ZF Transilvania

Distribuitorul de echipamente de iluminat Elbi Electric & Lighting, profit de peste 11 mil. lei în 2020, plus 14,5%, la afaceri de 216,2 mil. lei

Distribuitorul de echipamente de iluminat Elbi Electric &...

Autor: Laurentiu Cotu

30.10.2021, 08:00 298

Distribuitorul român de echipamente de iluminat Elbi Electric & Lighting, controlat de omul de afaceri Cristinel Sandu, a raportat pentru 2020 o cifră de afaceri de 216,2 mil. lei (44,8 mil. euro), în scădere cu 8% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania a avut anul trecut un profit net de peste 11 mil. lei (2,3 mil. euro), în creştere cu 14,5% faţă de anul precedent, când Elbi Electric & Lighting a realizat un câştig net de 9,6 mil. lei (2 mil. euro), conform datelor publice. Distribuitorul de echipamente de iluminat a avut anul trecut un număr mediu de 137 de angajaţi. Compania activează ca distribuitor, având 3 depozite în Bucureşti (HUB central),  5 depozite regionale (Iaşi, Timişoara, Braşov, Baia Mare, Constanţa) şi 8 magazine de prezentare, capacitatea totală de depozitare depăşind 45.000 de metri pătraţi.

Din aceste depozite, Elbi distribuie produse către clienţi-reţele precum Hornbach, Leroy Merlin, Dedeman, Metro, Auchan, Kaufland sau Carrefour. Produsele sunt comercializate şi printr-o reţea proprie de nouă magazine deschise sub numele Universul Electricelor, conform informaţiilor de pe site-ul companiei. În plus, compania are şi o linie de mon­taj corpuri de iluminat situată în localitatea Bragadiru, dar şi o linie de asamblare tablouri electrice echipate în Cluj-Napoca.

Elbi Electric & Lighting şi-a început acti­vi­tatea în 1996 ca distribuitor de produse sub mar­ca Elbi, realizate de producătorul de echi­pamente electrice cu acelaşi nume din Turcia. Ulterior, compania a început să distribuie şi brandurile Philips, General Electric şi altele. Printre produsele pe care le distribuie Elbi în România, se numără surse de iluminat, corpuri de iluminat tehnice şi decorative, cabluri. Potrivit datelor de pe platforma Confidas.ro, compania este deţinută în proporţie de 97% de Cristinel Sandu, iar restul de 3% din acţiuni îi aparţin lui Dorin Crisoverghi, care este şi directorul executiv. Cristinel Sandu mai deţine compania Smart Logistics & Lighting (furnizor de servicii de închiriere şi logistică), TS Locks Distribution (distribuitor de uşi şi încuietori) şi West Residential Park, un proiect format din două ansambluri rezidenţiale în zona Şoseaua Alexandriei din Bucureşti. Pe piaţa produselor de iluminat din România mai activează compania Philips Lighting, dar şi producătorul timişorean Elba.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO