ZF Transilvania

Fratii Buzoianu, minus 10% la singurul hotel de cinci stele din Cluj

22.07.2009, 15:45 201

Opera Plaza, singurul hotel de cinci stele din Cluj-Napoca, a inregistrat in primul semestru din acest an un grad mediu de ocupare de 65%, in scadere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce cifra de afaceri a fost cu 10% mai mica in acelasi interval, potrivit datelor furnizate de reprezentantii hotelului.

"Evolutia pietei hoteliere locale, care a inregistrat o usoara scadere inca de la finele anului 2008, a continuat pe acelasi trend descendent si in primul semestru al anului 2009. Pentru urmatoarele luni estimam o stagnare a pietei hoteliere cu o posibila scadere de pana la 5%. In aceasta perioada de criza cred ca fiecare hotel va incerca sa-si consolideze pozitia actuala axandu-se in principal pe retentia si fidelizarea clientilor", a declarat pentru ZF Transilvania Anca Popovici, sales&marketing manager al Opera Plaza.

Reprezentantii Opera Plaza estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 2,7 mil. euro, in scadere cu 10% fata de anul trecut. In 2008 afacerile hotelului clujean au ajuns la 3 mil. euro.

Oficialii Opera Plaza estimau la inceputul anului in curs un grad mediu de ocupare al hotelului pentru 2009 de aproximativ 70%, in scadere cu 6 procente fata de anul 2008. Anul trecut gradul mediu de ocupare al hotelului Opera Plaza a fost de 76%, reprezentand o crestere de aproximativ 15% fata de anul 2007.

Conducerea hotelului clujean a declarat ca in acest an nu se vor realiza investitii majore in cadrul Opera Plaza si ca intentioneaza sa deruleze programe de formare profesionala a angajatilor, care constau in diferite cursuri de specializare.

Construit pe fostul amplasament al fabricii de dulciuri Feleacul, hotelul se adreseaza in principal oamenilor de afaceri. Opera Plaza include 52 de camere si apartamente si a fost finalizat in iulie 2006, in urma unei investitii de 4,5 milioane de euro. Opera Plaza a fost dezvoltat de proprietarii fabricii de dulciuri Feleacul, Octavian si Calin Buzoianu.

Societatea care administreaza hotelul Opera Plaza se numeste Hold Invest si ii are ca actionari pe fratii Buzoianu. In 2007 compania a investit aproximativ 800.000 de euro in dezvoltarea hotelului, iar anul trecut s-au derulat investitii in extindere.

Proprietarii fabricii de dulciuri Feleacul, Octavian si Calin Buzoianu, au finalizat lucrarile la hotelul de cinci stele Opera Plaza in anul 2006.

Investitia, care initial era estimata la 3 milioane de euro, a depasit in final 4,5 milioane de euro.

Conform principalilor jucatori din piata hoteliera clujeana, in acest an scaderile ar putea depasi 15%, comparativ cu anul 2008. Anul trecut piata hoteliera clujeana era estimata la 30 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO