ZF News

Pot sau nu pot producătorii de energie electrică să exporte în Uniunea Europeană? O întrebare care nu ar trebui să existe

Pot sau nu pot producătorii de energie electrică să...

Autor: Dana Dunel Stancu

05.03.2015, 15:30 941

Si totusi inca ne intrebam, pentru ca exista voci relevante care spun ca NU. Unii spun ca ar ramane consumatorul roman doar cu energie scumpa. Altii spun ca OPCOM e pentru toata lumea si cererea se intalneste cu oferta transparent, public si nediscriminatoriu. Altii sunt de parere ca ca traderii sunt cei care fac export, deci preiau cantitatile de energie disponibile de la producatori si le vand unde vor.

Dar cei mai multi insista ca Legea energiei electrice (Legea 123/2012 – Legea energiei electrice si a gazelor naturale) este scrisa prost si trebuie modificata, pentru ca a fost gandita in sensul obligarii oricarui producator de energie electrica sa vanda doar prin OPCOM.

Pare-se ca aceasta este si opinia Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). In data de 13 Februarie 2015, ANRE a publicat interpretarea sa legala despre posibilitatile producatorilor cu privire la  exportul de energie electrica, asa cum sunt acestea reglementate de Legea energiei electrice.

ANRE spune ca „toata energia electrica disponibila trebuie ofertata transparent, public, nediscriminatoriu şi centralizat pe platformele Opcom SA destinate pietei concurentiale de energie electrica, iar un producator nu se poate sustrage acestei obligatii prin detinerea unei licente de furnizare, prin infiinţarea unei reprezentante in alta tara sau prin infiintarea unei firme de trading in alta tara”. Autoritatea a ajuns la aceasta concluzie interpretand coroborat un articol din Legea energiei electrice care reglementeaza obligatia producatorului „de a oferta public si nediscriminatoriu pe piata concurentiala intreaga energie electrica disponibila” cu un articol care reglementeaza tranzactionarea de energie electrica pe piata concurentiala din Romania.

Evident, producatorul de energie electrica din Romania trebuie sa isi respecte obligatiile sale stabilite de legea romana. Tot evident este faptul ca, daca producatorul de energie electrica tranzactioneaza in Romania, nu o poate face altfel decat asa cum stabileste Legea energiei electrice, adica centralizat, prin platformele operatorului comercial al pietei de energie OPCOM.

Dar daca producatorul roman de energie electrica vrea sa oferteze public si nediscriminatoriu pe piata concurentiala a altei tari din Uniunea Europeana, poate?

ANRE spune prin comunicatul publicat pe site-ul institutiei ca Legea energiei electrice nu poate fi interpretata decat in sensul unui raspuns negativ. Se pare ca ANRE considera ca scopul principal al legiuitorului in anul 2012 a fost sacreeze transparenta in tot procesul de tranzactionare a energiei electrice produse in Romania prin centralizarea acesteia pe platformele OPCOM, ca Parlamentul Romaniei a instituit astfel un instrument de control al contractarii directe cu producatorii de energie si ca orice alta varianta de vanzare de energie de catre un producator, nu este legala. Un punct de vedere radical, justificat probabil de neregulile din piata constatate de-a lungul timpului.

Dar sa nu uitam ca, in anul 2012, scopul legiuitorului ar fi trebuit sa fie transpunerea in legislatia nationala a prevederilor europene pentru crearea unei piete comune in interiorul Uniunii Europene. Directiva 2009/72/CE privind normele comune pentru piata interna a energiei electrice vorbeste de implementarea unor norme nationale in sensul promovarii comertului transfrontalier si integrarii pietelor concurentiale interne ale statelor membre. Mai mult, Tratatul Uniunii Europene spune clar si la obiect ca „intre statele membre sunt interzise restrictiile cantitative la export, precum si orice masuri cu efect echivalent” si ca restrictiile ar putea fi justificate doar pe motive de morala publica, de ordine publica, de siguranta publica, de protectie a sanatatii si a vietii persoanelor (…), de protejare a unor bunuri de patrimoniu national de o anumita valoare sau de protectie a proprietatii industriale si comerciale si doar daca nu este vorba de o restrictie arbitrara sau o restrictie disimulata in comertul dintre statele membre.

Deci, oricare ar fi fost motivele specifice plaiului mioritic la momentul proiectarii Legii energiei electrice, legea actuala ar trebui sa fi implementat deja norma europeana in legislatia nationala. Doar pentru ca au adoptat o prevedere legala care spune ca producatorii de energie electrica sunt obligati „sa oferteze public si nediscriminatoriu pe piata concurentiala intreaga energie disponibila” nu putem arata spre  Parlamentul Romaniei si sa sustinem obiectiv ca aceasta a instituit prin lege o restrictie la exportul in cadrul Uniunii Europene.

Conform legii in forma ei actuala, producatorii de energie electrica pot vinde „ofertand public si nediscriminatoriu” – adica nu pot contracta direct cu un cumparator ales aleator – “pe piata concurentiala” – adica, in mod cert, nu pe o piata reglementata – „intreaga cantitate disponibila”. Daca totusi legea vrea sa spuna ca producatorii nu pot vinde energie decat pe piata concurentiala din Romania, aceasta restrictie ar trebui sa fie “justificata de motive de morala publica, de ordine publica, de siguranta publica” si ar trebui sa fim siguri ca exista argumente valide pentru aceasta justificare, astfel incat sa nu apara penalitati de „infringement” in valoare de inca niste milioane de euro platibile de la bugetul de stat.

Intr-adevar, nu exista o reglementare care sa spuna mot – a – mot ca producatorii de energie electrica pot (sau nu?!) sa exporte energia electrica din portofoliu lor. Poate ca ar trebui sa existe. Poate ca ANRE are nevoie de un text de lege mai clar care sa o ajute sa isi indeplineasca atributiile in sensul realizarii obiectivului unional de eliminare a restrictiilor privind comertul cu energie electrica intre statele membre (asa cum spune articolul 36 din Directiva 2009/72/CE privind normele comune pentru piaţa internă a energiei electrice). Si, daca va intreaba Comisia Europeana de ce nu ne este suficient Tratatul UE si de ce modificam modificarea Legii energiei electrice in 2015, cei abilitati sa raspunda, sa gaseasca argumente temeinice si creative care sa nu afecteze nici reputatia institutiilor, a rezidentilor statului roman si nici bugetul de stat. 

de Dana Dunel Stancu, Coordonator al Practicii de Energie si Resurse Naturale, Biris Goran.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO