ZF Transilvania

Aeroportul Cluj investeşte 2 mil. euro în dezvoltarea infrastructurii de transport pentru pasageri şi marfă

Autor: Laurentiu Cotu

25.07.2012, 13:48 405

Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, a câştigat un proiect european în valoare totală de 2 mil. euro, pentru realizarea unei infrastructuri care să conecteze actualele terminale de pasageri şi serviciile oferite la reţeaua de cale ferată pentru călători, precum şi realizarea unei legături de transport marfă între reţeaua de cale ferată şi viitorul terminal cargo al aeroportului.

Proiectul ‘’Studii pentru dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri şi marfă” a fost depus de către aeroportul clujean pentru finanţare europeană în cadrul programului anual TEN-T 2011 (reţeaua trans-europeană de transport). Investiţia va fi asigurată în proporţie de 50% din fonduri nerambursabile TEN-T, iar 50% din fondurile proprii ale aeroportului.

“Proiectul este important atât pentru dezvoltarea aeroportului din Cluj-Napoca, cât şi pentru dezvoltarea judeţului Cluj şi a întregii regiuni deservite’’, a declarat Horea Uioreanu preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, precizând că până în prezent aeroportul Cluj-Napoca este singurul aeroport din ţară căruia i-a fost aprobat un astfel de proiect.

Aeroportul Cluj-Napoca a fost tranzitat anul trecut de aproximativ 1.000.000 de pasageri. În luna septembrie a anului trecut au fost demarate noi lucrări de investiţii la aeroportul din Cluj. Consorţiul format din companiile Icco-Systems, controlată de omul de afaceri Costan Călin Filimon, Construcţii Napoca şi Geo Arc au câştigat un contract în valoare de 137,8 mil. lei, fără TVA (circa 33 mil. euro), pentru realizarea lucrărilor de construcţie a primilor 2.100 de metri ai pistei aeroportului din Cluj-Napoca.

Noua pistă a aeroportului va fi construită în două etape, începând cu acest prim segment de 2.100 de metri. Prelungirea ulterioară, până la 3.500 de metri, se va face după finalizarea procesului de despăgubiri şi deviere a cursului râului Someş.

laurenţiu.cotu@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO