ZF News

CNE Cernavodă a început, la solicitarea CE, reevaluarea gradului de securitate a celor două unităţi

21.06.2011, 14:41 86

Gradul de securitate nucleară va fi reevaluat prin aplicareaunui "test de stres" care trebuie să indice modul în care s-arcomporta centrala în situaţii extreme, precum un seism sauinundaţii care depăşesc bazele de proiectare, pierderea totală aalimentarii cu energie electrică şi a sursei finale de răcire,accidente care afectează instalaţiile de stocare a combustibiluluiuzat, relevă un document guvernamental.

La 11 martie, Japonia a fot afectată de un cutremur puternic,urmat de un val tsunami care a cauzat o serie de explozii lareactoarele centralei de la Fukushima în urma cărora au fostînregistrate emisii radioactive în atmosferă. Accidentul nuclear dela centrala Fukushima a fost unul dintre cele mai grave din istoriaJaponiei.

În urma acestui accident, Comisia Europeană a solicitatreevaluarea securităţii centralelor nuclearo-electrice din UniuneaEuropeană, prin efectuarea unor "teste de stres".

"CNCAN a solicitat CNE Cernavodă să realizeze această reevaluarea securităţii nucleare, proces care a demarat la începutul luniiiunie şi va fi încheiat până la sfârşitul acestui an", se arată îndocument.

Rezultatul acţiunii de reevaluare va trebui transmis ComisieiEuropene, un raport preliminar urmând să fie redactat până la 15septembrie.

În primăvara acestui an, după accidentul produs la centralaFukushima, CNCAN a anunţat că emisiile radioactive de la unitateadin Japonia nu prezintă risc radiologic pentru România, iar analizacentralei de la Cernavodă arată că aceasta este mai sigură decâtcea din Japonia.

La centrala de la Cernavodă sunt funcţionale două reactoare,care asigură aproximativ 20% din producţia de electricitate lanivel naţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO