ZF Transilvania

Nokia va plati peste jumatate de milion de euro chirie in Tetarom III

30.10.2008, 20:25 30

 

Compania finlandeza Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, care demarat in luna martie a anului trecut o investitie de 60 mil. euro in localitatea Jucu din judetul Cluj, va plati, incepand cu luna viitoare, aproximativ 540.000 de euro pentru chiria si administrarea terenului din parcul Tetarom III.

"In urma hotararii luate de Consiliul Judetean Cluj-Napoca toate companiile care au concesionat teren in parcul industrial Tetarom III, parc al carui principal chirias este compania finlandeza Nokia, vor trebui sa plateasca incepand din data de 1 noiembrie o taxa de chirie si una de administrare. Taxa de chirie este de 0,1 euro pe metru patrat pe an, iar taxa de administrare, de 0,5 euro pe metru patrat pe an. Contractul cu Nokia va fi semnat astazi, iar contractul cu cel de-al doilea chirias, compania italiana Marcegalia, in data de 6 noiembrie. Pana in prezent Nokia platea o taxa de administrare temporara de 2.500 de euro pe luna'', a declarat pentru ZF Transilvania Viorel Gavrea, directorul parcurilor industriale Tetarom.         
Lucrarile de constructie ale fabricii Nokia de la Cluj au inceput in luna iulie a anului 2007, iar prima etapa de realizare a fabricii s-a incheiat in sapte luni. Compania Nokia a primit o suprafata de 90,25 de hectare (aproape 1 milion de metri patrati) in comuna Jucu, in folosinta gratuita, pentru a dezvolta investitia denumita "Nokia Village", care, in final, va totaliza 200 de milioane de euro. Conform Hotararii de consiliu judetean care a aprobat aceasta asociere intre Nokia si Tetarom, in martie 2007, infrastructura de drumuri, retele de apa, canalizare, gaz, energie electrica, iluminatul public si viabilizarea terenului urmeaza a fi realizate cu sprijinul Guvernului Romaniei.
De la demararea productiei in cadrul fabricii din Jucu in luna februarie a acestui an si pana in luna septembrie 2008, Nokia a realizat peste 10 milioane de telefoane. Conducerea companiei spune ca intentioneaza sa aduca in urmatorii trei ani unitatea de productie din Jucu la nivelul celei mai mari capacitati din ansamblul fabricilor Nokia la nivel international.
"Dorim ca in viitor sa producem mai multe telefoane, astfel ca fabrica din Cluj sa ajunga cea mai productiva dintre fabricile companiei noastre", a declarat pentru ZF Transilvania John Guerry, directorul Nokia Romania. Nokia detine in prezent 13 fabrici la nivel mondial, in 9 tari.
Reprezentantii Nokia afirma ca fabrica din Cluj are 1.800 de angajati si ca va ajunge la 3.500 de persoane pana in 2009. Fabrica Nokia de la Jucu a demarat oficial activitatea de productie cu 350 de angajati directi, atat din sectorul de management si administrativ, cat si in productie. La fabrica din Jucu lucreaza, alaturi de romani, angajati indieni, americani si finlandezi, dar majoritatea sunt din localitati din vecinatatea fabricii, din Jucu, Dej, Gherla si Cluj-Napoca.
Oficialitatile locale estimeaza ca aproximativ 20.000 de persoane vor lucra in viitor in Parcul Tetarom III, unde se afla fabrica Nokia. Concernul finlandez a atras deja mai multe companii partenere. Recent in parcul Tetarom III a fost anuntata o alta investitie, grupul italian Marcegaglia a solicitat autoritatilor locale o suprafata de 10 hectare pentru o unitate de productie.
In judetul Cluj exista trei parcuri industriale publice, acestea fiind Tetarom I, Tetarom II si Tetarom III, iar potrivit reprezentantilor Tetarom, cele trei parcuri industriale vor atrage investitii totale de peste 500 de milioane de euro.
Parcul industrial Tetarom I are o suprafata de aproximativ 26,8 hectare, iar printre companiile care au concesionat teren aici se numara Siemens, Energobit, A&A Medical, Gericom, Brinel, Copa Electronic.
Proiectul Tetarom II a demarat in momentul in care concernul american Emerson si-a anuntat intentia de a investi pe piata locala. In prezent, Emerson construieste ce-a de-a treia fabrica in Tetarom II, urmand ca pana in 2010 sa investeasca aproximativ 125 de milioane de euro. Potrivit reprezentantilor Consiliului Judetean Cluj, compania Emerson a contractat aproape in totalitate suprafata de 12 hectare a parcului Tetarom II, iar anul trecut a achizitionat terenul, pretul stabilit fiind de 7,05 lei pentru un metru patrat.
Cel de-al treilea parc industrial public-privat al Clujului este Tetarom III, situat in localitatea Jucu pe o suprafata de 154 de hectare, parc in cadrul caruia s-a realizat investitia Nokia din Romania, in valoare de 60 de milioane de euro. Potrivit conducerii Tetarom, in perioada urmatoare va fi demarat cel de-al patrulea proiect de parc industrial public, suprafata acestuia urmand sa fie de aproximativ 170 de hectare.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO