ZF Transilvania

Investiţie de 700.000 de euro pentru realizarea unui sistem antigrindină în judeţul Satu Mare

Investiţie de 700.000 de euro pentru realizarea unui...

Autor: Laurentiu Cotu

30.11.2023, 14:56 16

Consiliul Judeţean Satu Mare a investit aproximativ 700.000 de euro într-o reţea antigrindină, formată din 44 de staţii de generatoare terestre automate, acţionate în mod centralizat, ce vor fi amplasate în 40 de locaţii din judeţ şi vor intra în operare pe sezonul primăvară-toamnă din anul 2024. Proiectul ’’Silver - Diminuarea pagubelor cauzate de grindină în judeţul Satu Mare’’, a fost finanţat prin Programul INTERREG V-A România-Ungaria, în parteneriat cu Serviciul Naţional de Meteorologie din Ungaria (Országos Meteorológiai Szolgálat).

’’Acest sistem de atenuare a efectelor de grindină va fi un bun comun al întregului judeţ. Este important atât pentru agricultori, cât şi pentru bunurile locuitorilor din mediul urban. A fost un proiect greu de dus la capăt datorită sistemului inovator, însă acest sistem este sustenabil a fi implementat la nivel naţional. Mai mult decât atât, în vederea pregătirii noii perioade de programare a proiectelor transfrontaliere, partenerii  din Ucraina s-au arătat deja interesaţi să implementeze această tehnologie în regiunea Zakarpatia. Dacă aceste sisteme vor fi amplasate în cât mai multe puncte apropiate geografic, eficienţa va fi cu atât mai mare’’, a declarat Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, într-un comunicat de presă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO