ZF News

Piaţa de leasing operaţional va creşte în 2014 cu 9%, la 47.000 unităţi, peste estimările iniţiale

Piaţa de leasing operaţional va creşte în 2014 cu 9%,...

Autor: Raluca Ghinea

22.07.2014, 13:17 114

"Având în vedere interesul pentru leasing operaţional şi servicii de management de flote, manifestat prin creşterea numărului de solicitări din partea companiilor deţinătoare de parcuri auto, estimăm că piaţa totală de leasing operaţional ar putea ajunge la 47.000 de unităţi la finalul anului 2014", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Societăţilor de Leasing Operaţional (ASLO).

La începutul acestui an, reprezentanţii asociaţiei estimau o creştere anuală de circa 5%, la 45.000 de unităţi, după ce piaţa a ajuns la finele anului trecut la aproape 43.000 autovehicule, cu un avans de 3,5% faţă de 2012.

După primul semestru, pragul de 45.000 de maşini preconizat pentru tot anul a fost depăşit, fiind consemnată o evoluţie de 12,3% comparativ cu primele şase luni ale anului trecut, companiile de leasing operaţional înmatriculând circa 5.400 de autovehicule noi în perioada ianuarie-iunie (15% din totalul înmatriculărilor de autoturisme şi autovehicule comerciale uşoare noi), peste dublul intervalului de referinţă din 2013, pe fondul creşterii economice şi al relansării vânzărilor auto.

"Cererea pentru servicii de leasing operaţional şi management de flotă auto a crescut semnificativ în prima parte a acestui an, iar rezultatele nu au întârziat să apară, trendul fiind concretizat prin încheierea unui număr sporit de contracte faţă de anul 2013. La aceasta au contribuit atât relansarea investiţiilor, prin majorarea gradului de absorbţie a fondurilor europene, cât şi creşterea competitivităţii, care a determinat o reducere a costurilor pentru clienţii finali", a declarat în comunicat preşedintele ASLO, Daniel Ivan.

La nivelul membrilor asociaţiei, care reprezintă 90% din total piaţă, domină în continuare serviciile complete de leasing operaţional (finanţare şi management de flote) cu o cotă de 69%, urmate de management de flote - 23%, restul reprezentând leasing operaţional (exclusiv finanţare).

"Ca tendinţă, observăm o migrare a preferinţelor către maşini din clasa mică si compactă, cu o motorizare sub 1,6 litri şi costuri scăzute de operare", se mai spune în comunicat.

Primele cinci locuri din piaţă au fost ocupate de LeasePlan România, ALD Automotive, Porsche Mobility, Arval Service Lease România şi Fleet Management Services, potrivit datelor centralizate de asociaţie.

Înfiinţată la finele anului 2010, ASLO a devenit funcţională în martie 2011, având în prezent ca membri companiile ALD Automotive, Alexandros Long Term Rental, Arval Service Lease România, BT Operational Leasing, DiRENT Group, Fleet Management Services, Hertz Lease, LeasePlan România, Porsche Mobility, Premium Leasing, RCI Finanţare România şi Unicredit Leasing Fleet Management.

Totodată, asociaţia are ca membri asociaţi firmele Aon Romania Broker de Asigurare Reasigurare, Autonom Rent a Car, Aviroms Rent A Car, Boca Autotrade, EurotaxGlass's România, Marsh Broker de Asigurare-Reasigurare şi SGS România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO