ZF Private health

ZF Private Health: Spitalul Regina Maria Cluj la cinci ani de activitate. Marius Moldovan, directorul Campusului Medical REGINA Maria Cluj: Am inaugurat recent a cincea sală de operaţii şi suntem în continuare pregătiţi să ne extindem. Deservim o regiune mult mai largă, regiunea centru-nord

22.03.2024, 00:06 Autor: Mirabela Tiron

Spitalul Regina Maria Cluj, inaugurat în 2019, cea mai mare investiţie greenfield de pe piaţa locală a serviciilor medicale private din acel an, care a deschis recent a cincea sală de operaţie, a ajuns la 7.000 de intervenţii chirurgicale realizate în cei cinci ani de activitate şi a deservit peste 250.000 de pacienţi în ambulatoriul spitalului.

„Spitalul Regina Maria Cluj este prima unitate medicală privată din Cluj şi din regiune cu servicii integrate de spitalizare. De la deschiderea spitalului şi până astăzi noi tratăm pacienţi nou-născuţi, pentru că avem şi maternitate dar tratăm şi pacienţi în vârstă de peste 90 de ani. Abordăm o patologie complexă şi diversă şi avem echipe multidisciplinare foarte bune“, a declarat Marius Moldovan, directorul Campusului Medical REGINA Maria Cluj, în cadrul emisiunii ZF Private Health.

Spitalul Regina Maria Cluj a fost deschis în 2019 în urma unei investiţii de 18 milioane de euro, cea mai mare investiţie greenfield din acel an.

În cei cinci ani de activitate în cadrul spitalului au fost investigaţi peste 250.000 de pacienţi în ambulatoriu şi s-au realizat peste 7.000 de intervenţii chirurgicale.

„Mai mult, în cadrul spitalului sunt trei camere de gardă, una de obstetrică-ginecologie, una de adulţi şi una de pediatrie iar de la deschidere şi până acum peste 30.000 de pacienţi (atât adulţi, cât şi copii) ne-au trecut pragul în camerele de gardă. Avem şi maternitate şi în curând vom aniversa o nouă bornă de5.000 de naşteri. Practic este modul cel mai concret şi frumos prin care noi contribuim la creşterea comunităţii clujene într-o manieră sănătoasă“.

De când a fost deschis spitalul şi până în prezent au fost dezvoltate patru centre de specialitate, respectiv Centrul de Fertilitate şi FIV, Centrul de Diagnostic şi Tratament al Patologiei Tiroidiene, Centrul Integrat de Patologie a Sânului şi cel mai recent, Centrul de Chirurgie Urologică Minim Invazivă.

„Pentru noi este foarte important să ne axăm în jurul unei patologii şi să lucrăm în echipe multidisciplinare, pentru că am depăşit momentul în care un singur medic sau o singură specialitate poate să rezolve cazuri complexe de medicină“.

În cadrul Centrului de Fertilitate şi Fertilizare in Vitro(FIV), inaugurat în 2021, au fost efectuate 500 de inseminări intrauterine şi aproape 270 de proceduri de fertilizare in vitro, cu o rată de succes de aproape 50%. „O astfel de rată de succes te plasează, ca şi centru FIV, în topul centrelor din întreaga lume“

Cel mai recent centru este cel de chirurgie urologică minim invazivă. „În cadrul spitalului nostru activează practic echipa de pionieri ai chirurgiei robotice urologice din România, cu care ne mândrim foarte mult şi care cu ajutorul robotului DaVinci Xi efectuează întreg spectrul de operaţii chirurgicale dinsfera urologică“.

Echipa spitalului Regina Maria Cluj numără peste 570 de oameni în prezent, din care aproape 300medici.

„În aceşti 5 ani de activitate, adresabilitatea spitalului nostru a crescut foarte mult şi atunci noi trebuie să fim mereu în pas cu cerinţele pieţei clujene şi nu numai, pentru că deservim o regiune mult mai largă, regiunea de Centru-Nord“.

El spune că provocările sunt legate de nevoia de a fi mereu în pas cu tehnologia iar spitalul a achiziţionatrobotul Da Vinci Xi şi soft-ul Synapse 3D, care este capabil să reconstruiască tridimensional o tumoare renală preoperator.

„Achiziţionăm aparatură ultramodernă şi suntem în pas cu tehnologia“. Pentru centru de fertilitate şi FIV spitalul deţine un embrioscop şi incubatoare, care sunt conectate la sisteme de inteligenţă artificială şi care oferă cele mai bune medii de cultură dar şi posibilitateade a efectua testare genetică non-invazivă a embrionilor.

Mai mult, spitalula inaugurat recent a cincea a sală de operaţii din blocul operator, extinzând astfel capacitatea operatorie.

Spitalul deţine o acreditare ANMCS şi are în plan obţinerea acreditărilor internaţionale.

"Am trecut anul trecutprintr-o acreditare ANMCS, care a fost un proces foarte complex şi de durată. Am trecut cu succes această acreditare. Este o acreditare care confirmă, practic, calitatea serviciilor pe care le oferim în cadrul spitalului. (...)

Urmărim şi obţinerea acreditărilor internaţionale. Lucrăm la acest aspect nu doar de dragul certificăriiîn sine ci de dragul rigorii şi a disciplinei operaţionale pe care acestea le impun. (...) Un spital nu poate să funcţioneze fără proceduri clare şi fără fluxuri operaţionale, care să se repete la absolut fiecare caz. Practic, acest lucru îţi asigură excelenţaîn tratarea pacientului“.

Spitalul are în vedere şi extinderea gamei de specialităţi chirurgicale, în linie cu nevoia pieţei.

„Al doilea aspect este grija noastră continuă de a răspunde nevoilor pieţei. Şi aici ne uităm la specialităţile chirurgicale pe care comunitatea le cere şi pe care le aşteaptă de la noi. Şi atunci sigur că ne ne vom extinde gama de specialităţi chirurgicale pe care le oferim în cadrul spitalului din din Cluj“.

 

Investiţii în digitalizare

„Cred că nicio operaţiune mare nu îşi mai permite să nu fie la curent cu tendinţele în digitalizare şi să adopte soluţii care să îi eficientizeze operaţiunile. Şi dacă mă refer la rolul digitalizării în Spitalul Regina Maria Cluj, aş menţiona câteva aspecte care sunt, de fapt, comune pentru întreaga gamă de servicii Regina Maria din Cluj şi din ţară. Aş începe cu aplicaţia Regina Maria, care este cea mai descărcată aplicaţie mobilă în domeniul sănătăţii din Estul Europei şi sunt extrem de mulţi pacienţi care ne ne aleg“. În aplicaţie, pacientul poate să vadă istoricul analizelor de laborator, istoricul tuturor consultaţiilor şi, mai nou, pacienţii pot vedea în format de poză rezultatul investigaţiilor de imagistică. Mai mult, în timpul pandemiei Regina Mariaa lansat clinica virtuală, unde pacienţi din toată ţara şi din străinătate pot accesa serviciile medicale. „Este o modalitate care se pretează foarte bine pentru controale pentru anumite specialităţi şi oferă o flexibilitate atât echipei medicale, cât şi pacientului“.

Contract cu Casa pe spitalizare continuă şi de zi

Din anul 2021 spitalul Regina Maria Cluj a intrat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Cluj pe servicii de spitalizare continuă şi spitalizare de zi. „De la momentul contractării şi până acum sunt peste 5000 de pacienţi care au beneficiat de investigaţii şi de consultaţii decontate de Casa de Sănătate Cluj în cadrul spitalului din Cluj. Faptul că avem contractul cu Casa de Sănătate ne facilitează accesul laîntreaga comunitate“.

De la un an la altul spitalul a fost pe creştere, un element important fiind echipa, „mă bucură foarte mult faptul că de la deschidere şi până acum nu am schimbat aproape pe nimeni din rolurile cheie. Deci avem şi o constanţă în menţinerea personalului cheie, lucru care cu siguranţă a contribuit decisiv la creşterile pe care le vedem acum la spital“.

Piaţa serviciilor medicale private va continua să crească.

„Dacă ne uităm în urmă cu 10 ani faţă de momentul prezent evoluţia este colosală şi mă aştept să continue evoluţia într-un ritm similar în Cluj. Lucrurile s-au schimbat mult în ultimii 3-4 ani de zile, în sensul în care competiţia a devenit mai prezentă şi mai acerbă. Competiţia, în general, este un lucru bun pentru că stimulează inovaţia, stimulează creştere şi stimulează interes faţă de nevoile comunităţii şi atunci nu ne temem de competiţie“.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria