ZF Transilvania

E criza. Economisim sau cheltuim?

E criza. Economisim sau cheltuim?
17.03.2009, 18:14 224

 
Parerile oamenilor de afaceri clujeni în legatura cu economisirea banilor sau cheltuirea lor pe timp de criza sunt împartite. Iosif Pop, presedintele grupului Imofinance, sustine ca economisirea in perioada de criza este semnul prudentei si al cumpatarii.
„Fiecare ar trebui sa conteze pe o rezerva baneasca lichida, in lei sau in valuta, pentru siguranta zilei de maine si pe un venit constant din dobanda. Daca oamenii dispun de venituri si acumulari suplimentare, consider ca ar fi benefica o investire in obiecte cu grad de lichiditate mai scazut, cum ar fi aurul, obiectele de arta, colectiile numismatice, marcile postale. Rolul lor este sa ocoleasca expunerea la vederea publica si la riscul de faliment bancar”, spune Iosif Pop.
Referitor la persoanele cu un nivel ridicat de economisire si castig, dar si cu un apetit mare de asumare a riscurilor, presedintele grupului Imofinance spune ca acestia trebuie sa caute oportunitatile oferite de perioadele de criza, achizitionand, la momentul oportun, case, vile, apartamente, birouri, utilaje, actiuni, obligatiuni, avand convingerea ca, in timp, preturile lor se vor modifica semnificativ in sus si vor castiga din vanzare sau exploatarea lor.
Omul de afaceri clujean a mai spus ca la investirea unor sume mari de bani nu trebuie sa se mizeze pe un singur cos la toate sumele, ci sa se disperseze plasamentele dupa perioade de timp, de randament, de fructificare, niveluri de risc, sectoare de activitate. In aceste conditii, potentialele pierderi sunt compensate de potentiale castiguri, suma investita e protejata si se poate miza pe un castig rezonabil.
Iosif Pop, presedintele grupului Imofinance, care deruleaza proiecte de dezvoltari imobiliare, a fost printre primii si cei mai ferventi sustinatori ai proiectelor pentru viitorul centru financiar-bancar al municipiului Cluj-Napoca.
Grupul Imofinance a fost înfiintat în anul 2003 si este format din cinci societati: Imofinance SRL, companie care coordoneaza activitatile grupului, Imocredit, companie de credite ipotecare, Imoinvest, societate de dezvoltari imobiliare, Microimo IFN, companie de microcreditare, si Imoleasing IFN, companie de leasing. Iosif Pop este cunoscut în mediul de afaceri clujean în special prin faptul ca a condus Banca Transilvania pana în anul 2002. Omul de afaceri clujean a creat ulterior grupul financiar Imofinance, conceput ca o societate de credit ipotecar, orientata in principal spre dezvoltarea de proiecte imobiliare. In prezent, Imofinance opereaza în zona municipiilor Cluj-Napoca, Arad, Sibiu si Baia Mare.
Adam Ambrus, fondatorul grupului Nervia si directorul general Amera Grup, considera ca în aceasta perioada este foarte important sa fii rezervat si precaut în cheltuirea banilor.
„Evident, o criza nu face altceva decat sa amplifice distanta între paturile sociale, astfel ca cei saraci de obicei devin si mai saraci, iar cei bogati ajung si mai bogati, daca - evident - îsi gestioneaza bine resursele. Cred ca investitiile bune se fac pe perioada de crestere economica, si nu pe criza. Deciziile pe timp de recesiune economica sunt influentate de atasamente emotionale, de aceea consider ca este important sa fim precauti’’, a spus Adam Ambrus. Ambrus este de profesie inginer electronist. In 1999 a emigrat in Spania, iar in februarie 2001 a fost angajat la ACE Zaragoza ca inginer, pe post de sef sectie. In luna iulie a aceluiasi an devine director de productie la ACE, iar in septembrie finalizeaza tratativele cu Consiliul de Administratie si este numit director general al operatiunilor ACE in Romania. In prezent, Adam Ambrus este director general Amera Grup.
Cosmin Sîndean, manager-ul City Hotels, considera ca, în perioada de criza financiara, economiile personale trebuie cheltuite cu prudenta. „In opinia mea, în momentul de fata acumularile personale trebuie cheltuite cu prudenta si doar daca acestea vizeaza achizitii de produse, servicii sau proprietati care au devenit foarte avantajoase în contextul crizei. Legat de companii, decizia de a investi - în contextul crizei financiare - poate fi benefica, dar trebuie sa se tina cont de factorii de risc suplimentari specifici domeniului în care se investeste, precum si de costurile aferente acestor riscuri’’, spune Cosmin Sîndean.
Managerul City Hotels mai spune ca stabilitatea financiara a investitorului reprezinta filtrul esential prin care trebuie trecuta oportunitatea investitiei. City Hotels cuprinde hotelurile de patru si, respectiv, trei stele City Plaza si City Central din Cluj-Napoca. Compania care se ocupa de administrarea celor doua hoteluri clujene este firma companiei Transilvania Development (TD).
Cristian Popa, administrator Aja Prest, organism multinational de certificare, spune ca in aceasta perioada de criza este recomandata prudenta si cumpatarea. „Cel mai probabil, economisirea ar duce la stagnare, la fel cum consumul ar duce la o epuizare a resurselor. Indiferent de suma pe care o detin oamenii, acestia trebuie sa invete sa investeasca inteligent, cu cap, dar sa fie atenti si la ocazii, pentru a vedea ce oportunitati exista. Asa cum istoria o arata, cei care au bani si investesc inteligent ies mai puternici din crize”, spune Cristian Popa. Administratorul firmei de audit si consultanta financiara a precizat ca partea pozitiva a acestei crize este faptul ca are menirea de a regla anumite disfunctionalitati si tendinte din economie, fiindca cei slabi vor fi eliminati, iar cei puternici se vor intari.
Adrian Gorcea, directorul de marketing al companiei EVW Holding, este de parere ca perioada de fata este benefica pentru valorificarea banilor. „Trebuie cheltuiti banii în aceasta perioada pentru a sustine economia, însa trebuie tinut cont de directiile în care vor fi investite aceste sume’’, a spus Adrian Gorcea. Compania EVW Holding este importator si distribuitor al camioanelor DAF în Romania si, totodata, importator al pieselor de schimb DAF si anvelopelor de camion.
Omul de afaceri clujean Calin Nistor, actionarul majoritar al Nisco Invest, dezvoltatorul proiectului Akademia Center, este de parere ca în perioada de recesiune economica banii trebuie reinvestiti în economie. „In contextul crizei financiare, amenintati de somaj, de reducerea salariilor si atrasi de dobanzile mari, romanii încep sa puna bani deoparte, schimbadu-si comportamentul de consum dintr-unul impulsiv în unul foarte prudent sau foarte selectiv. Totusi, cred ca banii trebuie reinvestiti în economie, în afacerile care se dovedesc profitabile, chiar daca acest lucru se va face cu o doza mai mare de responsabilitate’’, spune Calin Nistor.
In ceea ce priveste investitiile companiilor locale, omul de afaceri clujean crede ca, daca aceste investitii sunt facute inteligent, în baza unei analize de piata si a unui plan, si genereaza produse si servicii de calitate, sunt benefice indiferent de perioada prin care trece economia tarii noastre. Calin Nistor spune ca întotdeauna vor exista piete, nise de piata care au potential si care trebuie exploatate la momentul oportun. Compania Nisco Invest si-a inceput activitatea pe piata locala din anul 1990 si face parte dintr-un grup de opt firme, care anul trecut au realizat o cifra de afaceri totala de 23 de milioane de euro. Firma a dezvoltat pana in prezent proiecte imobiliare in Cluj-Napoca si Satu Mare, valoarea totala fiind de aproximativ 5 milioane de euro. Conducerea Nisco Invest intentioneaza, de asemenea, sa deruleze investitii imobiliare in Targu Mures.
Marcel Puscasu, directorul general al companiei Ecolor, producator de mobilier pentru concernul suedez IKEA, este de parere ca banii trebuie investiti si ca acum este momentul oportun pentru companii sa investeasca în retehnologizare. „Daca exista bani, evident ca acestia trebuie cheltuiti, iar companiile trebuie sa profite de acest moment si sa-si pregateasca terenul pentru perioada post-criza. Este mult mai ieftin sa achizitionezi în prezent utilajele necesare (ma refer aici la firmele de productie) decat anul trecut’’, spune Marcel Puscasu. Actionarul majoritar al companiei Ecolor este firma Gyllensvaans Mobler din Suedia, producator de mobilier din 1946 si furnizor IKEA din 1952.
Pentru Bogdan Craciunas, de la firma de audit PriceWaterhouse Coopers, singura solutie de iesire din criza este stimularea economiei prin investitii. „Investitiile impulsioneaza productia, care, la randul ei, impulsioneaza consumul, prin cresterea veniturilor. Pentru cei care nu dispun de fonduri suficiente pentru a investi, sfatul meu este sa economiseasca banii. Nu cred ca populatia ar trebui sa se arunce spre consum, pentru ca nu ajungem niciunde. Cel mai mare consum e din importuri. Consumand necontrolat, exportam fondurile putine care mai exista in tara si ajutam involuntar alte economii, mai puternice, sa iasa din criza”, spune Bogdan Craciunas.
Profesorii de la facultatile de profil din Cluj, precum Facultatea de stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA) si Facultatea de Business, mizeaza tot pe investitii. Adrian Mihai Inceu, conferentiar universitar la FSEGA, sectia de Finante si Banci, spune ca investitiile, de orice fel, sunt o optiune de luat in seama, in conditiile in care acestea se ieftinesc pe timp de criza. Acesta a mai afirmat ca nu este nevoie sa se stopeze consumul. „Merita sa cheltuim veniturile asa cum o faceam si pana acum, poate doar cu mai multa prudenta. Consumul, la nivel macroeconomic, este una din caile evitarii sau diminuarii efectelor crizei, mai ales daca ne orientam, in masura in care este posibil, spre produsele autohtone”, spune Adrian Mihai Inceu.
Profesorul Partenie Dumbrava, care preda la Facultatea de Business, pune pe primul loc economisirea, dar spune ca este necesara si o sustinere a productiei. „Pentru perioada de criza, investirea in arta sau imobilizarea disponibilitatilor in aur nu e cea mai agreabila orientare”, spune Partenie Dumbrava. Profesorul crede ca trebuie sa ne orientam spre stimularea agriculturii si sustinerea acesteia. Agricultura fiind o ramura economica cu investitii mai reduse, ne putem crea astfel o independenta fata de pietele externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO