ZF Transilvania

Ministerul Transporturilor a lansat licitaţia pentru lotul 2 al drumului expres Arad-Oradea, investiţie estimată la 3,4 mld. lei

Ministerul Transporturilor a lansat licitaţia pentru...

Autor: Laurentiu Cotu

27.03.2024, 15:45 44

Ministerul Transporturilor a lansat licitaţia pentru lotul 2 al drumului expres Arad-Oradea, un tronson de 39,7 kilometri, cuprins între Salonta (Bihor) şi Chişineu Criş (Arad), în aceeaşi procedură de atribuire fiind şi sectorul de 10 kilometri, dintre Salonta şi graniţa cu Ungaria. Valoarea estimată a lucrărilor este de 3,4 miliarde lei (peste 684 mil. euro), fără TVA, termenul pentru depunerea ofertelor fiind 9 mai 2024.

’’Estimând o durată de evaluare a ofertelor de 4-5 luni, dacă nu vor fi contestaţii, din toamnă ar putea începe efectiv lucrările’’, a spus Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, într-un comunicat de presă.

Licitaţiile pentru loturile 1 şi 2 au fost publicate în 23 februarie, cu termen de depunere a ofertelor în 11 mai 2024. Lotul 1 este cuprins între Oradea şi Salonta, un tronson de 33,7 km, la care se adaugă legătura dintre DN 79 şi Salonta, de aproximativ 5 km. Lotul 3 are o lungime de 47 km şi este cuprins între Chişineu Criş şi Arad. La acest tronson se adaugă drumul de legătură cu zona industrială Arad Vest, în lungime de 2,9 km.

’’Contractele pentru construcţia celor 3 loturi ale acestui drum de mare viteză au o valoare totală estimată de 8,5 miliarde de lei, fără TVA. Durata contractului de execuţie este de 84 de luni, din care 24 de luni reprezintă lucrările propriu-zise, iar 60 de luni durata de garanţie’’, a spus Adrian Foghiş, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Drumul expres Arad-Oradea va avea o lungime de aproximativ 120 km, cu patru benzi de circulaţie, la care se adaugă legăturile cu principalele oraşe de pe traseu. În judeţul Bihor proiectul prevede trei noduri importante: nodul rutier din Oradea, drumul de legătură cu oraşul Salonta (judeţul Bihor), de 5 km, şi drumul de legătură cu punctul de trecere a frontierei cu Ungaria (Salonta-Békéscsaba), de 9,85 km.

Drumul expres Arad-Oradea va fi conectat la drumul de legătură cu Autostrada Transilvania. Finanţarea lucrărilor se realizează din fonduri europene, prin Programul Transport 2021-2027, şi de la bugetul de stat, conform programelor de investiţii publice aprobate de lege. Proiectul se realizează prin parteneriatul dintre Consiliul Judeţean Bihor, Consiliul Judeţean Arad, primăria Municipiului Oradea, Primăria Municipiului Arad, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi Ministerul Transporturilor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO