ZF Transilvania

Obiectivele Aradului în 2011: centrul istoric, transport urban şi ştrand

Autor: Laurentiu Cotu

01.02.2011, 23:45 77

Aradul are în plan pentru acest an noi reţele de canalizare,reabilitarea transportului urban şi centrului istoric vechi almunicipiului, modernizarea ştrandului Neptun, dar şi lucrări legatede infrastructura de circulaţie, străzi, spaţii verzi, parcuri şizone industriale.

Unul dintre cele mai importante obiective ale Aradului presupunefinalizarea în acest an a lucrărilor de canalizare în trei maricartiere ale municipiului. Lungimea totală a străzilor este de 84km, investiţia ridicându-se la 70 mil. euro.

Proiectul "Servicii Urbane în municipiul Arad, reabilitare zoneurbane cu deficienţe majore la sistemul de canalizare" estesusţinut printr-o finanţare de 47,2 mil. euro de la Banca Mondialăşi Guvernul României prin Ministerul Finanţelor Publice. Investiţiaeste cofinanţată de municipalitatea Arad cu suma de 23,1 mil. euro,iar 40 mil. euro din valoarea totală a proiectului sunt baninerambursabili.

Lucrările, aflate în curs de desfăşurare, vizează echiparea cureţele de canalizare pluvială şi menajeră a mai multor străzi,precum şi modernizarea infrastructurii rutiere aferente. Potrivitreprezentanţilor Primăriei Arad, odată cu finalizarea acesteiinvestiţii, suprafaţa care va beneficia de canalizare în municipiuva creşte de la aproximativ 68% în prezent la 97%.

Tot pentru acest an, primăria are în vederea finalizarea uneiinvestiţii totale de circa 39,4 mil. euro privind reabilitareatransportului urban din municipiul Arad. Prima etapă a proiectuluia fost finalizată în anul 2009, costurile totale ale lucrărilorexecutate ridicându-se la 30,8 mil. euro.

Lucrările constau în modernizarea infrastructurii de transportpe şine (calea de rulare a tramvaielor, liniile de contact) şi ainfrastructurii rutiere (carosabil, trotuare, parcaje, sistemsemaforizare) pentru principala axă de transport a municipiuluiArad. Investiţia este susţinută printr-un credit de 20 mil. euroobţinut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare(BERD), cofinanţarea municipalităţii Arad pentru acest proiectfiind de 13 mil. euro.

"Cea de-a doua etapă a proiectului de reabilitare pentrutransportul urban din Arad urmează să fie finalizată în acest an,iar costurile acestor lucrări se ridică la 8,6 mil. euro. Totodată,pentru 2011 am prevăzut finalizarea unui complex de locuinţesociale, a lucrărilor de reabilitare în vechiul centru istoric şimodernizarea ştrandului Neptun, investiţii ce totalizează peste 27mil. euro", a declarat Gheorghe Falcă, primarul municipiuluiArad.

Proiectul de reabilitare al centrului istoric vechi din Arad seridică la 14,6 mil. euro, fiind finanţat în proporţie de 85% dinfonduri europene nerambursabile, prin Programul OperaţionalRegional 2007-2013. Contractul de finanţare pentru lucrările derestaurare a două monumente (Podul Traian peste râul Mureş şiclădirea Preparandiei Române) plus reabilitarea străzilor şireţelelor de utilităţi din zonă a fost semnat de municipalitateaArad în 2009.

Primăria intenţionează ca în acest an să realizeze lucrări deamenajare (alei, spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii) încadrul complexului de locuinţe sociale, finalizat în 2010 în urmaunei investiţii de 9 mil. euro.

Municipalitatea va continua în acest an şi lucrările demodernizare a ştrandului Neptun din Arad, până în prezent în acestsens fiind cheltuiţi din bugetul local peste 4 mil. euro. Ştrandulse întinde pe o suprafaţă de 27 de hectare, iar lucrările dereabilitare a bazinelor, plajelor, aleilor şi spaţiilor verzi auînceput încă din anul 2008.

În ceea ce priveşte proiectele noi, care urmează să fie demarateîn acest an, Primăria Arad are în plan un program de reabilitare a170 de străzi, investiţie în valoare de 22 mil. euro. Termenul derealizare este prevăzut pentru un interval de trei ani, iarfondurile vor proveni atât din bugetul local, cât şi din alte sursede finanţare.

Proiectul prevede modernizarea a peste 86 km de străzi careprezintă diferite degradări ale structurii rutiere, în programfiind cuprinse atât arterele colectoare, cât şi străzile secundare,situate în toate cartierele municipiului Arad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO