Ziarul de Duminică

Alt Campionat Mondial

Alt Campionat Mondial
16.06.2010, 15:41 29

Literatura culinară este terenul tuturor posibilităţilor. Cum arfi fost, de pildă, dacă, în meciul de deschidere, în loc deBafana-Bafana şi echipa lui Cuahtemoc Blanco s-ar fi întâlnit"bibilica asezonată cu portocale" şi o porţie de burrito? Ar mai fisunat enervant mii de vuvuzelas?!? Sau, dacă, în aceeaşi primă zi,nu s-ar fi ciocnit Franţa lui Ribery cu Uruguayul lui Diego Forlan,ci o capodoperă a vechii gastronomii precum "blanquette de veau"(faimoasa tocană de viţel cu sos alb) şi un consistent "chivito"(ceva între sandviş şi shaorma, dar peste măsură de gustos)?

Să luăm, la întâmplare, o grupă. Grupa F: Italia, Paraguay, NouaZeelandă, Slovacia. Se va juca în stil Serie A, cu accent perezultat? Sau cu dezinvoltura, uneori iraţională, a Americii deSud? Ori pe baza unei tactici împrumutate din rugby? Sau curigoarea germanică, altoită pe un trunchi mitteleuropean? Sărecunoaştem, o grupă prea puţin atractivă, cel puţin în termenifotbalistici. Însă, dacă am opune un biftec florentin (cu carnea debou alb asezonată temeinic, apoi ornată cu feliuţe de lămâie deSorrento şi roşii uscate la soare) unei plăcinte guarani cu orez şicarne (dublate de un pahar de yerba mate) sau am trimite la luptădreaptă o porţie de vită cu chili şi sos de prune versus nişterulouri de piept de curcan înfăşurat, dimpreună cu şunca şicaşcavalul de rigoare, pe trunchiuri involte de sparanghel? Nu-iaşa că, deodată, meciurile gastronomice ar deveni pasionante?Fotbal frugal sau festin fabulos?

Întrebarea e, desigur, una retorică. Pe orice om normal, încondiţiile în care noi nu am mai ajuns în Africa de Sud, mâncareaar trebui să-l intereseze mai mult. Este acesta doar un exerciţiude ficţiune? O parabolă căznită la foc mic, precum un exerciţiu detemporizare în maniera păcătoasă a unui Angelo Niculescu dealtădată?

…Adevărul este că, oricât aş fi căutat o carte despre fotbal lafel de pasionantă precum un meniu cosmopolit, nu aş fi găsit uşorun exemplu consistent (era să scriu …săţios). Nici măcar"Frumoasele noastre duminici" a lui Ioan Chirilă. Nici măcarromanele lui Brian Glanville. Or, voi fi fiind eu într-o dispoziţiebulimică, mai ştii?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO