ZF Transilvania

Banca Europeană de Investiţii a acordat un împrumut de 40 mil. euro municipiului Oradea pentru dezvoltare urbană

Banca Europeană de Investiţii a acordat un împrumut de...

Autor: Laurentiu Cotu

22.03.2022, 17:11 138

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a acordat un împrumut de 40 mil. euro municipiului Oradea pentru investiţiile de reducere a consumului de energie şi modernizarea transportului urban, precum şi a zonelor urbane şi a parcurilor din municipiu. Este cel mai mare sprijin financiar acordat vreodată de BEI pentru proiectele derulate de un municipiu din România, prin care se doreşte creşterea calităţii vieţii pentru rezidenţi, întreprinderi şi vizitatorii care vor ajunge aici. Noile investiţii pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice în şcoli şi clădiri publice vor reduce costurile cu energia şi emisiile de carbon, iar cele în transportul urban vor facilita accesibilitatea şi îi vor stimula pe locuitori să renunţe la utilizarea maşinilor personale, potrivit unui comunicat de presă al primăriei Oradea.

’’Acest sprijin financiar din partea BEI reprezintă încă o şansă de a dezvolta oraşul nostru şi de a creşte calitatea vieţii locuitorilor săi. Parteneriatul nostru cu Banca Europeană de Investiţii a început cu mult timp în urmă şi ne-a ajutat să atingem obiectivul de a crea o comunitate durabilă. Cu acest nou sprijin financiar ne propunem să îmbunătăţim transportul urban, să modernizăm infrastructura rutieră şi să reabilitam spaţii publice şi clădiri din municipiu. Modernizarea va ţine cont şi de nevoile legate de protecţia mediului şi de turism’’, a spus Florin Birta, primarul Oradiei, într-un comunicat de presă.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este o instituţie de creditare aparţinând Uniunii Europene, deţinută de statele sale membre. Aceasta pune la dispoziţie finanţare pe termen lung pentru investiţii solide care să contribuie la atingerea obiectivelor politicii UE. BEI sprijină dezvoltarea urbană, eficienţa energetică şi transportul durabil.

’’Banca Europeană de Investiţii lucrează cu autorităţi vizionare din oraşe ale Europei şi din întreaga lume pentru a accelera dezvoltarea urbană durabilă şi pentru a îmbunătăţi viaţa locuitorilor din acele comunităţi. Cel mai mare sprijin acordat vreodată de BEI pentru investiţiile derulate de un municipiu din România va contribui la îndeplinirea ambiţiilor Oradiei de a fi un oraş mai verde şi mai accesibil. Aşteptăm cu nerăbdare să consoledăm cooperarea cu alţi parteneri municipali din România’’, a transmis Christian Kettel Thomsen, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, într-un comunicat de presă.

Noul credit, contractat pe o perioadă de 22 de ani, reprezintă cel mai mare sprijin BEI acordat pentru investiţiile urbane din România, fiind al patrulea împrumut pe care îl oferă municipalităţii orădene. Prima tranşă de 19,5 milioane de euro a fost semnată, restul de bani putând fi accesaţi pe măsură ce proiectele de investiţii progresează. Noua finanţare BEI va fi folosită pentru modernizarea parcurilor, reamenajarea piaţetelor de cartier şi creşterea zonelor pietonale.

De asemenea, se are în vedere creşterea atractivităţii oraşului atât pentru turişti, cât şi pentru afaceri. Primăria Oradea colaborează deja de 13 ani cu BEI, valoarea creditelor accesate ridicându-se la 73,7 milioane de euro, bani care se regăsesc în proiectele implementate de municipalitate. Au fost derulate numeroase investiţii de infrastructură locală cu sprijinul BEI, dintre care achiziţia de tramvaie Siemens, realizarea Aquaparkului Nymphaea, Drumul Expres, pasajele de pe DN 79 şi DN 76, reabilitarea clădirii primăriei sau extindere UPU.

Noua finanţare se bazează pe un întreg portofoliu de proiecte care cuprinde: construire drumuri colectoare şi pasaj pentru Centrul de Transport Intermodal, dezvoltare zonă publică între podul Ladislau şi sinagoga Zion, pasaj la intersectţia str. Meşteşugarilor cu str. Ovidiu Densuşianu, modernizarea parcurilor Libertăţii şi 1 Decembrie, iluminat public inteligent în municipiu şi achiziţionare de autobuze. Anul trecut, Grupul Băncii Europene de Investiţii a oferit 907 milioane de euro pentru proiecte noi derulate în ţara noastră, iar în ultimii 31 de ani peste 18 miliarde de euro de la BEI au fost investiţi în sectorul public şi privat din România.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO