ZF Transilvania

Jumatate din proiectele imobiliare demarate pe piata locala sunt oprite sau amanate

Jumatate din proiectele imobiliare demarate pe piata locala sunt oprite sau amanate
15.02.2009, 17:36 40

 

 

Conform consultantilor imobiliari locali, numarul tranzactiilor pe piata imobiliara locala a fost in luna ianuarie a anului în curs aproape de zero. Pretul apartamentelor vechi din Cluj-Napoca situate în cartiere precum Marasti, Manastur, Gheorgheni sau Zorilor au scazut cu aproximativ 20% fata de începutul anului 2008, însa cu toate acestea cererea ramane în continuare mica pentru aceste unitati locative.

Un apartament vechi de doua camere în cartierele clujene care costa anul trecut 80.000 de euro este comercializat în prezent cu aproximativ 65.000 de euro. Cu toate ca unii dezvoltatori imobiliari locali sustin ca vand în continuare apartamentele noi la pretul de anul trecut, exista cazuri în care pretul unitatilor nou-construite de acestia pot sa scada cu aproximativ 30% fata de începutul anului 2008, pentru proiectele imobiliare dezvoltate în Cluj-Napoca. In ceea ce priveste unitatile locative construite în localitatile învecinate Clujului, pretul acestora este în prezent cu aproximativ 40%-50% mai mic fata de anul trecut.
„Este destul de greu sa apreciez o evolutie a pietei imobiliare în acest an, în conditiile în care nu exista în prezent aproape deloc tranzactii imobiliare pe piata, iar peste jumatate dintre proiectele rezidentiale stagneaza. Totusi, cred ca evolutia pietei imobiliare depinde în mare masura de politicile bancare. Lumea asteapta sa vada cum vor decurge lucrurile, de aceea sunt întarziate achizitiile de locuinte. Cererea de spatii locative la Cluj este în continuare mare, aproximativ 70.000 de metri patrati pentru acest an, si cred ca dupa prima jumatate a anului 2009 situatia pe piata imobiliara clujeana s-ar putea îmbunatati’’, a declarat pentru ZF Transilvania Doru Lupeanu, partner&senior consultant Fix Up Marketing.
Potrivit reprezentantului companiei Fix Up Marketing, intentia investitorilor imobiliari care au reusit sa ia credit bancar anul trecut este de a mentine constante preturile fata de 2008 sau de a aplica reduceri minime ale preturilor. Exista totodata dezvoltatori imobiliari care ofera diverse bonusuri la cumparare, cum ar fi masini, sau mobilarea completa a apartamentelor, însa problema ramane în continuare puterea scazuta de cumparare a populatiei.
Unul dintre cele mai importante proiecte imobiliare din Cluj, in valoare de peste 500 de milioane de euro, proiect anuntat de Polus Real Estate înca din 2007, asteapta obtinerea finantarii de catre dezvoltator. Oficialii Polus Real Estate sustin ca lucrarile ar putea fi demarate anul acesta, in conditiile identificarii surselor de finantare.
Dezvoltatorul imobiliar Polus Real Estate, membru al grupului TriGranit, a anuntat ca demararea activitatilor de constructie a proiectului „Cartierul Tineretului” din Cluj-Napoca sunt întarziate din cauza problemelor legate de obtinerea finantarii necesare acestor lucrari. Investitia în acest proiect imobiliar se ridica la aproximativ 510 milioane de euro. Conducerea Polus Real Estate estima la începutul anului trecut ca vor realiza în 2008 o parte din lucrarile de viabilizare a locatiei si vor demara constructia primelor blocuri, însa criza financiara internationala a blocat derularea acestor proiecte. Reprezentantii Polus Real Estate estimau anul trecut ca prima etapa a lucrarilor se va finaliza in cea de-a doua jumatate a anului 2009.
„În prezent continuam procedurile de obtinere a finantarii, iar din punct de vedere tehnic au fost finalizate solutiile privind detaliile de executie pentru primele cladiri. Actuala situatie financiara globala are consecinte în primul rand în ceea ce priveste acordarea creditelor ipotecare catre populatie, aspect ce la randul lui îngreuneaza procedeele specifice obtinerii finantarii de catre dezvoltatorii de proiecte rezidentiale’’, a declarat pentru ZF Transilvania Margareta Beta, PR manager Cartierul Tineretului.
Cartierul Tineretului va fi realizat in parteneriat public-privat, iar intregul proiect se va finaliza in cinci ani de la demararea constructiei. La finalizarea proiectului, noul cartier va include aproximativ 6.000 de locuinte. Cartierul Tineretului va fi construit in partea de nord a orasului Cluj, pe un teren aflat in proprietatea Primariei Cluj-Napoca. Potrivit reprezentantilor Polus Real Estate, în acest cartier vor locui peste 16.000 de oameni.
Complexul va avea o suprafata de 203 hectare, iar Consiliul Local Cluj va beneficia de un numar de 384 de locuinte sociale, care vor fi predate de constructor cu titlu gratuit, dar si de un numar de alte 180 de locuinte care vor reveni municipalitatii, cu titlu de participare la profit.
„In general, crizele financiare afecteaza mai mult sau mai putin orice sector de activitate. Luandu-se în considerare actualele conditii internationale ale pietei, exista o precautie mai mare din partea tuturor institutiilor bancare, atat la nivel national, cat si global, precautie ce presupune proceduri mai elaborate decat acum cativa ani pentru dezvoltatorii si clientii din domeniul imobiliar. Consideram însa ca aceasta criza financiara nu va afecta în mod fundamental activitatea dezvoltatorilor imobiliari’’, spune Beta.
Cartierul Tineretului este primul proiect rezidential dezvoltat in parteneriat de catre compania TriGranit pe piata romaneasca si cel de-al doilea de pe piata locala dupa ce compania a finalizat anul trecut Polus Center Cluj.
Partenerii societatii Cartierul Tineretului pe langa Consiliul Local Cluj-Napoca si compania Polus Real Estate SRL sunt firmele Assix, proiectant general, Dico&tiganas, care asigura servicii si lucrari de proiectare a Cartierului Tineretului, zona de locuinte sud-vest, Energobit, executant retea electrica, si compania Diferit, executant retea de drumuri si retea de alimentare cu apa si canal.
Planul aprobat a fost realizat de firma de arhitectura Atelier FKM, în colaborare cu specialisti din mai multe domenii. Aportul municipalitatii consta în suprafata de teren cedata dezvoltatorului imobiliar, evaluata anul trecut la 8,12 mil. euro.
Un alt proiect imobiliar anuntat în 2008 este ansamblul Resident Park. Oamenii de afaceri clujeni Octavian si Calin Buzoianu, proprietarii singurului hotel de cinci stele din Cluj, au anuntat la începutul anului trecut ca intentioneaza sa demareze în 2008 un proiect imobiliar pe una dintre locatiile fabricii de dulciuri Feleacul. În prezent, proiectul este stopat.
„Am obtinut autorizatiile de constructie, am îndepartat fundatiile de pe amplasamentul fostei fabrici, însa proiectul este stopat din cauza crizei financiare care a pus stapanire si pe piata imobiliara. Cu toate ca intentionam sa demaram lucrarile de constructie în 2008, deocamdata asteptam sa vedem cum vor evolua lucrurile pe aceasta piata, fiindca oamenii sunt destul de reticenti în ceea ce priveste achizitia de apartamente’’, a declarat pentru ZF Transilvania Calin Buzoianu, unul dintre proprietarii companiei Feleacul. Lucrarile de demolare a imobilelor existente pe vechiul aplasament al fabricii Feleacul au fost demarate în 2007, iar finantarea proiectului va fi asigurata, potrivit dezvoltatorului imobiliar atat din credite bancare, cat si din resurse proprii.
„Credem ca pana la finele anului 2009, criza financiara va disparea, iar piata imobiliara locala îsi va reveni. Exista în continuare un deficit de locuinte pe piata, iar cererea pentru apartamente va creste începand din acest an’’, spune Calin Buzoianu.
Proiectul Resident Park va avea o suprafata totala construita de aproximativ 100.000 de metri patrati. Segmentul rezidential va avea o suprafata de 39.000 de metri patrati, birourile o suprafata de 9.000 de metri patrati si spatiile comerciale 12.000 de metri patrati, valoarea investitiei fiind de 35 de milioane de euro. Fratii Buzoianu intentionau sa demareze lucrarile de constructie inca din 2007, insa etapa de autorizare a durat mai mult decat estimasera initial oamenii de afaceri clujeni. Proiectul imobiliar Resident Park va include un sector rezidential, unul de birouri si un altul de spatii comerciale, aici urmand sa fie construite apartamente cu una, doua si trei camere, în total 660 de unitati locative.
Un alt proiect imobiliar anuntat în 2008 si a carui constructie nu a fost demarata înca este ansamblul rezidential Scala Residence. Conducerea STK Properties, companie de investitii imobiliare detinuta de fondul de investitii STK Emergent, spune ca lucrarile de constructie a ansamblului Scala Residence vor fi demarate în cursul acestui an, în conditiile în care criza financiara se va mai diminua.
„Remarcam o oarecare retinere a cumparatorilor de apartamente, speriati de criza financiara. Credem ca termenul de finalizare a proiectului Scala Residence estimat pentru finele anului 2010 va fi prelungit pana în anul 2011’’, a declarat pentru ZF Transilvania Marius Muresan, director general adjunct STK Financial, firma care administreaza fondul închis de investitii STK Emergent.
Ansamblul Scala Residence va cuprinde aproximativ 400 de apartamente, iar potrivit reprezentantilor STK Financial valoarea investitiei se va ridica la aproximativ 60 de milioane de euro. Ansamblul rezidential se va întinde pe o suprafata de 43.500 mp, va avea 500 de locuri de parcare, un centru SPA, teren de sport, o gradinita si spatii comerciale. Pe langa apartamente, proiectul Scala Residence mai prevede si constructia unor spatii pentru birouri, sali de conferinte si a unui restaurant.
Conducerea societatii clujene STK Financial, administratorul fondului inchis de investitii STK Emergent, anunta la începutul anului trecut ca intentioneaza ca intr-un interval de doi ani de zile sa deruleze proiecte imobiliare in valoare de aproximativ 150 de milioane de euro in Cluj-Napoca, investitiile urmand sa fie realizate prin intermediul STK Properties, unul dintre activele STK Emergent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO