ZF Transilvania

OTK Print: Recesiunea ne obliga sa amanam investitiile pentru extindere

OTK Print: Recesiunea ne obliga sa amanam investitiile pentru extindere

Grupul ceh OTK a intrat in 2007 pe piata romaneasca prin achizitia diviziei de ambalaje flexibile din cadrul companiei Tiger Somes din Dej

03.02.2009, 20:17 108

Compania OTK Print Ro, subsidiara a grupului ceh OTK, producator de ambalaje flexibile si etichete, a anuntat înca de anul trecut un program de investitii în valoare de 5 milioane de euro, proiect ce urma sa se deruleze pe o perioada de trei ani.

Programul era orientat spre extinderea fabricii de ambalaje si etichete de la Dej si achizitionarea unor masini de imprimat. Noul punct de productie urma sa aiba o suprafata totala de 1.500 mp, dintre care 1.000 mp spatiu de productie si 500 mp spatiu pentru depozitarea marfurilor.
„In momentul de fata, proiectul este suspendat si nu cred ca va putea fi demarat în acest an, din cauza crizei financiare. Cu toate ca estimam anul trecut ca recesiunea economica nu va dura mai mult de luna februarie 2009, în momentul de fata se pare ca perioada de criza va fi mai îndelungata’’, a declarat pentru ZF Transilvania Mircea Itu, director executiv al OTK Print Ro.   
Conform oficialilor OTK Print Ro, în prezent numarul de angajati ai companiei este de 60 de persoane, iar odata cu finalizarea investitiei în extinderea fabricii de la Dej, oficialii companiei spun ca numarul salariatilor va creste pana la 100 de persoane.
Conducerea companiei OTK Print Ro estimeaza ca va realiza în acest an o cifra de afaceri de 4,4 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu 10% fata de anul trecut. Firma din Dej a încheiat exercitiul financiar 2007-2008 cu vanzari totale de aproximativ 4 mil. euro. Compania a demarat activitatea de productie în Romania în urma cu doi ani si a încheiat anul 2007 cu vanzari totale de peste 3 milioane de euro.
„Cifra de afaceri a companiei noastre se va situa în acest an pe un trend ascendent, datorita contractelor încheiate cu clientii nostri pe o perioada mai lunga de timp. Pana în momentul de fata nu am resimtit în mare masura efectele crizei financiare, însa problema cu care ne confruntam este lipsa de lichiditati’’, a spus Mircea Itu.
Productia companiei în Romania a fost demarata odata cu achizitia diviziei de ambalaje flexibile din cadrul companiei Tiger Somes din Dej. Anul trecut, ponderea exportului OTK Print Ro era de 35% din totalul cifrei de afaceri a companiei.
„Daca în prezent colaboram la export cu firme din Franta si Italia, în perioada urmatoare de timp intentionam sa producem si pentru diferite tari arabe. Piata de ambalaje flexibile si etichete trece în momentul de fata printr-un fenomen de restructurare, astfel ca producatorii mici din acest domeniu de activitate vor începe treptat sa se retraga’’, spune Mircea Itu.
Potrivit reprezentantilor OTK Print Ro, piata ambalajelor flexibile din Romania era estimata în 2008 la aproximativ 30 de milioane de euro, iar pentru acest an jucatorii din acest domeniu de activitate asteapta o scadere pietei.
Grupul ceh OTK si-a facut intrarea pe piata romaneasca prin achizitia diviziei de ambalaje flexibile din cadrul companiei Tiger Somes din Dej. Aceasta divizie reprezenta 40% din afacerile Tiger Somes, cealalta divizie fiind specializata pe productia de hartie cu polietilena. Reprezentantii grupului OTK au declarat, in momentul achizitiei, ca intentioneaza ca in maxim cinci ani de zile aceasta divizie sa ajunga la o cifra de afaceri de aproximativ 10 milioane de euro.
Pana in momentul achizitiei companiei Tiger Somes din Dej, afacerile grupului ceh pe piata romaneasca s-au concretizat in exporturi, valoarea totala a acestora fiind de aproximativ 3 milioane de euro anual.
Reprezentantii companiei nu au dorit sa faca publica valoarea tranzactiei prin care au achizitionat Tiger Somes, dar au precizat ca suma platita pentru divizia de ambalaje a fost de ordinul milioanelor de euro. Discutiile pentru preluarea Tiger Somes au inceput in martie 2006 si s-au finalizat in primul trimestru din 2007. Initial, grupul ceh intentiona ca in Romania sa deruleze o investitie greenfield, insa ulterior a stabilit achizitia unei companii deja existente pe piata.
OTK Group este specializat in productia de ambalaje flexibile, etichete grafice, etichete autoadezive, precum si ambalaje de mici dimensiuni destinate in special industriei farmaceutice. Actionarul majoritar al OTK Group este grupul ceh SPG, care deruleaza activitati de servicii financiare, investitii imobiliare, dar si investitii industriale.
OTK Group detine trei fabrici in Cehia si una in Romania, iar în 2008 grupul si-a manifestat intentia de a realiza un joint-venture in Rusia. Grupul a inregistrat în 2007 o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro, iar din 1995 si pana in acest an OTK a investit peste 30 de milioane de euro in Cehia.
OTK Group cuprinde companiile Obchodni Tiskarny, a.s., Obchodni Tiskarny Horovice, a.s., Jihoceske Tiskarny, a.s., OTK Print Ro S.R.L. si Otk Deutschland GmbH, reprezentanta grupului din Germania. Tiger Somes, s-a înfiintat în anul 1992 ca o societate mixta romano-italiana, avand ca obiecte principale de activitate producerea hartiei cu polietilena, precum si realizarea ambalajelor flexibile. Pentru dezvoltarea afacerii, producatorul din Dej a achizitionat în anul 2001 un teren de 3,8 hectare. Constructia greenfield si dotarea cu utilaje a însemnat o investitie de 2,8 de milioane de euro. 
Dupa vanzarea diviziei de ambalaje catre OTK, Tiger Somes a ramas cu productia hartiei cu polietilena. Tiger Somes a realizat în 2007 o cifra de afaceri de aproximativ 6,4 milioane de euro, cu divizia de hartie cu polietilena.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO