Zf TV

VIDEO. Luca D'Agnese, country manager al Enel: România a început să importe cantităţi importante de energie şi de aici şi nevoia de investiţii în tehnologie

Autor: Alexandru Matei

06.03.2012, 11:28 211

Liberalizarea preţurilor şi investiţiile în energia regenerabilă au fost principalele subiecte de discuţie la Power Summit '12, eveniment organizat pe 28 şi 29 februarie de Ziarul Financiar şi la care au participat cele mai importante nume ale industriei de energie din România. Oficialii marilor grupuri străine cu operaţiuni pe piaţa locală au atras atenţia că România riscă să piardă investiţii importante dacă piaţa de energie nu va fi liberalizată, cu preţul unor costuri mai mari pentru populaţie şi cu riscul de a ajunge importator de energie dacă nu va obţine fondurile necesare pentru a finanţa investiţiile în tehnologie.

Luca D'Agnese, country manager al Enel România

Previziunile pe care ne bazăm arată o creştere economică modestă, însă în aceste vremuri este o realizare mare să ai creştere economică.

Este complicat să aflăm cu precizie câţi români îşi pot permite preţuri mai mari la energie, dar şi câţi români sunt cu adevărat sărăci.

Dacă ne uităm la ultimii zece ani, PiB-ul a crescut mai mult decât producţia de energie. România a început să importe cantităţi importante de energie, fapt ce costă ţara mulţi bani, şi de aici şi nevoia de investiţii în tehnologie.

Unul din beneficiile liberalizării preţurilor la energie este că românii vor obţine mai multă valoare din resursele de energie. Nu este atât de important cât plăteşti pe un kilowat/oră, ci este cel mai important cât vine factura la curentul electric, a cărei valoare poate fi mai mică prin investiţii în tehnologie. Prin investiţii, consumul este eficientizat.

Piaţa de retail din România este doar formal deschisă pentru că nimeni nu vrea să plătească un preţ mai mare pentru energie. Dar după liberalizarea preţurilor la energie vom vedea că vor apărea mai multe oferte de preţ. Pentru ca ofertele de preţ să se diferenţieze pe piaţa consumatorilor casnici avem nevoie de investiţiile în infrastructură şi de liberalizarea preţurilor.

În ultimul an am redus numărul întreruperilor din reţea cu 40% graţie investiţiilor care au dat rezultate. Vom avea o reţea diferită de electricitate în următorii ani.

Până în 2017, penele de curent din Bucureşti vor fi mult mai scurte şi mai puţin frecvente graţie introducerii unu sistem de telecontrol.

Am investit până acum 1,8 miliarde de euro în România, bani prin care am finanţat privatizarea companiei de stat şi investiţiile pe care le-am făcut. Credem în promisiunile României şi multe dintre acestea au fost onorate, astfel că ne aşteptăm şi ca pe viitor promisiunile să fie onorate.

Ne aşteptăm ca în acest an consumul de energie să crească în linie cu PiB-ul.

Continuăm să ne uităm la proiectele de generare alături de proiectele greenfield pe care le avem.

Intrarea unui nou investitor în distribuţia de energie depinde de strategia guvernului de privatizare. România trebuie să înveţe să fie consecventă în modernizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO