ZF Transilvania

Investitorii locali nu isi pierd increderea in piata imobiliara

29.10.2008, 21:58 101

Pretul apartamentelor din cadrul proiectelor imobiliare anuntate la Cluj este cuprins in prezent intre 500 de euro si 1.400 de euro pe metru patrat. Patru noi proiecte imobiliare apartinand dezvoltatorilor La Donna Imobile, Gold Estate, Grupo Lar si SL Real Estate vor fi demarate in cursul anului viitor.

„Chiar daca in prezent trecem printr-o perioada dificila, atat in ceea ce priveste industria autohtona, cat si domeniul imobiliar, Clujul se bucura in continuare de o apreciere deosebita din partea dezvoltatorilor imobiliari. Putem spune ca si pentru perioada urmatoare de timp zona Cluj va ramane o sursa de crestere a investitiilor imobiliare, iar incepand din vara anului viitor preconizam conditii de creditare mai putin severe’’, a declarat pentru ZF Transilvania Felicia Iordache, managing partener Plus Media, organizator de targuri imobiliare.
Potrivit reprezentantilor agentiilor imobiliare din Cluj, pretul apartamentelor noi in zona centrala si semi-centrala a municipiului se pastreaza constant fata de anul trecut, insa problemele apar in zonele periferice ale Clujului unde exista proiecte imobiliare nefinalizate care se apropie de faliment.
„Cu toate ca estimarile arata un deficit de locuinte pentru Cluj cuprins intre 70.000 si 80.000 de unitati locative, 80% din aceasta cerere nu este solvabila in prezent. Exista dezvoltatori imobiliari care au construit la periferia orasului si care se vad in prezent in ipostaza de a scadea preturile la apartamente sau de a vinde proiectul inainte de finalizare pentru a nu ajunge la faliment’’, a declarat pentru ZF Transilvania Doru Lupeanu, marketing manager al agentiei imobiliare Grup de Lux.
Conform reprezentantului Grup de Lux, piata imobiliara locala va avea o evolutie ciclica cel putin inca o jumatate de an. Vor exista proiecte imobiliare care nu vor putea fi finalizate, dar vor exista si proiecte rezidentiale care vor fi demarate pana la finele anului in curs, inceputul anului viitor.
Dezvoltatorul imobiliar Profesional Casa construieste 48 de apartamente in cartierul Gheorgheni, pretul acestora fiind cuprins intre 1.300 si 1.400 de euro. Apartamentele din ansamblul imobiliar New Life Residence din Gheorgheni au suprafata cuprinsa intre 74 si 94 de metri patrati. Sunt construite aici apartamente de doua si trei camere, termenul de predare a proiectului fiind prevazut pentru luna decembrie a acestui an.
Un alt proiect imobiliar in derulare este cel dezvoltat de compania Blu Expres in localitatea Floresti, valoarea investitiei fiind de 5 mil. euro. Ansamblul rezidential Blu II are ca termen de finalizare luna septembrie a anului viitor, proiectul include 8 vile cu 80 de apartamente de 2 si 3 camere, suprafata unitatilor locative fiind cuprinsa intre 45 si 78 de metri patrati. Pretul apartamentelor este de 699 de euro pe metru patrat.
Compania Casemod Invest deruleaza tot in localitatea Floresti o investitie de 8 milioane de euro in constructia a 150 de apartamente. Suprafata apartamentelor din ansamblul Rezidential Cetate este cuprinsa intre 39 si 79 de metri patrati, aici construindu-se apartamente de 1, 2 si 3 camere. Pretul unitatilor locative este cuprins intre 500 de euro si 750 de euro pe metru patrat.
Compania Consizo dezvolta in Apahida ansamblul rezidential Panoramic Residence, valoarea investitiei fiind de 1 mil. euro. Termenul de finalizare a proiectului este prevazut pentru finele acestui an, pretul unitatilor locative este cuprins intre 700 si 790 de euro, aici fiind construite apartamente de 1 si 2 camere cu suprafata de pana la 65 de metri patrati.
Compania Dangar Construct a finalizat in Floresti doua proiecte imobiliare Dangar I si Dangar II, iar in prezent construieste noi apartamente in cadrul ansamblurilor imobiliare Dangar III si Dangar IV. Valoarea totala a acestor patru proiecte este de 10 milioane de euro, conducerea companiei anuntand ca termen de finalizare a lucrarilor sfarsitul anului 2008. Proiectele Dangar includ apartamente de 1, 2, 3 si 4 camere, in total 230 de unitati locative cu suprafata cuprinsa intre 35 si 173 de metri patrati.  
Compania Casartha dezvolta proiectele rezidentiale Ansamblul Target Floresti si Ansamblul Morii Gilau, in total 300 de apartamente si 50 de duplexuri. Termenul de finalizare a proiectelor este prevazut pentru finele anului in curs, unitatile locative de 1, 2, 3 si 4 camere au suprafata cuprinsa intre 40 si 80 mp si pretul de 680 de euro pe metru patrat.
In cartierul Manastur, compania DDS Construct dezvolta un proiect imobiliar, Manastur-Sud, investitia in valoare de 12 mil. euro urmand sa fie finalizata la sfarsitul anului viitor. Aici se construiesc apartamente de 1, 2, 3 si 4 camere, a caror suprafata este curprinsa intre 41 mp si 93 mp, pretul maxim pentru un metru patrat fiind de 1.100 de euro.
Dezvoltatorul imobiliar La Donna Imobile a anuntat un nou proiect imobiliar la Cluj, valoarea investitiei fiind de 30 de milioane de euro, proiect ce urmeaza sa fie demarat in cursul anului viitor. Proiectul Amfiteatru Grigorescu Vest aflat in prezent in stadiul de autorizare va avea in total 200 de unitati locative cu 1, 2 si 3 camere, termenul de finalizare a proiectului fiind anul 2010. Apartamentele de aici vor fi vandute cu preturi cuprinse intre 1.100 si 1.400 de euro metru patrat, suprafata maxima a unui apartament fiind de 120 de metri patrati.
Un alt nou proiect imobiliar care urmeaza sa fie demarat in 2009 este ansamblul Greenside Residence din Gheorgheni, in valoare de 25 milioane de euro, dezvoltat de Grupo Lar, proiect care in prezent se afla in stadiu de autorizare.
Ansamblul Greenside Residence va avea in total 320 de apartamente de 1, 2 sau 3 camere cu suprafata cuprinsa intre 40 si 110 metri patrati, termenul de finalizare a constructiei fiind prevazut pentru anul 2011. Companiile Gold Estate si SL Real Estate au anuntat noi proiecte imobiliare care urmeaza sa fie demarate in localitatea Floresti.
Proiecte rezidentiale aflate in stadiu de constructie au anuntat si dezvoltatorii imobiliari Building Real Estate, Gella Invest, Tower, Ryan Proprietati, Europort, Dora Group Rezidential, Luxor, Geromed.      
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO