ZF News

Newyorkezii stau la cozi pentru provizii înainte de sosirea uraganului Sandy

Newyorkezii stau la cozi pentru provizii înainte de sosirea uraganului Sandy

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

29.10.2012, 11:00 955

Un newyorkez, Doug Barotra, se aşteaptă la ceea ce este mai rău odată cu apropierea uraganului. După 45 de minute de stat la coadă, el iese din supermarket cu braţele pline cu peste 50 de canete de bere.

"Atât timp cât nu este întrerupt curentul, cred că voi supravieţui", declară el, înaintând cu greu sub greutatea berii, pe 3rd Avenue, către apartamentul său din Mid-town, în centrul Manhattanului. "Locuiesc la etajul 18. Dacă se întîmplă ceva, rămân acasă", spune el.

În oraşul cu cel mai mare număr de locuitori din Statele Unite, cozi imense s-au format duminică la magazinele de produse alimentare şi supermarketuri. Newyorkezii fac cumpărărturi ca pentru o adevărată stare de asediu, de la apă, pâine şi produse produse proaspete şi până la baterii.

Uraganul Sandy, numit "Frankenstorm" din cauza apropierii Halloweenului, miercuri, este aşteptat cu febrilitate. El ar urma să atingă zona de coastă marţi dimineaţa, undeva între Virginia şi Massachusetts, şi să fie resimţit dur la New York.

La supermarketurile din lanţul Trader Joe de pe Upper West Side şi Union Square, cozile ajung în stradă. Angajaţii lasă să intre câte puţini clienţi. Oamenii sunt nemulţumiţi.

"Mă duc să văd ce au reuşit să stocheze prietenii mei", spune nemulţumită Lisa Nichols, o studentă la arte.

Furtuna provoacă numulţumire. La ora locală 19.00 (luni, 1.00, ora României), metroul, cu cea mai densă reţea din America de Nord, urma să fie oprit temporar, la fel ca toate autobuzele din oraş, lăsându-i pe newyorkezi "prozonieri" în cartierele în care locuiesc.

Battery Park, la extremitatea sudică a cartierului Manhattan, East Village şi zonele cu risc de pe malurile râurilor Hudson şi East River, urmează să fie evacuate din cauza riscului de inundare, a ordonat duminică primarul Michael Bloomberg. În total este vorba despre 375.000 de persoane.

Ca adăposturi, oraşul a deschis 72 de şcoli şi alte clădiri pentru evacuaţi, dar primarul a avertizat că locuitorii ar trebui să fie pregătiţi să poată să doarmă la prieteni timp de câteva zile. Cu toate acestea, numeroşi locuitori au sugerat că nici nu se pune problema să îşi părăsească domiciliile.

Umplând saci cu nisip pe care îi aşază la aleea către casa sa din Coney Island, în Brooklyn, Richard Bogart este unul dintre aceştia din urmă.

"Am auzit ordinul, dar atunci când a lovit (uraganul) Irene anul trecut, pivniţa a fost inundată şi trebuie să fiu aici în caz că se întâmplă din nou", a argumentat el.

În august 2011, uraganul Irene a provocat moartea a 47 de persoane şi pagube în valoare de aproximativ zece miliarde de dolari. Nivelul apelor a atins 1,5 metri.

De această dată se aşteaptă ca nivelul apei să fie de două ori mai mare, din cauza mareei.

În statul New York, aproximativ 1.100 de militari din cadrul Gărzii Naţionale se află în stare de alertă. Aproximativ 200 vor efectua acţiuni de patrulare pe străzile din Manhattan, iar alţi aproximativ 300 în alte districte din oraş.

Cei care refuză evacuarea nu riscă să fie arestaţi, a declarat Michael Bloomberg, ci doar să fie consideraţi "egoişti", în cazul declanşării unor operaţiuni de salvare care ar fi putut să fie evitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO