ZF Transilvania

Samus Mex estimeaza ca vanzarile vor scadea cu 35%

Samus Mex estimeaza ca vanzarile vor scadea cu 35%
10.06.2009, 17:31 34

Compania Samus Mex din Dej, parte a grupului Mobexpert si producator de mobila, estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de peste 5,6 mil. euro, ceea ce reprezinta o scadere a indicatorilor financiari cu aproximativ 35% fata de anul trecut.

In 2008, Samus Mex a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 8,7 mil. euro (30,48 mil. lei), in scadere cu peste 19% in euro si 12% in lei fata de anul precedent. Compania clujeana a obtinut in 2007 o cifra de afaceri de peste 10,36 mil. euro (34,21 mil. lei).
„Estimarile facute pentru anul in curs se bazeaza pe comenzile primite de la principalii clienti, astfel ca am prognozat o cifra de afaceri lunara de 470.000 de euro. Scaderile pronuntate ale vanzarilor sunt evidente pentru toti jucatorii de pe piata, cele mai afectate companii fiind, probabil, cele cu oferte mai putin variate si pozitionate pe nivelul economic, unde concurenta este extrem de intensa’’, a declarat Mihail Gidei, directorul general al companiei Samus Mex.
Compania clujeana a realizat in primul trimestru din acest an o cifra de afaceri de aproximativ 1,4 mil. euro, in scadere cu peste 37% fata de perioada similara de anul trecut. In primele trei luni ale anului 2008, vanzarile companiei clujene au ajuns la aproximativ 2,25 mil. euro.
„Cifra de afaceri in primul trimestru din acest an a scazut in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut din cauza reducerii volumului de comenzi, atat pe piata interna, cat si pe cea externa. Piata mobilei din Romania este si ea afectata puternic de actuala conjunctura interna si internationala’’, a spus Gidei.
La inceputul anului trecut, oficialii Samus Mex estimau pentru anul 2008 o usoara crestere a vanzarilor, de pana la 5% fata de valoarea inregistrata in anul precedent, insa rezultatele au fost sub estimarile initiale. In 2007, firma din Dej a inregistrat o scadere de peste 8% a indicatorilor financiari fata de anul 2006, cand afacerile Samus Mex au ajuns la aproximativ 11,1 mil. euro (peste 37mil. lei). Potrivit reprezentantilor Samus Mex, vanzarile companiei din acest an vor depinde de produsele noi lansate pe piata interna, politica fiscala si bancara, dar si de piata de desfacere externa. Afacerile companiei clujene din ultimii doi ani de zile au fost influentate, pe langa reducerea volumului de vanzari la export, si de majorarea continua a preturilor la materiile prime si materialele utilizate in procesul propriu de productie.
Potrivit reprezentantilor Samus Mex, pentru eficientizarea produselor compania cauta solutii tehnice de inlocuire a materiilor prime scumpe, contribuind astfel la rentabilizarea marfurilor. Totodata, s-au proiectat si implementat, conform oficialilor companiei clujene, produse noi in vederea cresterii competitivitatii marfurilor pe piata interna si externa.
Daca in 2007 62,5% din productia realizata de firma din Dej a fost pentru piata externa, iar in 2006 ponderea exportului Samus Mex era de peste 73% din totalul cifrei de afaceri al companiei, anul trecut oficialii companiei clujene anuntau o crestere a productiei pentru piata interna in detrimentul celei pentru export.
Produsele fabricate de compania clujeana sunt comercializate in Franta, Bulgaria si Ungaria, iar in Romania vanzarile Samus Mex se deruleaza in cadrul retelei Mobexpert prezente in intreaga tara. Compania produce in prezent si cantitati mici de mobilier pentru diverse hoteluri din Romania.
La inceputul anului trecut, compania din Dej si-a majorat capitalul social cu aproximativ 1,85 mil. euro (6,78 mil. lei), la aproape 4,4 mil. euro (16,06 mil. lei), prin aport de numerar al actionarilor. Actionarii au subscris circa 70% din numarul total de actiuni scoase la vanzare, actiunile Samus Mex au inchis ultima sedinta de tranzactionare la pretul de 0,15 lei/actiune.
„Dispunem de 453 de angajati, insa din cauza recesiunii economice suntem obligati sa lucram cu planificari pe termen scurt, lunare, care sunt actualizate saptamana de saptamana. Desi pana acum nu am fost nevoiti sa reducem numarul de angajati sau activitatea, nu excludem nici o masura care ar deveni necesara pentru adaptarea la presiunile pietei’’, a afirmat directorul general al companiei Samus Mex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO