ZF Transilvania

Primul multiplex al Clujului a costat 7,5 milioane de euro

Primul multiplex al Clujului a costat 7,5 milioane de euro

Cele 10 sali de cinematograf din Iulius Mall pot primi peste 1.600 de spectatori

23.10.2008, 21:08 102

Cinema City International, companie care detine 60 de cinematografe cu 503 ecrane la nivel mondial, a anuntat ca va deschide azi cele 10 cinematografe din complexul Iulius Mall din Cluj. Cinema City Cluj a presupus o investitie de 7,5 milioane de euro, 3,7 milioane de euro fiind aportul Iulius Mall, iar 3,8 milioane de euro venind de la Cinema City International.

Cinematograful Cinema City va avea la Cluj-Napoca 1.670 de locuri în zece sali. Cele zece sali sunt împartite în doua cinematografe cu 66 de locuri, patru cu 174 de locuri, unul cu 200 de locuri, unul cu 207 locuri, unul cu 217 locuri, iar cel mai mare va avea 218 locuri. Salile sunt dotate cu proiectoare de 35 de mm Kinoton FP30A, iar sistemul de sunet este surround, fiind realizat cu procesoare Dolby Digital si boxe JBL.
Anul trecut, Cinema City a intrat pe piata romaneasca odata cu deschiderea celor 12 sali de cinema, in locatiile Iulius Group din Timisoara si Iasi. Potrivit reprezentantilor Cinema City, proiectul din Cluj va fi cel mai mare dintre cele realizate pana in acest moment in colaborare cu Iulius Grup pe piata din Romania. „Primul proiect Cinema City din Romania este cel din Iulius Mall Iasi, pe care l-am inaugurat în luna noiembrie a anului 2007, iar cel de-al doilea cinema multiplex a fost deschis tot anul trecut, la Timisoara’’, a declarat Corina Gonteanu, marketing manager Cinema City Romania.
Conform oficialilor Cinema City Romania, în cazul celor doua mall-uri din Iasi si Timisoara spatiile unde au fost proiectate cinematografele erau deja construite, astfel ca proiectele s-au limitat la cinci sali de cinema, respectiv opt sali.
Conform informatiilor furnizate de oficialii Cinema City, filmele cele mai vizionate vor putea sa stea în cinematografe chiar si opt sau noua saptamani. „În general filmele vor sta mai mult de o saptamana pe ecrane si ele se schimba în functie de interesul pe care îl vor manifesta clujenii pentru ele. De exemplu, daca un film mai are spectatori, dar o sala cu o capacitate mare nu se va mai umple, atunci el va fi mutat într-una mai mica. Unul dintre beneficiile de a avea mai multe sali de cinema este posibilitatea de a sincroniza patru ecrane astfel încat în cazul unei premiere importante filmul sa poata fi vizionat de patru sali deodata. De asemenea, clujenii vor avea parte si de un fel de maratoane, si anume mai multe filme romantice sau thriller în aceeasi zi“, a mai adaugat Corina Gonteanu. Pretul biletelor va fi cuprins între 11 si 15 lei în functie de sala, ora si film.
Operatorul Cinema City International a incheiat, de asemenea, un parteneriat pe piata locala cu compania Atrium Centers, dezvoltatorul proiectului Atrium Center Cluj. In urma acestei colaborari, Cinema City va mai detine inca opt sali de cinema in cadrul proiectului Atrium Center, al carui termen anuntat de finalizare este anul 2009. Cu o investitie de aproximativ 85 de milioane de euro, Atrium Center Cluj va avea o suprafata totala construita de pana la 96.000 de metri patrati.
Planurile de dezvoltare ale operatorului international mai prevad pentru acest an deschiderea de cinematografe in cadrul unui proiect de tip mall din Bacau. Potrivit reprezentantilor Cinema City, în urmatorii ani în Romania vor fi inaugurate cinematografe multiplex în 15 orase printre care Pitesti, Targu-Mures, Bucuresti si Suceava. Cinema City si-a bugetat în acest an investitii de 88 de milioane de euro, principalele tari in care compania se va extinde in perioada urmatoare fiind Polonia si Romania.
Cinema City International este un holding olandez si opereaza cinematografe multiplex in Polonia, Cehia, Ungaria si Bulgaria. In plus, compania este cel mai mare operator de cinematografe din Israel, unde detine 131 de ecrane in 23 de cinematografe multiplex.
Cinema City International a realizat anul trecut venituri de 161,3 milioane de euro, in crestere cu 12,2% fata de anul 2006. Pe langa vanzarea de bilete si de concesiuni, compania genereaza venituri din distributia de film, din publicitate si din proiecte imobiliare asociate afacerii cu cinematografe.
In momentul de fata cel mai mare cinematograf clujean, Republica, dispune de 962 de locuri, cinamatograful Victoria de 467 de locuri, iar Arta Eurimages de 208 locuri.
Un alt operator de cinematografe este compania greceasca Odeon Cineplex. Operatorul grec a semnat un contract cu dezvoltatorul Polus Center Cluj, urmand sa investeasca aproximativ 5 milioane de euro în opt sali de cinema. Proiectul de la Cluj va avea o suprafata totala de aproximativ 3.000 de metri patrati si va o capacitate de 1.640 de locuri. Capacitatea minima de locuri pentru o sala de cinema va fi de 183 de locuri, iar capacitatea maxima va ajunge la 256 de locuri.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO