ZF Transilvania

Vanzarile Armatura au scazut cu 40%

Vanzarile Armatura au scazut cu 40%
11.06.2009, 16:59 24

Armatura Cluj-Napoca (ARM), producator de armaturi si instalatii industriale si sanitare, controlat de grupul austriac Herz Armaturen, a realizat in primul trimestru din acest an o cifra de afaceri de aproximativ 1,3 mil. euro, ceea ce reprezinta o scadere a indicatorilor financiari cu 40% fata de aceeasi perioada din anul trecut. In primele trei luni din 2008, compania clujeana a realizat vanzari totale de aproximativ 2,2 mil. euro.
Compania din Cluj estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 6,2 mil. euro (25,72 mil. lei), ceea ce reprezinta o scadere a indicatorilor financiari cu 27% fata de anul trecut. Compania clujeana a incheiat anul 2008 cu o cifra de afaceri de peste 8,5 mil. euro (aproximativ 30 mil. lei), in scadere cu peste 6% in euro si aproximativ 2% in lei fata de anul precedent. In 2007, Armatura Cluj-Napoca a realizat vanzari totale de aproximativ 9,2 mil. euro.
Actionarii companiei au aprobat anul trecut un program de investitii de 775.000 de euro pentru modernizari si achizitii de utilaje noi. Potrivit celor mai recente raportari, cei mai mari actionari ai producatorului de instalatii sunt firmele Herz Armaturen din Austria, cu 33% din capitalul social, si Tridelta Heal Beteiligungsgesellschaft-Luxembourg, cu 16,76% din actiuni, companie care a cumparat in 2007 un pachet de 11% din actiuni de la Herz Armaturen.
Titlurile Armatura au incheiat sedinta bursiera de vineri, 5 iunie 2009, la pretul de 0,167 lei, capitalizarea firmei fiind de 6,68 mil. lei. La finele lunii decembrie a anului trecut, Armatura avea de recuperat creante in valoare de aproximativ 890.000 de euro (peste 3,1 mil. lei) si de achitat datorii de peste 5,7 mil. euro (aproximativ 20 mil. lei). Conducerea companiei clujene a propus actionarilor Armatura contractarea unor credite de pana la 1,2 mil. euro (5,5 mil. lei), potrivit convocatorului transmis Bursei de Valori Bucuresti.
Compania Armatura isi realizeaza in totalitate necesarul propriu de semifabricate, turnate din fonte si aliaje neferoase, astfel ca firma clujeana este si furnizor de piese turnate si matritate. Uzinarea, montarea si testarea produselor fabricate de compania Armatura se realizeaza integral in cadrul firmei. Principalii furnizori ai companiei sunt producatorii sau comerciantii de materii prime de baza: fonta bruta, fier, alama.
Printre furnizorii companiei Armatura se numara firmele Apromatco Bucuresti, Raduc Bucuresti, Sinprod Dragasani, Sometra Copsa Mica, Alro Slatina, Comat Focsani, Mechel Campia Turzii, Electroputere Craiova, Romcarbon Buzau.
Produsele companiei clujene sunt comercializate atat pe piata autohtona, cat si in alte 25 de tari. Obiectul de activitate al companiei este producerea si comercializarea de echipamente de instalatii de gaz, apa si incalzire, racire, aer conditionat, instalatii sanitare.
Anul trecut, compania a incheiat doua contracte in valoare 1,1 mil. euro, prin care Armatura Cluj se obliga sa furnizeze produse companiilor Distrigaz Sud-Gaz de France si E-On Gaz.
Contractul cu Distrigaz Sud-Gaz de France are o valabilitate de un an de la data semnarii (9 iulie 2008) si o valoare de aproximativ 590.000 de euro (2,08 mil. lei), in vreme ce contractul cu E-On Gaz Distributie a fost semnat pe 15 august anul trecut, pe o perioada de un an si are o valoare de aproximativ 535.000 de euro (1,88 mil. lei).
Armatura a fost infiintata in anul 1969, la inceputul anului 1991 compania devine societate comerciala pe actiuni, iar la finele anului 1996 se incheie procesul de privatizare, compania devenind societate comerciala cu capital integral privat. Numarul mediu de angajati ai companiei clujene a fost anul trecut de 270 de persoane, compania disponibilizand 27 de salariati ca urmare a scaderii comenzilor pentru piata auto.
Piata de desfacere pentru armaturi industriale si pompe de apa a devenit tot mai concurentiala odata cu intrarea pe piata locala a reprezentantelor unor firme europene ca Alpha Valvole, din Italia, Ari Armaturen, Grundfoss (Germania) si Verder, din Olanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO