ZF Transilvania

Napomar: Criza financiara nu afecteaza inca industria constructiilor de masini

30.10.2008, 20:26 107

Compania Napomar din Cluj-Napoca, producator de masini-unelte si subansambluri mecanice, a realizat in primele noua luni din acest an o cifra de afaceri de aproximativ 6,9 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari de peste 22% in euro si 28% in lei fata de perioada similara de anul trecut.

tinand cont de rezultatele financiare obtinute in aceasta perioada de timp, conducerea companiei clujene estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 9,1 mil. euro, in crestere cu aproximativ 17% fata de anul 2007, cand vanzarile companiei au fost de 7,8 mil. euro.
"In momentul de fata, afacerile companiei noastre nu sunt afectate de criza economica, care a inceput sa fie simtita si in Romania. Cresterea cifrei de afaceri in primele noua luni din acest an se datoreaza contractelor de colaborare pe termen mediu si lung'', a declarat pentru ZF Transilvania Liviu Potra, directorul general al Napomar.
Potrivit reprezentantilor Napomar, acestia sunt de parere ca, deocamdata, criza financiara afecteaza industria constructiilor imobiliare si mai putin industria constructiilor de masini si s-ar putea ca in perioada urmatoare de timp sa existe o retinere a companiilor in realizarea unor investitii in retehnologizare.
"Produsele companiei noastre se adreseaza in general pietei investitionale din diverse sectoare ale economiei si nu consumului populatiei, motiv pentru care in acest an productia Napomar este asigurata de contractele incheiate cu principalii clienti'', spune Liviu Potra.
Conform oficialilor Napomar, compania a intampinat in acest an probleme in acoperirea locurilor de munca cu personal calificat. Piata fortei de munca nu a ofertat in anul 2008 suficient personal calificat in domeniul aschierii metalului (strungari, frezori, rectificatori) si nici in domeniul asamblarii produselor metalice (lacatusi, lacatusi confectii metalice, sudori).
"Din cauza faptului ca nu am gasit oamenii calificati de care aveam nevoie, nu am putut confirma toate comenzile transmise de beneficiari cu termene de livrare in acest an. Semnalele pe care le-am primit pana in luna octombrie din partea pietei pentru anul viitor au fost pozitive, motiv pentru care am conceput un program de dezvoltare si modernizare care sa duca la cresterea capacitatilor de productie a companiei'', spune Liviu Potra.
Compania a anuntat un program de investitii in valoare de aproximativ 12 milioane de euro, in vederea retehnologizarii fabricii din Cluj. Programul investitional se va derula in intervalul 2008-2011 si va genera in anul 2012 o cifra de afaceri de peste 14 milioane de euro si o crestere a ratei profitului de la 7% in prezent la 10%.
Compania Napomar produce masini de rectificat de dimensiuni mici si mijlocii, masini-unelte in colaborare cu firme din Belgia, Spania si Italia, subansambluri mecanice si piese componente pentru diferite utilaje tehnologice si efectueaza reparatii capitale si modernizari pentru orice tip de masini-unelte, activitatile firmei desfasurandu-se in cadrul fabricii din Cluj-Napoca.
Ponderea exportului reprezinta 95% din totalul cifrei de afaceri a firmei Napomar, principalii parteneri de desfacere a produselor companiei pe piata externa fiind din Italia, Spania, Olanda, Belgia si Germania.
Din anul 1998 majoritatea actiunilor companiei Napomar au fost preluate de catre SIF Banat-Crisana, firma devenind societate comerciala cu capital integral privat. Numarul de angajati ai Napomar este de 380 persoane, principalii competitori ai firmei fiind companiile Stimin Oradea, WMW Bacau, Emsil Oradea, I.A.M.U. Blaj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO