ZF Transilvania

Birourile Global Plaza nu au mai gasit chiriasi de la inceputul anului

Birourile Global Plaza nu au mai gasit chiriasi de la inceputul anului

Investitia in proiectul Global Plaza din parcul industrial Tetarom I va fi cuprinsa intre 25 si 26 de milioane de euro

17.06.2009, 17:08 111

Conducerea companiei clujene CBC Development a anuntat ca investitia totala in proiectul Global Plaza din parcul industrial Tetarom I va fi cuprinsa intre 25 si 26 de milioane de euro, iar proiectul va fi predat pana la finele anului in curs. Proiectul Global Plaza I include spatii de birouri, spatii de cazare destinate oamenilor de afaceri si spatii comerciale, avand o suprafata totala de 22.000 de metri patrati. Pentru segmentul de cazare, dezvoltatorul imobiliar a declarat ca odata cu finalizarea constructiei hotelului de patru stele inclus in proiectul Global Plaza, acesta va fi afiliat lantului Ramada.

 
Al doilea proiect Global Plaza a fost oprit
„Proiectul Global Plaza din parcul industrial Tetarom I este in derulare, astfel ca ne focusam in prezent pe finalizarea constructiei hotelului Ramada, care pana spre finalul lunii octombrie va fi terminat. Dorim ca pana la finele acestui an sa predam intregul proiect. Din cauza crizei financiare din domeniul imobiliar, lucrarile nu au decurs conform planului stabilit, astfel ca am fost nevoiti sa stopam un proiect similar in parcul industrial Tetarom II’’, a declarat Nicolae Badiu, unul dintre actionarii majoritari ai CBC Development. Spatiile de birouri din cladirea Global Plaza I erau inchiriate la inceputul anului 2009 in proportie de 40%.
Reprezentantii companiei CBC Development estimau anul trecut finalizarea proiectului Global Plaza I pentru luniile iulie-august 2008 si inchirierea in totalitate a spatiilor de birouri, insa recesiunea globala a amanat finalizarea acestui proiect pentru 2009.
Potrivit conducerii companiei clujene, finantarea proiectului din Parcul Industrial Tetarom I a fost asigurata in proportie de 15% din resurse proprii, restul sumei fiind obtinuta din finantare bancara. Global Plaza I este compus din doua corpuri, primul dintre ele fiind alcatuit dintr-un subsol si patru niveluri, iar al doilea din subsol si opt niveluri. Conducerea CBC Development inchiria anul trecut spatiile de birouri cu suma de 14-17 euro pentru un metru patrat.
Centrul de business va avea patru destinatii principale, si anume va include un apartment hotel cu o capacitate de 120 de spatii de cazare si un restaurant de 500 de locuri, va exista, de asemenea, un centru de conferinte, spatii comerciale pe o suprafata de 1.560 de metri patrati, precum si o cladire de birouri de clasa A.
Ca destinatie secundara, proiectul va include spatii pentru destindere si intretinere, in aceasta sectiune urmand sa fie dezvoltate o pista de alergare, un teren de squash si un centru spa cu piscina, sauna si jacuzzi. Dezvoltatorii proiectului intentioneaza, de asemenea, sa ofere servicii financiar-bancare, spatii de depozitare, dar si servicii de transport, curierat, logistica si catering.
 
Au contract de franciza cu Ramada
Reprezentantii companiei clujene au anuntat inca de la finele anului trecut ca au semnat un contract de franciza cu Ramada, in baza caruia hotelul de patru stele din cadrul proiectului Global Plaza din parcul industrial Tetarom I va fi operat de lantul international.
Totodata, in Romania brandul Ramada este prezent in Bucuresti - cu patru unitati de cazare, plus cate un hotel in Brasov, Sibiu si Iasi, urmand ca in acest an sa se mai adauge cel putin doua unitati, una la Oradea si una la Cluj. Astfel, hotelul Ramada din Cluj va necesita o investitie de 15 milioane de euro si va fi parte a proiectului Global Plaza, dezvoltat de CBC Development, in timp ce hotelul Ramada de la Oradea este o investitie de 10-15 milioane de euro a companiei ABA Turism.
Compania care reprezinta brandul Ramada pe piata romaneasca este Trend Hospitality, firma de consultanta si management in industria hoteliera. Reprezentantii Trend Hospitality anuntau in 2008 ca, in Romania, exista mai multe proiecte Ramada in diferite stadii de finalizare, orasele vizate fiind Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Constanta si Oradea.
Anul trecut, oficialii CBC Development anuntau demararea lucrarilor de constructie a proiectului Global Plaza II din parcul industrial Tetarom II, insa din cauza crizei financiare in prezent proiectul este blocat. Valoarea proiectului Global Plaza II urma sa se ridice la 13 milioane de euro si avea ca termen de finalizare anul in curs. Reprezentantii dezvoltatorului imobiliar local spun ca nu vor renunta la acest proiect, tinand cont de facilitatile pe care le ofera prezenta concernului american Emerson in aceasta zona.
Intentia companiei clujene a fost de a demara lucrarile la ambele proiecte, Global Plaza I si II, inca din anul 2007, insa etapele de autorizare nu s-au desfasurat in ritmul prognozat, cel mai mare dintre cele doua proiecte fiind cel dezvoltat in Tetarom I. Cel de-al doilea proiect Global Plaza trebuia sa fie dezvoltat dupa un concept similar, suprafata lui totala urmand sa fie de aproximativ 15.400 de metri patrati.
Actionarii majoritari ai companiei sunt oamenii de afaceri Nicolae Badiu, care este, de asemenea, actionar in cadrul Arcada Group si Valentin Nica, director general SVF Management. Compania CBC Development mai are in derulare in momentul de fata un proiect imobiliar in valoare de aproximativ 100 mil. euro in localitatea Baciu, judetul Cluj. Constructia imobilelor din Baciu a fost demarata in anul 2007 si presupune realizarea a peste 2.000 de apartamente pe o suprafata totala de 140.000 de metri patrati.
Parcul industrial Tetarom I, unde CBC Development dezvolta proiectul Global Plaza I, are o suprafata de aproximativ 26,8 hectare, iar printre companiile care au concesionat teren aici se numara Energobit, Endava, A&A Medical, Gericom sau Brinel. Proiectul Tetarom II a fost demarat in momentul in care concernul american Emerson si-a anuntat intentia de a investi pe piata locala.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO