ZF Transilvania

Antares, vanzari cu 41% mai reduse la sase luni

Antares, vanzari cu 41% mai reduse la sase luni
23.07.2009, 17:07 40

Compania Antares Romania, membra a grupului Antares, producator de scaune ergonomice de birou si fotolii manageriale, a realizat in primul semestru din acest an o cifra de afaceri de 3 mil. euro, in scadere cu peste 41% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In primele sase luni din 2008 compania clujeana a realizat vanzari totale de 5,1 mil. euro. Conducerea Antares Romania estima la inceputul anului 2009 o stagnare a afacerilor fata de anul 2008, la nivelul de 10,5 mil. euro. 

"Este greu de facut in momentul de fata o estimare pertinenta in ceea ce priveste cifra de afaceri totala pe care o vom realiza in 2009. Noi ne-am propus mentinerea vanzarilor la nivelul anului trecut, insa raportandu-ne la rezultatele obtinute in primul semestru, nu stim cum vor evolua lucrurile in continuare. Speram ca spre finele anului sa recuperam evolutia slaba inregistrata in primele sase luni din 2009", a declarat pentru ZF Transilvania Laczko Csaba, director general al companiei Antares Romania. In 2007 Antares Romania a obtinut o cifra de afaceri de aproximativ 10 mil. euro. 

 

Piata de mobila, in transformare

"In ultimii ani asistam la o transformare a pietei de mobila de birou in Romania. Daca in urma cu 10 ani pretul era criteriul de alegere a mobilei, pot spune ca in momentul de fata clientii au devenit mai atenti in alegerea marfurilor", a spus Laczko Csaba.

Potrivit reprezentantilor Antares, ritmul de crestere al pietei de mobila s-a redus simtitor, chiar daca cererea exista in continuare. Cresterea exportului catre filialele grupului Antares, extinderea afacerilor pe piata de scaune din Republica Moldova si diversificarea colectiei de scaune vor sustine vanzarile companiei clujene din acest an.

Potrivit reprezentantilor Antares Romania majoritatea cumparatorilor de mobilier de birou erau in anii trecuti firmele noi in expansiune sau institutii ale statului si numai intr-o mica masura utilizatori casnici. In momentul de fata, utilizatorii casnici si firmele de amenajari interioare sunt in topul cumparatorilor de mobilier.

Firma clujeana produce diverse modele de scaune pentru birou, scaune fixe pentru conferinte, scaune ergonomice operationale, fotolii manageriale si scaune pentru spatii publice. Articolele sunt comercializate de catre firmele specializate in amenajari interioare, dar si in cadrul lanturilor de magazine prezente in toata tara. Firma clujeana detine doua magazine de prezentare a mobilierului in Cluj-Napoca si Bucuresti si desfasoara activitati de export in Bulgaria, Ungaria si Austria. 

Capacitatea de productie a companiei Antares Romania in momentul de fata este de 1.800-1.900 de scaune pe zi, insa fabrica nu functioneaza la capacitate maxima. Anul trecut compania a produs 475.000 de scaune, fotolii, demifotolii.

 

Criza a determinat concedieri

"Dispunem de 90 de angajati in cele doua locatii din Cluj si Bucuresti si am fost nevoiti datorita crizei financiare sa efectuam unele disponibilizari. Anul trecut numarul mediu de angajati ai companiei noastre era de 150 de salariati", spune directorul general al Antares.

Compania Antares Romania S.R.L. a fost infiintata in anul 1998 la Cluj-Napoca si face parte din grupul international Antares.

Activitatea initiala a companiei prevedea desfacerea pe piata romaneasca a scaunelor ergonomice produse de Antares Cehia, iar incepand cu anul 2000, firma clujeana a demarat productia scaunelor pentru birouri si conferinte.

Actionarii companiei sunt Antares Group cu 90% din actiuni, restul actiunilor fiind detinute de omul de afaceri Laczko Csaba. Antares Group are filiale in Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria si Romania. Principalii competitori ai firmei pe piata interna sunt Mobexpert, Silvarom, Green Forest, Neost.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO