ZF Transilvania

Brandhuber, Sortilemn: Vanzarile vor continua sa scada cel putin inca un an

Brandhuber, Sortilemn: Vanzarile vor continua sa scada cel putin inca un an

Michael Brandhuber, manager general Sortilemn: Din cauza crizei financiare globale, in momentul de fata suntem nevoiti sa ne revizuim in scadere estimarile pentru anul in curs.

03.06.2009, 17:10 170

Compania Sortilemn din Gherla, al cincilea jucator din industria locala a mobilei, a anuntat ca a amanat demararea unui proiect de investitii in valoare de aproximativ 6 mil. euro pentru construirea unei electrocentrale care sa functioneze cu deseuri lemnoase, din cauza accentuarii efectelor negative ale crizei financiare. Proiectul prevedea utilizarea deseurilor de lemn pentru obtinerea de energie electrica si trebuia demarat, conform oficialilor Sortilemn, inca din toamna anului trecut.

 
Renunta la o investitie de 6 mil. euro
„Acest proiect se va concretiza in viitor, iar pentru ca este vorba de o investitie de mare amploare, realizarea lui va fi cuprinsa intre un an si un an si jumatate. Dispunem in prezent de cantitati mari de deseuri de lemn care pot fi intrebuintate in obtinerea de energie electrica. Pentru acest an ne-am propus sa ne concentram asupra modernizarii fluxului tehnologic, unde am alocat investitii in valoare de aproximativ 300.000 de euro’’, a declarat pentru ZF Transilvania Michael Brandhuber, manager general Sortilemn. Compania a realizat in primul trimestru din acest an o cifra de afaceri de 8 mil. euro, in scadere cu 16% fata de perioada similara a anului trecut.
„Cifra de afaceri a companiei noastre este influentata in mod direct de scaderea comenzilor din partea clientilor traditionali, ca urmare a reducerii vanzarilor realizate de acestia pe piata externa. Consideram ca si in urmatoarea perioada de un an, un an si jumatate vanzarile vor continua sa scada’’, a spus Michael Brandhuber.
 
Scade cererea pe piata europeana
Conducerea Sortilemn estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de 29 mil. euro, ceea ce reprezinta o scadere a indicatorilor financiari cu aproximativ 20% fata de anul trecut. In 2008, compania clujeana a obtinut vanzari totale de 36 mil. euro, nivel similar cu cel inregistrat in 2007.
Ponderea exportului reprezenta in 2008 99% din totalul cifrei de afaceri a companiei din Gherla, Sortilemn fiind si unul dintre furnizorii traditionali ai firmei suedeze IKEA. Anul trecut, peste 70% din totalul productiei Sortilemn a fost contractata de furnizorul suedez, printre clientii companiei din Gherla numarandu-se insa si firmele Stokke, din Norvegia, si Brio si Elfa, din Suedia.
Anul trecut, conducerea Sortilemn prognoza pentru 2009 o cifra de afaceri de 40 mil. euro, insa, din cauza crizei financiare globale, in momentul de fata compania si-a revizuit in scadere estimarile pentru anul in curs.
 
Au tot mai putini angajati
„Criza financiara globala afecteaza si compania noastra, astfel ca pe langa diminuarea vanzarilor, din luna noiembrie a anului trecut si pana in prezent am redus treptat personalul cu un numar de 200 de angajati, o parte dintre acestia ajungand insa la varsta de pensionare’’, a declarat Michael Brandhuber.
Anul trecut, numarul mediu de angajati Sortilemn era de 1.000 de oameni, fata de 1.200 de salariati detinuti de firma in 2007. In momentul de fata, in cadrul companiei din Cluj lucreaza un numar de 900 de angajati.
„Din a doua parte a anului 2008, piata in domeniul nostru de activitate este in scadere si estimez ca va scadea si in perioada urmatoare de timp. Colaborarea cu IKEA va constitui in continuare un avantaj pentru noi’’, spune Michael Brandhuber.
Produsele design IKEA fabricate de Sortilemn sunt comercializate pe pietele din Suedia, Germania, Belgia, Franta, Spania, Marea Britanie, Austria, Rusia, Grecia, Turcia, Cipru, Arabia Saudita, Japonia, SUA, Canada, Norvegia, Polonia.
„In aceasta perioada suntem in discutii avansate cu cinci noi clienti externi pentru dezvoltarea unei colaborari in productia si vanzarea de mobilier pentru copii, mai precis scaune. Contractarea de noi clienti este foarte importana pentru noi, in vederea contrabalansarii reducerii comenzilor de la clientii traditionali’’, a afirmat managerul general al Sortilemn.
Compania clujeana produce mobilier din elemente mulate de lemn (fag si mesteacan), combinate cu elemente din lemn masiv, si elemente de metal si textil, fotolii, scaune de birou si conferinta, mobila de bucatarie si mobilier pentru copii. Potrivit reprezentantilor Sortilemn, pe segmentul de elemente mulate compania nu are concurenta in Romania, iar la export concurenta vine din partea firmelor de profil din Ucraina.
Potrivit managerului Sortilemn, compania clujeana a trecut intr-un timp extrem de scurt de la productia articolelor simple la fabricarea unei game foarte complexe, folosind combinatii de materiale, lemn cu metal si textil. Suprafata totala a terenului pe care sunt amplasate cele trei unitati de productie Sortilemn este de 20 de hectare, iar halele acopera peste 4.500 de metri patrati.
„In cadrul Sortilemn au functionat, pe rand, o termocentrala, o fabrica de PAL si apoi o fabrica de scaune, produse din furnir si placaj, insa in cele din urma ne-am concentrat pe elemente mulate si masive, producand in momentul de fata produse finite de mobilier’’, a spus Michael Brandhuber.
Sortilemn avea anul trecut o capacitate lunara de productie de 50.000 de fotolii, targetul fixat de conducerea companiei clujene pentru 2008 fiind de 600.000 de fotolii. O parte din materia prima utilizata in procesul de fabricatie provine de la firma Silvatica din Baia Mare, unde se executa exploatarea si prelucrarea primara a lemnului, dar si din contracte de furnizare a lemnului incheiate cu diverse firme in domeniu.
Compania Sortilemn S.A. a fost infiintata in anul 1961, avand ca principal domeniu de activitate producerea de placaje, furnire, PAL si scaune, firma privatizandu-se in noiembrie 1999, cu capital integral privat, actionarul majoritar fiind omul de afaceri austriac Michael Brandhuber, cu o participatie de 65%, restul de 35% din actiuni apartinand lui Ghisa Ludovic. Principalii producatori locali de mobila sunt Mobexpert, Elvila, Italsofa, Staer sau Alprom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO