ZF Transilvania

Afacerile Elboris au scazut cu 10%

Afacerile Elboris au scazut cu 10%
22.06.2009, 17:21 57

Compania Elboris Com din Cluj-Napoca, firma care desfasoara activitati de comercializare si distributie a bauturilor alcoolice si alimentare, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 20 mil. euro, ceea ce reprezinta o scadere a indicatorilor financiari cu 10% fata de anul trecut.

Elboris Com a realizat in 2008 o cifra de afaceri de aproximativ 22 mil. euro, ceea ce reprezinta o stagnare a indicatorilor financiari fata de anul precedent. Scaderea vanzarilor din acest an vine pe fondul crizei financiare care afecteaza in mare masura piata de FMCG (bunuri de larg consum).
„Afacerile companiei noastre din ultimii doi ani au fost sustinute de extinderea retelei de distributie Elboris in diverse localitati din judetele Cluj si Bihor. Efectele crizei financiare se resimt si in domeniul nostru de activitate, astfel ca afacerile companiei din acest an vor fi in scadere’’, a declarat Emilia Bor, presedintele companiei Elboris Com.
Potrivit reprezentantilor companiei clujene, in prezent reteaua de distributie a firmei acopera localitatile din judetele Cluj si Bihor, produsele companiei adresandu-se in special sectorului HoReCa si unitatilor din localitatile limitrofe oraselor.
„Suntem obligati, din cauza recesiunii economice, sa renuntam la unele dintre produsele comercializate, iar pe de alta parte va trebui sa gasim noi parteneri de afaceri, in contextul in care diversi clienti vor ajunge la faliment. Piata in domeniul nostru de activitate este in continua schimbare, iar influenta puternica a hipermarketurilor asupra pietei se datoreaza cresterii nivelului economic al judetului Cluj si sporirii numarului de locuitori’’, spune Emilia Bor.
Conducerea companiei clujene spune ca, din cauza crizei financiare, este nevoita sa amane demararea unei investitii de 3 mil. euro, destinata construirii unui centru logistic in judetul Bihor. In anul 2007, Elboris a achizitionat un teren de aproximativ 14.000 de metri patrati in vederea construirii unui sediu de 6.500 de metri patrati.
„Cu toate ca intentia noastra a fost sa demaram acest proiect inca de anul trecut, din cauza crizei financiare, am hotarat sa blocam aceasta investitie. Nu renuntam la construirea centrului logistic din judetul Bihor, insa asteptam momentul prielnic demararii unei astfel de investitii’’, a spus Emilia Bor.
Compania desfasoara activitati de comercializare si distributie a bauturilor alcoolice, berii, vinului, a bauturilor alimentare, sucurilor naturale si acidulate, a apei minerale, prin intermediul punctelor de desfacere din localitatile Floresti si Oradea si al retelei de distributie prezente in judetele Cluj si Bihor.
Elboris este distribuitor al produselor firmelor Ursus Breweries si Prodvinalco si desfasoara activitati de vanzare in sistem en-gros a brandurilor Ursus, Timisoreana, Ciucas, Peroni, Neumarkt, Stalinskaya, Perla Harghitei, dar si a diferitelor marci de vin si apa minerala.
Compania Elboris Com S.R.L. a fost infiintata in anul 1994, avand ca principal domeniu de activitate comercializarea in sistem en-gros a bauturilor. Incepand din 1996, timp de doi ani, Elboris devine distribuitorul produselor companiei Ursus in judetul Galati, iar din anul 2002 compania demareaza distributia marfurilor Ursus si Prodvinalco in municipiul Cluj-Napoca si in localitatile limitrofe judetului Cluj. Capitalul companiei este integral privat si este detinut de catre un asociat unic, numarul mediu de angajati ai firmei clujene fiind anul trecut de 99 de salariati.
Piata bunurilor de larg consum din Romania era estimata anul trecut la 23-25 de miliarde de euro, potrivit jucatorilor din acest domeniu de activitate. La nivelul anului trecut, vanzarile FMCG realizate in retailul modern ar putea fi estimate la peste 5-6 miliarde de euro.
La finele anului trecut, reprezentantii marilor retele de retail cu dominanta alimentara prognozau ca in 2009 vor aparea schimbari majore in structura cosului de cumparaturi, care vor diminua valoarea acestuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO