ZF Private health

ZF Private Health. Bogdan Angheloiu, general manager, MedEuropa: Targetul nostru este să ajungem la 10 clinici în următorii 4-5 ani şi să contribuim la reducerea discrepanţei dintre accesul la tratament al pacientului din România faţă de cel al pacientului din statele europene dezvoltate

20.10.2023, 00:07 Autor: Mirabela Tiron

Există un decalaj faţă de ce se întâmplă în Europa şi simţim acest decalaj prin prisma pacienţilor, acum mulţi pacienţi trebuie să se deplaseze kilometri întregi, zi de zi, timp de 6-8 săptămâni pentru tratament. Ar trebui să intre transportul şi cazarea într-o posibilă decontare din partea Casei  Compania urmează să deschidă centre în Iaşi, Bacău şi a semnat recent şi un contract pentru concesiune teren la Bistriţa.

Reţeaua de centre de radioterapie MedEuropa, cel mai dinamic jucător din domeniul medical, continuă extinderea pe piaţa locală, unde vrea să ajungă la zece centre în următorii cinci ani şi estimează că va finaliza acest an cu afaceri în creştere cu 30% faţă de anul anterior.

„Targetul nostru este să ajungem la 10 clinici în următorii 4-5 ani şi ne dorim să oferim acces la radioterapie de calitate în toate regiunile ţării, să contribuim la reducerea discrepanţei dintre accesul la tratament al pacientului din România şi cel al pacienţilor din statele europene dezvoltate“, a declarat Bogdan Angheloiu, general manager al centrelor de radioterapie  MedEuropa în cadrul emisiunii ZF Private Health.

Chiar dacă numărul de centre de radioterapie a crescut în ultimii ani pe piaţa locală, fiind 80 de acceleratoare în total, potrivit lui, distribuţia lor în ţară nu este uniformă.

„Există un decalaj faţă de ce se întâmplă în Europa şi simţim acest decalaj din prisma pacienţilor. Acum pacienţii trebuie să se deplaseze zi de zi timp de 6- 8 săptămâni pentru tratament, unii pe distanţe mai mari dar alţii trebuie să se deplaseze pe distanţe mari. Aceşti pacienţi au nevoie şi de cazare. Ar trebui să intre transportul şi cazarea într-o posibilă decontare din partea Casei“.

El spune că MedEuropa acoperă parţial anumite cheltuieli pentru pacienţii care provin din familii defavorizate, care nu îşi pot permite să plătească transport sau cazare.

Anul trecut, compania a finalizat cu o cifră de afaceri de 77,4 milioane de lei, în creştere cu 46,7% faţă de anul anterior, avans ce o poziţionează pe locul doi în topul celor mai dinamici jucători din domeniul medical, potrivit datelor ZF. Mai mult, compania a raportat un profit net de 12,2 milioane de lei, faţă de 2 mil. lei anul anterior, arată datele publice de pe mfinante.ro.

„În septembrie anul acesta am ajuns la nivelul cifrei de afaceri de anul trecut, ne aşteptăm la o creştere a cifrei de afaceri cu 30% până la final de an, datorită numărului mai mare de pacienţi care a reuşit să acceseze tratamentele oncologice.  Căutăm să includem cât mai multe proceduri în lista celor decontate de Casă. Am anticipat puţin lucrurile, stereotaxia se decontează acum de exemplu“.

MedEuropa a deschis primul centru de radioterapie la Constanţa, în 2018, iar ulterior a mai deschis  încă trei centre la Braşov, Bucureşti şi Oradea.  Până la finalul acestui an va deschide al cincilea centru, la Iaşi, şi următorul la Bacău.

„Avem proiectul de la Iaşi, care este finalizat în proporţie de 95-96%, luna aceasta se vor livra două acceleratoare şi CT de simulare şi  estimăm ca la sfârşitul lui ianuarie să putem face primele tratamente, şi apoi să facem contract cu Casa de Asigurări“.

Centrul din Iaşi reprezintă o investiţie de 12 milioane de euro, are  3 buncăre, doar două sunt echipate cu acceleratoare, pentru al treilea buncăr nu s-au finalizat toate detaliile. În total, MedEuropa are 300 de angajaţi.

„Nu ştim ce echipamente punem acolo (în al treilea buncăr-n.red), vrem ca partea de stereotaxie să o dezvoltăm mai profesional cu echipamente unice. Încă din 2015 avea în plan să deschidem centrul de la Iaşi, însă a durat partea de autorizare- patru ani de când am găsit terenul. Ne-am lovit de partea de infrastructură, de teren, autorizări“.

El spune că în final în Constanţa s-a deschis primul centru, care a devenit centru de training. Şeful MedEuropa a mai precizat că se uită la multe oraşe din ţară, însă trebuie găsit terenul sau personalul, să se alinieze mai multe elemente.

„Aceste lucruri trebuie să se alinieze, de la teren, la personal, dorinţa de-a fi relocat în alte centre. Centrul din Braşov de exemplu nu are niciun medic braşovean, are medici relocaţi cu familii. Avem aici 5 medici, toţi relocaţi. Pentru Iaşi avem medici angajaţi din 2019, au fost relocaţi la Constanţa atunci când am deschis acolo“.

Compania a început şi construcţia centrului din Bacău, care va fi gata în iulie anul viitor şi a semnat recent un contract de concesiune de teren în Bistriţa, unde are putea dezvolta un nou centru de radioterapie.

„Dacă se fac aceste investiţii trebuie anticipat ca echipamentele care vor fi livrate şi opţiunile pe care le vor avea şi trainingul personalului să acopere toate serviciile de radioterapie şi oncologie la momentul respectiv“.

Şeful MedEuropa spune că prevenţie înseamnă că aceşti pacienţi să fie diagnosticaţi mai repede, pentru că atunci supravieţuirea pacientului oncologic va fi mai bună.

„Există o reticenţă din partea autorităţilor pentru că aceste programe de screening par scumpe, dar privind în viitor ele vor duce la economii. Constatăm că vârsta scade pentru această patologie, cancerul de col uterin este prima cauză a adresabilităţii în Constanţa, de exemplu, apoi de sân şi de prostată, ordinea se schimbă în funcţie de zonă şi adresabilitatea pacienţilor către zonele de screening“.

Diagnosticul a avut mult de suferit iar adresabilitatea a fost restricţionată în pandemie. Compania a deschis în 2021 centrul din Braşov,  după ce în 2020 a deschis centrele din Bucureşti şi Oradea tot în  pandemie.

„Nu aveam pacienţi, iar în 2022 a crescut numărul de pacienţi dar şi potenţialul centrelor de diagnostic. Am simţit că dintr-o dată numărul pacienţilor a crescut, am revenit la ceea ce se întâmpla înainte de pandemie la Constanţa. A trebuit să facem investiţii rapide în tehnologie să îi putem ajuta pe pacienţi, în softuri de inteligenţă artificială, în echipamente de dozimetrie utile fizicienilor şi am reuşit să facem faţă fluxului de pacienţi“.

În România sunt peste 140.000 de pacienţi cu afecţiuni oncologice în programul naţional de oncologie, număr ce creşte în fiecare an, potrivit ultimelor date.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria