ZF News

Forţaţi de deficitul de IT-işti şi de programa şcolară învechită, „privaţii“ îşi fac propriile şcoli de tehnologie

Sebastian Văduva, preşedinte al Şcolii Informale de IT şi trainer al Soft-Vision: IT-ul este poate cel mai dinamic sector la ora actuală şi domeniul care nu a simţit criza, care a tot creat locuri de muncă şi a atras investiţii.

Sebastian Văduva, preşedinte al Şcolii Informale de IT şi trainer al Soft-Vision: IT-ul este poate cel mai dinamic sector la ora actuală şi domeniul care nu a simţit criza, care a tot creat locuri de muncă şi a atras investiţii.

Autor: Corina Mirea

09.03.2015, 00:06 2799
Peste 100 de români care au absolvit filosofia, geologia, administraţie publică sau muzica, dar şi specialişti IT care au vrut să înveţe noi tehnologii au ieşit începând cu anul 2013 de pe băncile Şcolii Informale de IT, un proiect privat lansat pentru prima dată la Cluj-Napoca. În prezent, cursurile şcolii se ţin şi la Iaşi, Oradea şi Timişoara, iar în curând va fi inaugurată o filială şi în Capitală.
 
„Şcoala Informală de IT a venit la solicitarea firmelor de IT din Cluj-Napoca. IT-ul este poate cel mai dinamic sector la ora actuală şi domeniul care nu a simţit criza, care a tot creat locuri de muncă şi a atras investiţii. Dar este şi victima propriului succes, pentru că evoluţia bună a companiilor din domeniu a atras multe altele pe piaţă, iar acum angajatorii se plâng că nu sunt suficient de mulţi candidaţi în câmpul muncii şi nici cu un nivel de pregătire imediat după absolvire ancorat în realitate“, spune Sebastian Văduva, preşedinte al Şcolii Informale de IT şi trainer al Soft­Vision, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de aplicaţii software din Transilvania.
 
De pe băn­cile facultăţilor de IT ies anual circa 7.000 de absolvenţi cu profil IT, dar necesarul de pe piaţa muncii este dublu. De aceea, iniţiativele private precum Şcoala Informală de IT par a fi singura cale prin care angajatorii pot să aibă o continuitate în activitate, furnizorii de cursuri de instruire în domeniu fiind capabili să adauge câte un nou curs în portofoliu în funcţie de ce tehnologii sunt cerute de companiile care fac angajări. Iar angajatorii sunt dispuşi să plătească pentru această siguranţă, nu doar cu salarii de peste 600 de euro pentru un tânăr fără experienţă în domeniu, ci şi pentru înfiinţarea acestor şcoli informale fie donând bani sau sus­ţinând câteva burse ale participanţilor.
 
„Cursurile durează între patru şi şase luni, adică cineva chiar fără experienţă în domeniul IT poate învăţa concepte de bază de asigurare a calităţii pentru produse tehnologice în acest timp. Condiţia este să vină la cele şase ore de curs din weekend şi să îşi facă cele zece ore de teme pe săptămână date de noi. Am avut muzicieni, filosofi şi geologi care au reuşit să termine cursurile şi care s-au angajat pe poziţii de entry-level în firme de IT. Cam 95% din cursanţi nu au avut background tehnic atunci când au venit la noi“, mai spune Sebastian Văduva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO