ZF Private health

ZF Private Health. Claudia Oanea, managing director al Siemens Healthineers România: Echipamentele medicale ajută la diagnosticarea precoce, dar prevenţia este pilonul important

27.10.2023, 00:06 Autor: Georgiana Mihalache

Tratamentul oncologic include atât zona de chimioterapie şi radioterapie, dar şi alte terapii moderne care se dezvoltă  Cererea pentru terapiile oncologice este în creştere, nevoile pacienţilor sunt tot mai mari Spitalele au nevoie de consultanţă pentru a dezvolta centre de radioterapie ca un întreg.

Fiecare oră contează în cazurile pacienţilor cu cancer, astfel că echipamentele medicale trebuie să ţină pasul cu nevoia din ce în ce mai mare de diagnostic rapid şi sigur. Birocraţia rămâne însă una stufoasă, astfel că spitalele, atât publice, cât şi de stat, au nevoie de consultanţă pentru a dezvolta un centru de radioterapie. Pe lângă echipamente şi spaţii, este nevoie însă de o educare spre prevenţie a pacienţilor, să vină la consult anual pentru a beneficia de echipamentele performante care au ajuns şi în România. Acestea sunt concluziile la care au ajuns Claudia Oanea, managing director al Siemens Healthineers România, liderul în echipamente de imagistică medicală, şi Costin Ghioca, fondatorul AC Rad Medical, companie care se ocupă de consultanţă pentru unităţile medicale în momentul în care acestea vor să dezvolte un centru de radioterapie.

„Cererea se suprapune pe nevoia pacienţilor. Componenta de prevenţie are rolul ei. Echipamentele ajută într-o diagnosticare precoce, dar pornind de la prevenţie. Pentru a putea trata mai uşor sau cu succes mai mare trebuie să prevenim. Dacă pacientul ajunge târziu, echipamentul asta va diagnostica. Dacă descoperi din timp, atunci şi tratamentul este mult mai uşor“, a spus Claudia Oanea, managing director al Siemens Healthineers România, în cadrul ZF Private Health.

Ea a menţionat doi dintre pilonii care stau la baza activităţii Siemens Healthineers: pacientul oncologic să aibă un stil de viaţă normal şi scurtarea timpului între diagnostic şi tratament de la două săptămâni la două ore.

„Ne dorim să vedem o lume fără frică de cancer şi de aceea dezvoltăm toate aceste echipamente, de la zona de diagnostic - imagistică până la zona  de tratament“, a mai spus Claudia Oanea.

 

De la idee la centru de radioterapie

Costin Ghioca, fondatorul AC Rad Medical, a explicat că a pornit de la pasiunea pentrru fizică, dezvoltată în liceu, iar în prezent are o experienţă de 30 de ani în zona de radioterapie şi radioprotecţie. De mai bine de un deceniu a pornit propria sa companie prin care ajută spitalele să creeze toată arhitectura din jurul unui centru de radioterapie.

„Am gândit o practică prin care tot ce înseamnă spital, policlinică sau companie care lucrează în domeniul nuclear să-şi externalizeze aceste servicii. În partea de radioprotecţie şi tot ce înseamnă legislaţie, cursuri, autorizări, este în spate o legislaţie foarte stufoasă. În general clienţii AC Rad Medical sunt companii private, 90% din contracte sunt din privat. Împreună cu echipa mea putem autoriza tot ce înseamnă transport de surse, autorizări, de la un simplu cabinet dentar până la cel mai complex centru de radioterapie“, a spus Costin Ghioca.

El a menţionat că inclusiv personalul care utilizează echipamentele cu raze X trebuie să fie tot timpul instruit, pregătit, iar AC Rad Medical oferă şi această parte de educaţie a profesioniştilor din domeniu.

 

Cerere crescută

Afecţiunile oncologice au început să fie din ce în ce mai frecvente, astfel că şi cererea pentru servicii ţintite a crescut.

„În ultimii ani, pentru că şi pacientul de cancer a început să se dezvolte, să citească, să întrebe ce tip de accelerator, ce tip de practică facem, ce tip de iradiere, toţi partenerii mei privaţi au început să gândească partea de radioterapie ca pe un întreg“, a mai spus Costin Ghioca.

Şi zona de finanţări a intrat în vizorul autorităţilor, existând proiecte pentru dezvoltarea zonei de oncologie. Acest lucru se traduce prin scurtarea timpilor de aşteptare, mai adaugă Claudia Oanea.

„Sunt echipamente foarte bune în România, medicii specialişti au înţeles şi au văzut care este viitorul şi că totul se rezumă, de fapt, la diagnostic şi la urmărirea pacientului pentru a te asigura că trata­mentul pe care îl indici în această zonă oncologică este absolut ţintit şi cu o reducere mare a afectărilor colaterale“, a precizat reprezentanta Siemens Healthineers România.

Iar viitorul este al proton-terapiei, o inovaţie în domeniul tatamentelor oncologice care deja se foloseşe, mai ales în cazurile pediatrice, în Europa. În România nu este încă disponibilă, iar cele mai apropiate ţări în care pacienţii români ajung pentrru această terapie sunt Polonia, Germania, Italia.

„Proton terapia este apărută de foarte mult timp afară. Protonul, fiind o particulă foarte mare, cedează 99% din energie fix în tumoră. Şi astfel nu mai am nicio problemă cu tot ce înseamnă reacţii adverse, cu organe de risc, mai ales în zona de pediatrie. În ţările dezvoltate din Europa, America, toate toate cazurile pediatrice sunt tratate cu proton terapie“, a mai spus Costin Ghioca.

 

Costin Ghioca, fondatorul AC Rad Medical:  În general clienţii AC Rad Medical sunt companii private, 90% din contracte sunt din privat. Împreună cu echipa mea putem autoriza tot ce înseamnă transport de surse, autorizări, de la un simplu cabinet dentar până la cel mai complex centru de radioterapie.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria