţului Mohammed bin Salman, în cadrul planului de dezvoltare Vision 2030 al regatului saudit, care are ca scop reducerea dependenţei naţiunii de petrol şi transformarea economiei, inclusiv prin dezvoltarea sportului în ţară.

Viitoarea staţiune turistică va include prima staţiune de schi în aer liber din Golf, un lac artificial cu apă dulce, o rezervaţie naturală şi se aşteaptă ca aceasta să fie alimentată cu energie regenerabilă.   

În regiunea Trojena, temperaturile sunt mult mai scăzute decât în restul Arabiei Saudite, site-ul proiectului Neom menţionând: “Temperaturile de iarnă scad sub zero grade Celsius, iar pe tot parcursul anului temperaturile sunt, în general, cu zece grade mai scăzute decât în restul regiunii”.

Acesta a fost descris ca fiind “viitorul vieţii la munte” de către ministrul saudit al sporturilor, Prinţul Abdulaziz bin Turki Al-Faisal.

După ce a fost confirmată decizia de atribuire a jocurilor statului arab, OCA a declarat: “Deşerturile şi munţii Arabiei Saudite vor fi în curând un teren de joacă pentru sporturile de iarnă”.

Jocurile Asiatice de Iarnă includ evenimente de schi, snowboarding, hochei pe gheaţă şi patinaj artistic, cu 47 de probe în total, dintre care 28 pe zăpadă şi 10 pe gheaţă.

Pe munţi va fi zăpadă naturală, dar va fi folosită şi zăpadă artificială.

Comentând această decizie, ministrul sportului menţionat mai sus, Prinţul Abdulaziz Bin Turki Al-Faisal, a scris pe Twitter: “Cu sprijinul nelimitat al conducerii saudite şi al Alteţei Sale Regale Prinţul Moştenitor pentru sectorul sportiv, suntem mândri să anunţăm că am câştigat licitaţia pentru a găzdui AWG (Jocurile Asiatice de Iarnă) TROJENA 2029, fiind prima ţară din vestul Asiei”.

Directorul executiv al Neom, Nadhmi Al-Nasr, a adăugat că locaţia “va avea o infrastructură adecvată pentru a crea atmosfera de iarnă în inima deşertului”.

Jocurile vor fi cel mai recent eveniment găzduit de Arabia Saudită, care urmăreşte să îşi sporească implicarea în sport.

Naţiunea arabă s-a confruntat cu critici semnificative potrivit cărora ţara face sportwashing, folosind evenimente sportive de profil înalt pentru a-şi îmbunătăţi imaginea la nivel mondial şi pentru a distrage atenţia de la dosarul său privind drepturile omului.

În august, Anthony Joshua a luptat cu Oleksandr Usyk în oraşul Jeddah, în timp ce liga de golf LIV Golf este finanţată de Arabia Saudită.

De asemenea, în calendarul anual se organizează un mare premiu de Formula 1, în timp ce Supercupa Spaniei a avut loc în această ţară.

Poate cel mai notabil este faptul că Fondul de Investiţii Publice al Arabiei Saudite deţine o cotă de 80 % din acţiunile Newcastle United, în timp ce Regatul plănuieşte, de asemenea, o candidatură comună pentru Cupa Mondială de fotbal din 2030, împreună cu Grecia şi Egipt.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO