ZF Transilvania

Compania de Apă Someş a accesat o finanţare europeană de 4,7 mil. euro pentru construirea unor centrale electrice fotovoltaice

Compania de Apă Someş a accesat o finanţare europeană...

Autor: Laurentiu Cotu

27.09.2023, 15:04 46

Compania de Apă Someş, societate care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, a atras o finanţare europeană de 23,4 mil. lei (4,7 mil. euro), TVA inclus, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), pentru construirea unor centrale electrice fotovoltaice.

Investiţia vizează construirea unor centrale electrice fotovoltaice în şase locaţii în cadrul unor obiective administrate de Compania de Apă Someş în judeţele Cluj şi Sălaj, respectiv: staţia de epurare Cluj-Napoca, Uzina de Apă-sursa Floreşti, staţia de captare-tratare Bologa, care deserveşte zona Huedin, staţia de epurare Zalău, staţia de epurare Dej şi staţia de epurare Gherla. Energia electrică generată cu ajutorul centralelor electrice fotovoltaice va contribui în mod direct la reducerea consumului de electricitate din surse convenţionale pentru asigurarea producţiei, cu impact mai redus asupra mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Judeţean Cluj.

Operatorul regional de apă în cadrul căruia Consiliul Judeţean Cluj deţine calitatea de acţionar majoritar utilizează extensiv şi alte modalităţi de producere a energiei regenerabile, prin microhidrocentrala de la Tarniţa, precum şi prin producerea de energie electrică şi termică din biogazul rezultat din procesul de epurare. Noile lucrări, care vor valorifica potenţialul solar, vor contribui la obţinerea independentţei energetice prin producerea de energie verde din resurse regenerabile pentru consumul propriu, reducând cheltuielile cu energie electrică.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO