Ziarul de Duminică

Adunarea populara de la Filaret

Adunarea populara de la Filaret
07.09.2007, 18:25 399

Pare de necrezut, insa marele moment al turnarii temeliei Romaniei Moderne a fost fotografiat! Un dagherotipist anonim a reusit sa imortalizeze evenimentul: marea adunare populara de pe Campul Filaretului din 15 iunie 1848.
Spun anonim, intrucat tehnica dagherotipiei nu permitea semnatura in original sau tiparita a autorului. Mai mult, nu s-a pastrat nici originalul, ci o fotocopie. Descrierea evenimentului a fost data in detaliu de ziarul Pruncul Roman, scos pe cheltuiala proprie de C.A. Rosetti si mai poate fi urmarita si in lucrarea lui Colescu dedicata revolutiei pasoptiste. In stanga, la poalele dealului pe care strajuieste biserica numita, nu stiu din ce moitv, "Cutitul de argint", poate in amintirea cutitului folosit de catre viticultori, se distinge fantana Filaret, impodobita cu frunze de vie si cu drapelul tricolor. In centru se vede crucea de lemn ridicata la rugamintea lui I.H. Radulescu, pentru a arata romanilor ca revolutia este "lucrare dumnezeiasca, iar nu paganeasca". Discursurile patriotilor s-au tinut la fantana si langa cruce, intr-un cort. In dreapta, constructia ciudata, in stil sefard sau neogotic, era arcul de triumf ridicat cu ocazia casatoriei lui Gheorghe Bibescu, domnul Tarii Romanesti, cu Maritica. Constructia era de lemn, nu din piatra, si a fost mutata la Bariera din Capul Podului (azi Piata Victoriei) ca sa cinsteasca sosirea lui Omer Pasa. A fost distrusa din ordinul rusilor in vremea caimacamului Ioan Cantacuzino.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO