ZF Transilvania

Externalizarea din sectorul IT a adus Clujul printre primele 31 de orase ale lumii

Externalizarea din sectorul IT a adus Clujul printre primele 31 de orase ale lumii

Aura Giurcaneanu, coordonator al biroului KPMG din Cluj-Napoca: Clujul este un oras de provincie care a cunoscut o crestere semnificativa în ultimii ani, dar a carui infrastructura nu a ajuns la acelasi nivel de presiune cu cel din capitala. Cluj-Napoca are linii de comunicatie bune cu alte orase din Romania, fiind situat în centrul tarii.

24.02.2009, 17:52 123

 

 

Potrivit KPMG Advisory, criza financiara pare sa determine un interes sporit pentru serviciile de externalizare în sectorul IT, prin aparitia unui numar de locatii noi la nivel mondial ce pot constitui centre viabile de Externalizare a Activitatilor Comerciale (BPO).

Daca pana în momentul de fata principalele zone vizate pentru externalizarea serviciilor IT erau Bangalore, Chennai sau Shanghai, cum acestea se apropie rapid de punctul de saturatie, exista o oportunitate considerabila ca noile locatii emergente sa absoarba o mare parte din recentele proiecte de externalizare pe care criza financiara aparent le creeaza.
Cele 31 de locatii reprezinta, potrivit reprezentantilor KPMG, un mix eclectic, de la orase binecunoscute din tari dezvoltate la locuri mai putin cunoscute de pe pietele emergente, neincluse în traseele turistice, astfel ca Winnipeg, Belfast si Brisbane figureaza alaturi de Queretaro, Davao si Cluj-Napoca.
Pe lista KPMG, Buenos Aires, cu o populatie de aproape 13 milioane de locuitori, figureaza alaturi de micul Port Louis din Mauritius, cu o populatie de 130.000 de oameni. În ciuda diferentei de marime, ambele se contureaza ca importante centre de externalizare viitoare, acesta din urma castigandu-si rapid o reputatie internationala ca si centru de recuperare în caz de dezastru.
„Locatiile traditionale de furnizare a resurselor, care s-au aflat în fruntea exploziei de externalizare, urmau oricum sa atinga un punct de saturatie. Corporatiile trebuie acum sa stie ce locatii sa ia în calcul pe viitor pentru activitatile lor de externalizare. Exista numeroase locatii în lume care pot asigura capacitati credibile de externalizare. Exista însa anumite nuante subtile în ceea ce priveste calificarea fortei de munca, specializari de nisa si facilitati guvernamentale care ne-au condus sa stabilim aceste 31 de locatii ca protagoniste ale viitorului’’, a declarat pentru ZF Transilvania Aura Giurcaneanu, KPMG Audit Partner si coordonator al biroului KPMG din Cluj-Napoca.
Potrivit reprezentantului KPMG, nevoia de a dezvolta locatii de externalizare noi, viabile, eficiente din punct de vedere al costurilor a fost pusa în evidenta de evenimentele economice din ultimele cateva luni, astfel ca firmele se concentreaza în prezent pe reducerea costurilor, cu efecte atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
„Multe organizatii analizeaza posibilitatea de a realiza economii prin externalizarea anumitor operatii sau functii. În primul rand însa, acestea ar trebui sa fie convinse ca, apeland la aceste strategii, nu sacrifica performanta de dragul diminuarii costurilor. Studiul nostru cu privire la locatii intentioneaza sa sublinieze beneficiile aduse de diferitele orase din care pot alege’’, spune Aura Giurcaneanu.
Conform oficialilor KPMG, Romania ofera oportunitati excelente de externalizare, în mod special în sectorul IT, beneficiind de specialisti calificati si aflandu-se întotdeauna printre primele în dezvoltarea IT. Cativa antreprenori din domeniu au castigat o reputatie mondiala, demonstrand aptitudinile speciale pe care multi romani le-au aratat în sectorul IT.
Costurile cu forta de munca romaneasca sunt competitive, iar cunostintele de limba engleza si alte limbi straine sunt excelente. Desi multe orase din Romania ofera oportunitati bune, Cluj-Napoca figureaza în studiul KPMG din mai multe motive, spun reprezentantii KPMG Romania.
„Clujul este un oras de provincie care a cunoscut o crestere semnificativa în ultimii ani, dar a carui infrastructura nu a ajuns la acelasi nivel de presiune cu cel din capitala. Cluj-Napoca are linii de comunicatie bune cu alte orase din Romania, fiind situat în centrul tarii. Aeroportul sau a cunoscut o dezvoltare rapida în ultimii ani si este acum deservit atat de linii aeriene internationale din diverse orase din Uniunea Europeana, cat si de linii aeriene interne regulate catre Bucuresti. Este un oras universitar cu o îndelungata traditie, fiind o adevarata resursa de absolventi talentati în cautarea oportunitatilor de angajare la companii de reputatie’’, spune Aura Giurcaneanu.
Potrivit reprezentantilor KPMG, momentul de fata este o perioada extrem de favorabila pentru a alege un nou furnizor de externalizare, tocmai din motivul ca exista atat de multe alternative. Apar în mod constant noi orase care concureaza pentru externalizare, fiecare laudandu-se cu un set diferit de avantaje.
„Chiar si în cadrul celor 31 de exemple de pe lista noastra exista specializari specifice, cum ar fi contabilitate, cercetare si dezvoltare sau chiar animatie, influentate de o aparenta înclinatie catre calificarea respectiva a absolventilor disponibili local’’.
Reprezentantii KPMG spun ca trebuie avut în vedere faptul ca aceste locatii sunt înca „emergente” si, prin urmare, pot înca implica un anumit nivel de risc, acesta fiind si motivul pentru care toate deciziile referitoare la o locatie de externalizare trebuie analizate cu grija, de la caz la caz. In domeniul externalizarii nu exista o abordare „universal valabila”.
„KPMG Romania sustine companiile care doresc sa stabileasca centre de externalizare în Cluj-Napoca, venind în întampinarea nevoilor lor cu sfaturi în domeniul auditului financiar, al consultantei în afaceri si în tehnologia informatiilor sau al consultantei fiscale. KPMG a deschis un birou în Cluj Napoca în anul 2007, ceea ce faciliteaza comunicarea directa cu partenerii nostri de afaceri”, a spus Aura Giurcaneanu.
KPMG este retea globala de firme care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala în domeniul afacerilor. Compania îsi desfasoara activitatea în 145 de tari si dispune de 123.000 de angajati în firmele membre din întreaga lume.
Societatile independente membre ale retelei KPMG sunt afiliate la KPMG International, o corporatie elvetiana. Fiecare societate KPMG este din punct de vedere legal o entitate separata si distincta. În Romania si Republica Moldova, KPMG îsi desfasoara activitatea în cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau.
Biroul KPMG din Cluj-Napoca, deschis în 2007, opereaza o gama completa de servicii de audit, consultanta fiscala si consultanta in afaceri, iar de managementul acestui birou se ocupa Aura Giurcaneanu, audit partner la KPMG Romania. Piata locala de consultanta si audit creste anual cu aproximativ 20-30%, cei mai importanti jucatori fiind Pricewaterhouse Coopers, KPMG, Deloitte si Ernst& Young (Big Four).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO