ZF Transilvania

Remarul a obtinut 43 mil. euro din reparatiile pentru vehicule feroviare

Remarul a obtinut 43 mil. euro din reparatiile pentru vehicule feroviare

Remarul a încheiat un contract în valoare de aproximativ 12,8 mil. euro pentru efectuarea unor lucrari de reparatii si modernizare pentru 50 de vagoane

24.03.2009, 17:16 243

 
Conducerea companiei clujene Remarul 16 Februarie, specializata in constructia si repararea materialului rulant, a realizat anul trecut o cifra de afaceri de peste 43 mil. euro (150.610.000 mil. lei), ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu peste 27% fata de anul precedent, cand afacerile firmei clujene au ajuns la valoarea de aproximativ 33,7 mil. euro.
„In ceea ce priveste cifra de afaceri din 2009, putem spune ca în momentul de fata avem contracte care acopera aproximativ 80% din realizarile anului trecut. Criza financiara afecteaza si activitatea companiei noastre, în aceeasi masura în care au fost afectati si alti agenti economici. Principalele efecte ale recesiunii globale sunt lipsa de lichiditati, dificultati în încasarea banilor de la clienti, dar si probleme în achitarea facturilor spre furnizori, atat cei de materiale si piese de schimb, cat si cei de utilitati’’, a declarat pentru ZF Transilvania Stefan Adriian, directorul general al companiei Remarul 16 Februarie.
La începutul acestui an, compania clujeana a încheiat un contract în valoare de aproximativ 12,8 mil. euro (55 mil. lei) cu firma CFR SIRV Brasov pentru efectuarea unor lucrari de reparatii si modernizare pentru 50 de vagoane.
„Domeniul reparatiilor de material rulant, din care si compania noastra face parte, trece în momentul de fata printr-un proces continuu de adaptare la cerintele pietei de profil si la noile tehnologii, proces care estimez ca va dura si în urmatorii cinci-zece ani. Credem ca fiecare jucator din aceasta piata îsi face un plan de afaceri adaptat la perioada de criza. tinand cont de volumele financiare uriase care se produc în acest domeniu de activitate, orice decizie guvernamentala afecteaza bugetul prognozat’’, spune Adriian.
Compania clujeana realizeaza reparatii pentru locomotivele diesel, automotoare diesel, rampe electrice, locomotive cu abur pentru muzee si trenuri turistice. Totodata, Remarul 16 Februarie efectueaza si modernizari ale locomotivelor prin remotorizari, modificarea pupitrului de comanda, montarea echipamentelor electrice, modernizarea cabinei de conducere. Activitatea firmei din Cluj include si reparatii si reamenajari ale vagoanelor de calatori, precum si revizii periodice în cazul locomotivelor diesel.
„Potentialul pietei de profil, a reparatiilor de vehicule feroviare, consideram ca este în crestere, luand în considerare faptul ca parcurile de material rulant au o vechime considerabila. Totodata, piata poate fi afectata de unele decizii ale companiilor din domeniu de a achizitiona vehicule feroviare noi din tara sau din afara tarii, ceea ce nu este un lucru tocmai rau. Cu siguranta, un vehicul feroviar reparat si modernizat cu garantie pentru un anumit numar de ani are un cost mai mic decat un vehicul feroviar nou cu aceeasi garantie de functionare’’, spune Stefan Adriian.
Compania clujeana si-a diversificat activitatea în ultimii doi ani, astfel ca Remarul efectueaza si reparatii ale unor noi tipuri de automotoare, rame electrice, locomotive electrice sau vagoane de calatori.
„In aceasta perioada de criza financiara avem doua prioritati, pe de o parte plata salariilor angajatilor nostri, iar pe de alta parte plata furnizorilor de materiale si piese, pentru a nu bloca productia. In momentul de fata dispunem de un numar de 560 de salariati si nu am efectuat disponibilizari’’, a declarat directorul general al companiei.
Pe langa serviciile de reparatii, compania Remarul 16 Februarie fabrica piese de schimb pentru materialul rulant, pistoane, carlige de tractiune, arcuri pentru locomotivele diesel hidraulice. Principalii clienti ai companiei clujene sunt firmele CFR SIRV Brasov, CFR SIRV Caransebes, TEROM Iasi, Arcelor Mittal Galati, CFR Calatori, CFR Marfa, Rompetrol Logistics Bucuresti, Conpet Ploiesti. Pe langa contractele de pe piata interna, Remarul a mai colaborat si cu firme din Franta, Cehia, Germania, Ungaria, Austria, Anglia si Spania.
„Planurile de investitii pe termen scurt si mediu ale companiei noastre sunt afectate de actuala criza financiara, deoarece orice investitie are la baza în afara justificarilor tehnico-economice si resursele financiare care într-o astfel de perioada sunt directionate strict pentru mentinerea productiei. Dupa stabilizarea crizei vom relua planul de investitii strategice, evident cu adaptarea acestuia la noile conditii existente în acel moment’’, a spus Adriian.
Potrivit reprezentantilor companiei Remarul 16 Februarie, anul trecut firma clujeana a finalizat mai multe investitii, printre care achizitionarea unei cabine de vopsit pentru locomotive si vagoane, reamenajarea unei hale de productie si dotarea acesteia cu echipamente pentru reparatia si modernizarea vagoanelor, diverse investitii în vederea optimizarii randamentului sistemelor de încalzire în spatiile de productie si pentru îmbunatatirea conditiilor de munca ale salariatilor.
In anul 2006, compania clujeana a achizitionat producatorul de piese turnate din otel Metalurgica Aiud pentru suma de 3 milioane de euro, preluand-o din situatia de reorganizare financiara.
La începutul anului trecut, Monica Baiculescu, cea care detine aproximativ 32% din actiunile companiei Remarul 16 Februarie (REFE), si Gabriela Denisa Litan au vandut 55.500 de actiuni pe care au încasat aproximativ 577.000 de euro (2,1 mil. lei). Printre cumparatori s-a numarat societatea Transferoviar Grup, care a achizitionat un pachet de 2,1% din actiuni.
Compania Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca are un capital social de peste 5,11 milioane de lei, divizat în 2.045.203 mil. de actiuni, cu o valoare nominala de 2,50 de lei.
 
 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO