ZF News

Nu vă lăsaţi tentaţi să plătiţi folosind moneda naţională în străinătate

Nu vă lăsaţi tentaţi să plătiţi folosind moneda...

Autor: Daniel Belu

17.06.2023, 08:42 4343

O parte din bucuria de a călători constă în a experimenta ceva necunoscut, un nou climat, o cultură sau o bucătărie diferită. Dar când vine vorba de a plăti pentru lucruri în străinătate, s-ar putea să ne simţim mai confortabil să folosim moneda cu care suntem cel mai familiarizaţi, cea pe care o folosim acasă, conform CNN.

Aceasta a devenit recent o opţiune comună şi costisitoare pentru turiştii care retrag bani de la bancomate sau plătesc electronic în magazine şi restaurante.

De exemplu, atunci când soseşte nota de plată la restaurant, clienţilor străini li se poate oferi posibilitatea de a alege, pe cititorul de carduri, să plătească în moneda lor de origine şi nu în cea locală. Această funcţie, cunoscută sub numele de "conversie dinamică a monedei" sau "alegere a monedei", pare atractivă la început, un serviciu care a făcut munca grea în locul dumneavoastră, convertind nota de plată într-o monedă pe care o înţelegeţi, ceea ce vă oferă o idee mai bună despre cât de mulţi bani cheltuiţi.

Dar acest lucru are un preţ, deoarece taxele percepute pentru acest confort pot fi exorbitante. De fapt, un studiu arată că taxa medie aplicată pentru acest tip de conversie este de 7,6%, mai mult decât dublu faţă de costul plăţii în moneda locală (de obicei între 1,5% şi 3%).

Să presupunem, aşadar, că un călător francez iese la cină într-un oraş britanic, iar nota de plată finală se ridică la 88,43 lire sterline, echivalentul a 100 de euro sau aproximativ 108 dolari. Plata în moneda britanică, care ar fi apoi convertită în euro de către banca francezului, ar duce la o plată de aproximativ 102 euro. Dar dacă ar folosi conversia dinamică a monedei pentru a plăti nota de plată a restaurantului direct în euro, ar ajunge să îi coste 107,60 euro.

În ciuda comisioanelor ridicate, studiul arată că mai mult de jumătate dintre clienţii internaţionali aleg să plătească în moneda lor familiară. Cea mai evidentă explicaţie pentru acest lucru este o preferinţă de înţeles pentru ceea ce este familiar atunci când se utilizează bani în străinătate.

Dar este adevărat, de asemenea, că aceste taxe nu sunt afişate în mod explicit clienţilor. Adică, turiştii pot vedea rata de schimb aplicată, dar nu li se arată comisioanele ascunse sau cum se compară acea rată de schimb cu altele.

Deşi costisitor pentru turişti, "serviciul" de alegere a monedei poate fi foarte profitabil pentru cei care îl operează. Companiile care oferă opţiuni dinamice de conversie valutară obţin venituri semnificative din conversie, din care o parte este adesea împărţită cu afacerea în care are loc tranzacţia.

Sursele indică faptul că veniturile suplimentare pentru comercianţii cu amănuntul se ridică la aproximativ 1% din valoarea tranzacţiei. Unele magazine de renume îşi instruiesc angajaţii să încurajeze în mod activ clienţii străini să plătească cumpărăturile în moneda lor naţională.

În ciuda comisioanelor mari de conversie implicate de conversia dinamică a valutei, majoritatea autorităţilor guvernamentale de reglementare din întreaga lume au ezitat să intervină. Un motiv posibil pentru acest lucru este acela că reglementarea ar fi văzută ca o posibilă afectare a profiturilor întreprinderilor locale.

Excepţie face Uniunea Europeană (UE), care consideră costurile de tranzacţionare excesive ca fiind o barieră în calea dezvoltării întreprinderilor şi care urmăreşte să protejeze consumatorii europeni.

Cele mai recente reglementări ale UE (care nu au fost încă puse în aplicare) vizează creşterea transparenţei prin includerea de informaţii suplimentare privind costurile alegerii monedei pe dispozitivele de citire a cardurilor şi pe bancomate.

Acesta este un pas în direcţia cea bună. Dar am încuraja, de fapt, o reducere a cantităţii de informaţii pentru a simplifica lucrurile, astfel încât clienţii să fie informaţi doar de comisionul procentual care se adaugă dacă aleg să plătească în propria monedă. De asemenea, ar trebui să existe comisioane de conversie maxime pentru a proteja clienţii neavizaţi de comisioane excesive.

Având în vedere creşterea continuă a călătoriilor internaţionale, este esenţial să găsim modalităţi de a-i ajuta pe oameni să ia decizii financiare în cunoştinţă de cauză atunci când au de-a face cu ratele de schimb şi când efectuează plăţi în afara zonei lor monetare.

Dar, deocamdată, este probabil ca cei care călătoresc să cheltuiască mai mulţi bani în străinătate decât este necesar, din cauza unui lucru pe care intuiesc că va face o tranzacţie mai simplă şi mai puţin consumatoare de timp.

Aşadar, dacă sunteţi în vacanţă sau călătoriţi în interes de serviciu, puteţi să refuzaţi opţiunea de a plăti în moneda naţională şi să optaţi în schimb pentru comisioanele de conversie mai rezonabile percepute de banca dumneavoastră. Experienţa dvs. de călătorie s-ar putea dovedi mult mai ieftină dacă faceţi acest lucru.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO