ZF Transilvania

Impact cauta 65 mil. euro pentru cartierul Dealul Lomb din Cluj

Impact cauta 65 mil. euro pentru cartierul Dealul Lomb din Cluj

Dan Ioan Popp, presedinte Impact: Perioada urmatoare se anunta mai dificila din punctul de vedere al apetitului bancilor de a relansa real economia si creditarea.

11.06.2009, 17:01 123

Cartierul Dealul Lomb, investitie care se ridica la aproximativ 650 mil. euro, va fi construit de compania Impact Developer&Contractor, in parteneriat cu Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca. Oficialii Impact au anuntat ca in urmatorii doi ani au nevoie de aproximativ 65 de milioane de euro pentru lucrarile ce urmeaza sa se desfasoare in cadrul acestui proiect. Reprezentantii dezvoltatorului imobiliar afirma ca in aceasta vara vor fi demarate lucrarile de infrastructura, in vederea realizarii de drumuri pe cele 88 de hectare, care reprezinta 33% din totalul terenului. Cele 88 de hectare de teren vor fi viabilizate si predate Primariei si Consiliului Local Cluj-Napoca, urmand ca din a doua parte a acestui an sa fie demarate si lucrarile de constructie a primelor imobile.

 
10% din investitie in primii doi ani
„In urmatorii doi ani, proiectul nostru este programat sa absoarba cel mult 10% din totalul de investitii, ceea ce va face mult mai usoara traversarea urmatoarei perioade, ce se anunta mai dificila din punctul de vedere al apetitului bancilor de a relansa real economia si creditarea. Pe langa resursele proprii, Impact are contractat si un credit de 12 milioane de euro de la Piraeus Bank, astfel ca este asigurata finantarea pentru primele etape ale proiectului, respectiv lucrari de utilitati si infrastructura pentru aproximativ 90 de hectare de teren’’, a declarat Dan Ioan Popp, presedintele Impact Developer&Contractor.
Potrivit reprezentantilor Impact, predarea suprafetei viabilizate se va realiza in termen de 12 luni de la obtinerea autorizatiei, urmand ca, in functie de cerintele pietei, lucrarile sa evolueze cu partea care revine dezvoltatorului Impact. La finele lunii trecute a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) de catre Comisia Teritoriala de Amenajare a Teritoriului si Urbanism. Finalizarea acestui proiect este prevazuta pentru anul 2014.
„Valoarea proiectului este de aproximativ 650 de milioane de euro, iar investitia se va derula in functie de necesitati. Cele 650 de milioane de euro pe care le-am luat in considerare sunt sume care trebuie investite pe toata durata proiectului. Cele patru surse de finantare a proiectului vor fi resursele proprii ale companiei, emiterea de actiuni si obligatiuni, creditele si parteneriatele. Ne propunem atragerea unor parteneri financiari care sa ofere, pe langa sprijinul investitional, si o anvergura pe masura dimensiunilor proiectului’’, spune Popp.
 
In urmatorii 5 ani vor face 6.000 de locuinte noi
Proiectul din Dealul Lomb va cuprinde in jur de 6.000 de locuinte, dintre care 3.200 vor fi case si 2.500 apartamente. Suprafata totala de teren pentru intregul proiect este de 267 de hectare. Pe langa unitatile locative, cartierul Dealul Lomb va dispune si de zone de agrement, centre comerciale, unitati de invatamant si centre medicale.
„Dupa semnarea contractului de asociere cu Primaria Cluj in luna iunie a anului trecut, compania noastra a demarat organizarea santierului din Dealul Lomb. Etapizarea lucrarilor va presupune viabilizarea terenului, prin instalarea retelelor, proiectarea si realizarea constructiilor sociale, a dotarilor specifice administrative, cu parcarile si zonele verzi aferente’’, a spus Dan Ioan Popp.
Potrivit reprezentantilor dezvoltatorului imobiliar, pentru lucrarile derulate pana in prezent Impact a colaborat cu firma britanica YRM Architects (care a mai derulat activitati in Romania, in orasele Bucuresti, Baia Mare si Brasov), compania Macgregor Smith, specialisti in arhitectura peisagistica, dar si compania Cundall, pentru consultanta in domeniul energiei regenerabile si sustenabilitate.
„Lucrarile de constructie pentru primele imobile vor incepe in acest an si va fi inclusa in aceste lucrari si realizarea celor 75 de locuinte sociale, pe care Impact s-a angajat sa le construiasca, in conformitate cu contractul incheiat cu Primaria Cluj-Napoca. Ritmul de dezvoltare a zonelor si a functiunilor va depinde de reactia pietei, de necesitati, astfel ca este posibil ca anumite sub-zone ale proiectului sa avanseze mai rapid decat altele’’, a afirmat presedintele Impact Developer&Contractor.
Incepand din luna iulie a anului 2007, compania Impact Developer& Contractor a realizat studiile si activitatile preliminare pentru aprobare a PUZ.
In luna aprilie a anului trecut a fost incheiat un parteneriat intre Consiliul Local, compania Impact, Universitatea „Babes-Bolyai", Universitatea Tehnica Cluj-Napoca si Universitatea de Medicina si Farmacie, referitor la realizarea unui campus universitar in Lomb. Tot anul trecut, in luna iunie a fost infiintata compania Lomb S.A., avand ca actionari Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca, institutii care detin 51% din actiuni, si Impact Developer&Contractor, cu 49% din actiuni. Compania Lomb are ca obiect principal de activitate dezvoltarea si promovarea imobiliara. Pana in prezent s-au elaborat studiile de solutie si proiectele aferente utilitatilor (apa, canalizare, alimentare cu energie electrica, alimentare cu gaze, retelele de internet, TV si telefonie).
 
Proiectele imobiliare depind de mersul economiei
„Proiectul Dealul Lomb este un proiect amplu, care antreneaza multiple domenii de importanta strategica, fapt care poate constitui un important sprijin pentru dezvoltarea orasului Cluj-Napoca. Daca economia regiunii va merge prost sau daca bancile nu vor sprijini cetatenii in a efectua investitii in locuinte pentru o lunga perioada de timp, proiectul se va dimensiona rapid la capacitatea reala de absorbtie a pietei si-si va reduce din viteza de dezvoltare pana cand piata se va relansa’’, a afirmat Dan Ioan Popp.
Impact a castigat in 2007 licitatia pentru realizarea unui cartier de locuinte in zona Dealul Lomb, la acest proiect Primaria Cluj-Napoca urmand sa contribuie prin asociere cu 204 hectare de teren, in timp ce Impact va investi in realizarea locuintelor si a infrastructurii necesare. Municipalitatea va primi 33% din suprafata construibila, teren viabilizat, precum si 75 de locuinte care vor fi atribuite cazurilor sociale.
„Daca clujenii nu vor fi hotarati a se muta sau nu vor gasi resursele financiare necesare pentru a achizitiona locuinte, vom ajusta pe de o parte oferta pentru a ne apropia de posibilitatile lor, iar pe de alta parte vom oferi diverse alte metode de utilizare a spatiilor de locuit’’, a declarat presedintele Impact.
Impact este o societate comerciala pe actiuni, cu capital integral privat, ce activeaza in domeniul dezvoltarii de proiecte imobiliare. Compania a fost infiintata in anul 1991, prin subscriptie publica, iar din anul 1996 firma este cotata la Bursa de Valori Bucuresti. Impact a dezvoltat 16 proiecte imobiliare ce includ peste 1.700 de case, in localitati precum Bucuresti, Constanta, Oradea si Ploiesti.
Principalul concurent al Impact la Cluj este Polus Real Estate, care realizeaza in Cluj Cartierul Tineretului, tot printr-un parteneriat cu municipalitatea. Cartierul Tineretului va fi construit in partea de nord a orasului Cluj, pe un teren aflat in proprietatea Primariei Cluj, si va include aproximativ 6.000 de locuinte. Investitia, care se va desfasura pe o suprafata de aproximativ 200 de hectare, se ridica la peste 510 mil. euro.

 
 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO